Η διαχείριση των Big Data με τη χρήση AI, η ικανότητα εξεύρεσης τεχνολογικών ταλέντων, αλλά και ό,τι συνεπάγεται η συλλογή προσωπικών δεδομένων, είναι τα θέματα που απασχολούν έντονα τους εμπόρους λιανικής τον τελευταίο καιρό.

Οι εδραιωμένοι retailers χρησιμοποιούν AI και αυτοματοποιήσεις στην γραμμή εργασιών για να ενισχύσουν την εμπειρία που θα βιώσει ο πελάτης, φέρνοντας όλη την βιομηχανία υπό την πίεση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Από την παραγωγή μέχρι την τελική παράδοση των προϊόντων οι γίγαντες του retail αλλά και αρκετές startups χρησιμοποιούν το AI και τη ρομποτική για να αυτοματοποιήσουν διάφορα μέρη της αλυσίδας. Οι ειδικοί πιστεύουν πως όσοι συμμετέχουν στο οικοσύστημα του λιανεμπορίου πρέπει να υιοθετήσουν το AI για να παραμείνουν εντός του παιχνιδιού.

Εταιρίες σε όλο το φάσμα των βιομηχανιών πασχίζουν να υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν το AI στα προϊόντα τους, και ο τομέας του retail δεν αποτελεί εξαίρεση. Στα τελευταία πέντε χρόνια, οι startups που απευθύνονται στις ανάγκες των retailers για AI κατέληξαν να σηκώσουν γύρω στα 2,67 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το AI στην αναμόρφωση του Retail
Για τους παραδοσιακούς γίγαντες του retail, η αξιοποίηση του AI είναι συνυφασμένη με το κλείσιμο της ψαλίδας που τους χωρίζει από τον ανταγωνισμό των κολοσσών του e-commerce όπως το Amazon και το Alibaba. Και οι δύο αυτοί κολοσσοί αξιοποιούν τα big data και εξελιγμένους αλγορίθμους AI για να μεταμορφώσουν τον χώρο του retail.

Το Alibaba έχει μετατρέψει 1 εκατομμύριο παραδοσιακά καταστήματα στην Κίνα σε smart stores υποστηριζόμενα από AI. Αυτά τα smart shops μπορούν να προβλέψουν τις διακυμάνσεις της ζήτησης των αγαθών και να αναλύσουν την κίνηση χρησιμοποιώντας heat sensor data. Το Amazon επίσης εργάζεται προς την επέκταση των μαγαζιών Amazon Go που λειτουργούν χωρίς ταμείο.

Πέρα από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, η ανάγκη για την υιοθέτηση μιας AI στρατηγικής μπορεί να παρατηρηθεί στον ρυθμό με τον οποίο παραδοσιακοί retailers στην Αμερική κλείνουν. Σύμφωνα με τα δεδομένα του CB Insights εταιρίες όπως το Radioshack, το Aerosoles, και το Toys R Us δήλωσαν χρεοκοπία το 2017 και το 2018 το Sears, το Brookstone, η Mattress Firm, η Nine West, η Claire’s, και το Remington Outdoor ήρθαν αντιμέτωπα με τη χρεοκοπία. Αυτό τον χρόνο η Diesel, η Payless, η Charlotte Russe, και η Gymboree τις ακολουθούν.

Ενώ αυτές οι πτωχεύσεις είναι σοκαριστικές, παρατηρείται επίσης πως οι retailers ακόμα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πως η μη υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών όπως το AI τις οδηγεί σε αυτή την κατάσταση. Μερικοί e-commerce παίκτες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το AI και τη ρομποτική για να μεταμορφώσουν των χώρο του retail, οι περισσότεροι, όμως, από τους παραδοσιακούς retailers δεν έχουν αναπτύξει ακόμα μια AI στρατηγική.

Με τις πρόσφατες εξελίξεις στο AI και τους αυτοματισμούς, όπως τα μαγαζιά χωρίς ταμεία που βασίζονται στο computer vision, ένας μεγάλος αριθμός των retailers τα επόμενα χρόνια θα αναγκαστεί να βελτιώσει τη σχέση τους με το AI.

