Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακή Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα των εργασιών του «Thessaloniki Summit 2018”, της 3ης Συνόδου που διοργάνωσε o Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας  τοποθετήθηκε στην ενότητα «Καινοτομία και μεταφορά τεχνογνωσίας» σημειώνοντας  εισαγωγικά ότι το ΥΨηΠΤΕ για πρώτη φορά υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική, την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, με έργα σε κρίσιμους τομείς παρέμβασης, όπως το εμβληματικό έργο του «Κεντρικού Συστήματος Διακίνησης Εγγράφων με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές».

Με την υλοποίηση του έργου που θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Δεκέμβριο, η διακίνηση των εγγράφων μεταξύ 21.000 φορέων του Δημοσίου θα γίνεται ηλεκτρονικά, εξοικονομώντας ετησίως -σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ- 380 εκ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 22,5 εκ. ευρώ. Επόμενο βήμα, συμπλήρωσε ο Σ. Ράλλης είναι η πιλοτική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης η οποία θα συνδέει όλα τα βασικά μητρώα του ελληνικού δημοσίου και όλες οι υπηρεσίες θα προσφέρονται ηλεκτρονικά.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο καινοτόμο έργο του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα» που αφορά αρχικά 450.000 ωφελούμενους, επισημαίνοντας ότι:  «Είναι ένα έργο που δημιουργεί 6.500 τηλεμετρικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Αξιοποιούμε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες του Internet of Things, που σημαίνει ότι big data θα συλλέγονται από το χωράφι, σημαίνει cloud υποδομές και όλα αυτά θα γυρίζουν πίσω στον αγρότη και στον μιρκοπαραγωγό. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μοντελοποιήσουμε την παραγωγή και να φτιάξουμε πολύ σημαντικά και αξιόπιστα και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Δίνοντας αυτά τα ανοιχτά δεδομένα στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και στις νεοφυείς επιχειρήσεις να μπορέσουν να παράξουν εφαρμογές, το έργο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία».