Ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα σήμερα, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το 5ο ShipIT Conference, το συνέδριο για το ΙΤ στη Ναυτιλία, από το περιοδικό Netweek της BOUSSIAS και την ΑΜΜIΤΕC.

Στο συνέδριο, που αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο event για το IT για τη Ναυτιλία, παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες τάσεις όσο αφορά την εφαρμογή και αξιοποίηση της Πληροφορικής στο χώρο. Μέσα από τις εκτενείς παρουσιάσεις ακαδημαϊκών και επαγγελματιών που υλοποιούν λύσεις για τις ναυτιλιακές εταιρίες έγινε σαφές ότι, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του χώρου αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη και απόκτηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων απέναντι σε εκείνους που θα αργήσουν να προσαρμοστούν.

Αυτό ήταν το πνεύμα της ομιλίας του Ιωάννη Πλακιωτάκη, Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος μέσα από το θεσμικό του ρόλο είπε ότι θα υποστηρίξει την ανάπτυξη στον χώρο, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική. Ανάμεσα στα trends που αναδείχτηκαν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών είναι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλία, τα μη επανδρωμένα σκάφη και το monitoring των επιδόσεων των πλοίων. Η ασφάλεια είχε την τιμητική της στο συνέδριο  «για να αποφευχθούν φαινόμενα hacking πλοίων» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.