Το AI αποδεικνύεται ως ένα δυνατό εργαλείο για την βελτίωση του σχεδιασμού προϊόντων. Τον τελευταίο χρόνο η Tommy Hilfiger ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με την IBM και το Fashion Institute of Technology σε ένα έργο που ονομάζεται ‘Reimagine Retail,’ αξιοποιώντας το AI για να κατανοήσουν τα συναισθήματα του πελάτη σχετικά με τα προϊόντα τους και το design. Πολλές start-up δουλεύουν επίσης στο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι βιομηχανικές εργασίες εξάγονται σε χώρες όπου τα κόστη εργασίας είναι χαμηλότερα. Ωστόσο, χαμηλώνοντας τα κόστη παραγωγής με τη χρήση ρομπότ, οι βιομηχανικές βάσεις θα επανατοποθετηθούν πίσω στον χώρο όπου υπάρχει η ζήτηση. Για να καλυφθούν οι συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του καταναλωτή, οι retailers χρησιμοποιούν ρομπότ με computer vision για να συναρμολογήσουν προϊόντα όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Ωστόσο χώρες με χαμηλότερα εργατικά κόστη μένουν πίσω. Η Tian Yuan Garments, η Κινέζικη κατασκευάστρια από t-shirts που παράγει ενδύματα για μάρκες όπως η Reebok, η Adidas, και η Armani, προσβλέπει στην χρήση αυτοματοποιημένων ρομπότ που ράβουν, τα λεγόμενα “Sewbots”, για να φτιάξει την πρώτη στον κόσμο πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής t-shirt.

Οι αποθήκες επίσης αποτελούν έναν χώρο συνεργασίας των ρομπότ με τους ανθρώπους. Με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να ψωνίζουν προϊόντα online, ασκείται μια σημαντική πίεση στα κέντρα να εκτελέσουν ένα μεγάλο όγκο παραγγελιών γεγονός που έχει οδηγήσει στη χρήση ρομπότ. Ενώ τα ρομπότ δεν είναι τέλεια στην επιλογή, την παραλαβή και την διαχείριση των αντικειμένων σε μη κατευθυνόμενα περιβάλλοντα, οι startups βρίσκουν ευκαιρία με αυτές τις προκλήσεις και αναζητούν νέες λύσεις.

Πέρα από τις εξελίξεις σε λύσεις που βασίζονται στο AI, κάποιες παραδοσιακές μάρκες εφαρμόζουν αποδοτικά AI στρατηγικές, για να οδηγηθούν στην επιχειρηματική αποδοτικότητα. Εντοπίζοντας και αυτό το πρόβλημα, οι μικρότερες startup, επίσης, δράτουν την ευκαιρία.

Στα ερχόμενα χρόνια, οι retailers μπορεί να χρειαστεί να ανταγωνιστούν όλο και περισσότερο, όχι μόνο ο ένας τον άλλον, αλλά επίσης τις επιχειρήσεις τεχνολογίας και τις AI startups για τα ταλέντα στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να απλώνεται στο οικοσύστημα του retail.

Οι retailers στοχεύουν στα ταλέντα IT
Ο George Goley, πρώην CTO του Sainsbury’s-Argos και πρώτος CTO του Holland & Barrett’s, λέει πως προτιμάει να χτίσει in-house ομάδες από ειδικούς της τεχνολογίας, developers και engineers, παρά να δουλέψει με εξωτερικούς προμηθευτές.

Ο Goley, ο οποίος επίσης αποτελεί και τον πρώην πρώην vice-president of technology στην Amazon, λέει σχετικά με τη δουλειά του στο Holland & Barrett, ότι χρειάστηκε να σχεδιάσει αρκετούς κανόνες για την αναζήτηση νέων ταλέντων.

«Στην Amazon, ξοδεύουμε το 20% του χρόνου μας κάθε Τρίτη επανεξετάζοντας βιογραφικά και κάνοντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους. Αυτό γίνεται κάθε εβδομάδα για έξι χρόνια», λέει επισημαίνοντας τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει για την απόκτηση των καλύτερων υπαλλήλων.

Ο Goley αναφέρει πως χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να χτιστεί η σωστή ομάδα engineering και πως αναγνωρίζει πως οι υπάλληλοι με αυτές τις ικανότητες δεν τείνουν να παραμένουν σε μια δουλειά για πολύ. Επίσης, προσθέτει, πως εντοπίζει τον κόσμο που θα επιδιώξει να προσλάβει από επιχειρήσεις όπως η Amazon, η Facebook και η Alphabet (Google).

«Είμαι χαρούμενος που μερικοί άνθρωποι θέλουν να νοικιάζουν τους μηχανικούς τους ή να αγοράζουν το λογισμικό τους, γιατί αφήνει περισσότερους μηχανικούς ελεύθερους για εμένα», προσθέτει.

«Τα κακά νέα είναι πως άπαξ και έχεις μαζέψει μια πολύ καλή ομάδα, μόλις αυτό γίνει γνωστό, ξεκινάει η λαθροθηρία» λέει ο Goley.

«Χτίσαμε μια φοβερή ομάδα στο Argos και ένας από τους τρόπους που ξέραμε πως χτίσαμε μια φοβερή ομάδα ήταν πως υπήρξαν προσπάθειες να προσεταιριστούν τα μέλη μας από άλλες επιχειρήσεις, ώσπου αρχίσαμε να χάνουμε έναν μηχανικό τη βδομάδα, από ανταγωνιστή στο Λονδίνο, επειδή ακριβώς είχαμε σπουδαία ταλέντα», προσθέτει.


Ο Neil Landon, CTO στο Feelunique λέει πως είναι κομβικό να παρέχεται ένα περιβάλλον δημιουργικότητας, ακόμα και σε μια μικρή ομάδα τεχνολογίας όπως η δικιά του, όπου υπάρχει πάντα μια σημαντική λίστα με πράγματα που πρέπει να γίνουν και ένας όγκος εργασιών που πρέπει να εκπονηθούν.

«Για να παρακινούμε και να κρατάμε το ενδιαφέρον των developers, ο χρόνος καινοτομιών είναι πολύ σημαντικός», λέει.

Μια ημέρα κάθε μήνα, λέει ο Landon, οι developers μπορούν να δουλέψουν σε οποιοδήποτε κομμάτι θέλουν, ως ένα «έργο που τους αρέσει» ή κάτι που βρίσκεται πιο χαμηλά στην λίστα των επιχειρηματικών προτεραιοτήτων το οποίο όμως πιστεύουν πως μπορεί να φέρει προστιθέμενη αξία αν του δοθεί η ευκαιρία. «Δίνοντας στους developers αυτή την ελευθερία, κρατάς το ενδιαφέρον τους στην επιχείρηση», προσθέτει.

Ο Rob Feldmann, CEO από το BrandAlley, λέει χαρακτηριστικά σχετικά με την ανάγκη ταλέντων ΙΤ στο χώρο του retail: «Όλες οι online επιχειρήσεις περιορίζονται από το πόσο μεγάλα και περίπλοκα πράγματα κάνουν στο IT».

Αναφέροντας μαθήματα που έχουν προκύψει από την εντεκαετή εμπειρία του στο χώρο ο Feldmann λέει πως μεταξύ των developers κλειδιά και των managers τους πρέπει να προσφερθούν αρκετά κίνητρα ώστε να κάνουν πράγματα μαζί επειδή η επιτυχία έρχεται μέσα από την ομαδική δουλειά.

Επαναεισάγοντας το σκεπτικό του Goley σχετικά με τις ομάδες, ο Feldmann επισημαίνει πως «προσπαθήστε να προσλάβετε ανθρώπους που τα πάνε καλά μεταξύ τους, επειδή πιστεύει πως «έτσι θα είναι διπλά παραγωγικοί».

Καθώς οι εταιρείες εξελίσσουν περισσότερο τις τεχνολογικές τους ικανότητες, οι καταναλωτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα αρνητικά αποτελέσματα που φέρει η συλλογή όγκου προσωπικών πληροφοριών.

Στην εποχή του Internet of Things, οι επιχειρήσεις θέλουν να γνωρίζουν τους καταναλωτές τους όσο καλύτερα γίνεται. Παραδείγματα όπως αυτά της L.L. Bean η οποία παρουσίασε σχέδια για την ενσωμάτωση IoT τεχνολογιών σε παλτό και μπότες, ή της Under Armour που παρουσίασε παπούτσια φτιαγμένα από έξυπνα υλικά, μπορούν να μας υποδείξουν τις επερχόμενες εφαρμογές συλλογής προσωπικών δεδομένων που αναμένονται από τις τεχνολογίες έξυπνων υφασμάτων.

Ενώ όμως οι εταιρίες αναπτύσσουν έξυπνα υφάσματα και άλλες wearable –κυριολεκτικά!– τεχνολογίες, οι καταναλωτές συγχρόνως συνειδητοποιούν τα αρνητικά αποτελέσματα της μεγάλης συλλογής δεδομένων. Και πιο συγκεκριμένα της συλλογής βιομετρικών δεδομένων, που καταχωρούν πληροφορίες βασισμένες στα φυσικά χαρακτηριστικά και την ταυτότητα του ατόμου.

Παρόλο που οι retailers και τα brands δελεάζονται να μαζέψουν όσο περισσότερα δεδομένα γίνεται, στο όνομα του marketing, οι ειδικοί στα νομικά, υγειονομικά και cybersecurity θέματα, προειδοποιούν πως οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι συνετές στη συλλογή βιομετρικών δεδομένων. Συγχρόνως οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν επίγνωση των αναδυόμενων κανονισμών σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και να είναι πάντα διαφανείς σχετικά με την συλλογή τους. Αν δεν το επιτύχουν αυτό θα πληγεί όχι μόνο η φήμη των επιχειρήσεων αλλά και οι ίδιες θα βρεθούν εκτεθειμένες σε πιθανές νομικές επιπλοκές.

Τα επακόλουθα συλλογής δεδομένων
«Προτού οι επιχειρήσεις ξεκινήσουν να συλλέγουν δεδομένα, πρέπει πρώτα να προσδιορίσουν τα βιομετρικά δεδομένα που πραγματικά χρειάζονται από τους καταναλωτές τους. Όσο λιγότερα βιομετρικά δεδομένα συλλέξουν τόσο λιγότερα δεδομένα θα χρειάζεται να προστατέψουν», λέει η Suzanne Widup, senior consultant για τη RISK Team της Verizon. «Παρόλο που στις επιχειρήσεις μπορεί να παρουσιάζονται κίνητρα να συλλέξουν όσα περισσότερα δεδομένα γίνεται από τους καταναλωτές τους, πρέπει να θυμόμαστε πως τα δεδομένα ανήκουν στους χρήστες και όχι σε εκείνους που τα συλλέγουν», συμπλήρωσε.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν με επαγγελματίες στο θέμα των κανονιστικών πλαισίων που ισχύουν για τα προσωπικά δεδομένα ασθενών, γιατί η ύπαρξη μόνο μιας αρχικής διαβούλευσης δεν αρκεί, σύμφωνα με τον Jacob Krive, clinical assistant professor of biomedical and health information sciences στο πανεπιστήμιο του Illinois-Chicago.

Επιπλέον, πέρα από τον διορισμό ενός Chief Information or Cybersecurity Officer, οι επιχειρήσεις πρέπει να διορίσουν ένα Chief Privacy Officer που θα είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει πως η επιχείρηση δεν παραβιάζει την ιδιωτικότητα των χρηστών, συμπληρώνει η Widup.

Άπαξ και οι επιχειρήσεις ξεκινήσουν την συλλογή βιομετρικών δεδομένων, πρέπει να έχουν επιλύσει τα βασικά θέματα, όπως το που αποθηκεύονται τα δεδομένα, πως τα διαχειρίζονται, ποιος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών και πως αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα δεδομένα, είπε η Dana Tamir, vice president of market strategy at Silverfort. Σχετικά με τα databases και το file sharing, οι επιχειρήσεις επίσης χρειάζεται να εκτιμήσουν ποιος έχει πρόσβαση στα βιομετρικά δεδομένα του καταναλωτή και να σκεφτούν προσεκτικά σχετικά με το ποιος πραγματικά χρειάζεται να έχει πρόσβαση, είπε η Tamir.

Διατηρείστε τα δεδομένα ασφαλή
Σύμφωνα με την 2018 Thales Data Threat Report’s Retail Edition, το 75% των ερωτηθέντων retailer λέει πως βίωσε ένα data breach στο παρελθόν, αλλά μόνο το 26% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως εφάρμοσαν κάποιου είδους κρυπτογραφική προστασία. Τα data breaches πέρα από την πρόκληση κανονιστικών πονοκεφάλων στις επιχειρήσεις, είναι επίσης πολυέξοδα, και πολύ πιο ακριβά απ’ ότι στο παρελθόν. Μια έρευνα του 2018 της IBM βρήκε πως το παγκόσμιο κόστος των data breaches ξεπερνάει τα 3.86 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μια άνοδο 6.4% από τον προηγούμενο χρόνο. Κατά μέσο όρο, κάθε κλεμμένο προσωπικό δεδομένο κοστίζει στην επιχείρηση 148 δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα της IBM.

Δηλώνοντας στους καταναλωτές με απλή και κατανοητή γλώσσα τους τρόπους με τους οποίους η επιχείρηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και να προστατέψει τα δεδομένα τους μπορεί να κατευνάσει την όποια ανησυχία τους σχετικά με το να τα μοιραστούν, είπε ο Krive. Όταν οι επιχειρήσεις αλλάζουν τα δεδομένα που συλλέγουν ή τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν, πρέπει να ενημερώνουν τους χρήστες μέσω email ή με ειδοποιήσεις εντός της εφαρμογής, δηλώνει η Widup.

Αν μια επιχείρηση χρειαστεί να αναφέρει μια παραβίαση της ασφάλειας, όλη η φίρμα μπορεί να υποστεί πλήγμα στο κύρος της στα μάτια των καταναλωτών, είπε, προσθέτοντας πως η επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να ελέγξει πως θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα από τη στιγμή που έχουν κλαπεί.

«Έχει να κάνει με το να είστε κυβερνήτης των δεδομένων και των πληροφοριών και να μην σκέφτεστε απαραίτητα πως είναι δικά σας δεδομένα επειδή τα συλλέξατε», καταλήγει η Widup.

Δεδομένα και έξυπνες λύσεις για τις επιχειρήσεις
Ο κλάδος του Retail είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και δυναμικός, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τη δουλειά τους. Ο Αντίγονος Παπαδόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής της Cardlink, αναφέρεται στις λύσεις που προσφέρει η επιχείρηση του.

Για εμάς στην Cardlink είναι προτεραιότητα να είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις δημιουργώντας και προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Στα πλαίσια αυτά, το νέο σύστημα οργάνωσης ταμείου και εμπορικής διαχείρισης Cardlink Retail, καθώς και η νέα εφαρμογή ασύρματης παραγγελιοληψίας, Cardlink Maitre, αποτελούν τις δικές μας λύσεις στα χέρια των επιχειρήσεων που προσφέρουν ευελιξία, απλοποίηση, ελαχιστοποίηση των λαθών και τεχνολογική υπεροχή – όλα σε ένα – μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες του cloud.

Σε συνδυασμό με τη νέα γενιά έξυπνων Android POS της πλατφόρμας Cardlink POSsible, οι επιχειρήσεις μπορούν να απολαμβάνουν τεχνολογία νέας γενιάς, συνδυάζοντας τις εφαρμογές της συσκευής τους, με επιπλέον της δικής τους επιλογής.

Τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία του καταστήματος
Οι σύνθετες και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις κάθε σύγχρονης επιχείρησης λιανικής πώλησης, δημιουργούν την ανάγκη για παροχή υψηλού επιπέδου εξατομικευμένων υπηρεσιών, σε κάθε συναλλαγή με τους πελάτες τους, λέει η Αναστασία Γρηγοριάδου, Product Marketing Manager της SoftOne.

Το Soft1 Retail Pro, αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ολοκληρωμένη λύση λιανικής πώλησης, η οποία εξυπηρετεί ιδανικά τόσο τις ιδιαίτερες απαιτήσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων όσο και στις εξειδικευμένες ανάγκες των πελατών τους.

Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και κάνοντας χρήση σύγχρονων οθονών αφής που ενσωματώνουν πλήθος εργασιών, το Soft1 Retail Pro διασφαλίζει την πλήρη και ομαλή λειτουργία όλου του καταστήματος, διαχειρίζεται και απλοποιεί όλες τις σχετικές με το ταμείο εργασίες, παρακολουθεί την πορεία των παραγγελιών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ασφάλεια και ταχύτητα συναλλαγών, εξοικονομώντας χρόνο κόστος και πόρους. Η λύση λιανικής πώλησης της SoftOne εξαλείφει κάθε πολυπλοκότητα επιτρέποντας σε κάθε επιχείρηση να πετυχαίνει περισσότερες και επαναλαμβανόμενες πωλήσεις, προσφέροντας κάθε φορά μία εντυπωσιακή εμπειρία αγορών στους πελάτες της.