Σε έρευνα που πραγματοποίησε η IDC για λογαριασμό της Oracle και της Intel, αναλύθηκαν οι τρέχουσες στρατηγικές του ΙΤ και οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι CIOs για να βελτιστοποιήσουν την υποδομή ΙΤ, ευθυγραμμίζοντάς την με την επιχειρηματική στρατηγική.

Η έρευνα της IDC παρουσιάστηκε από τον Αντώνη Μονοκρούσο, Country Leader της Oracle Hellas, σε εκπροσώπους του Τύπου και σε 30 Ελληνες CIOs, στο πλαίσιο του Oracle Day 2014 που έλαβε χώρα την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στο Intercontinental. Η μελέτη της IDC ολοκληρώθηκε πριν από 2-3 μήνες και συμμετείχαν σε αυτήν 200 CIOs και CEOs από 180 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδος).. Το πρώτο μήνυμα της έρευνας είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη κρίση, αλλά η κρίση υπήρχε (και υπάρχει) από το 2008 και μετά στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Και επηρεάζει ανάλογα τα IT Budgets.

To budget του IT βρίσκεται υπό πίεση
Ένα γενικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη μελέτη της IDC είναι ότι το IT budget βρίσκεται υπό πίεση, με τους CIOs να καλούνται να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα. Η πρώτη αντίδρασή των CIOs σε αυτήν την κατάσταση ήταν να κάνουν περικοπές. Αυτό το έχουν κάνει ήδη (ειδικά στην Ελλάδα σε τέτοιο σημείο που δεν πάει παραπέρα). Αυτό που απομένει, λοιπόν, είναι να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους, καταφέρνοντας, χωρίς περικοπές, να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα με το ίδιο budget. Όπως καταγράφεται στη μελέτη, ο εκσυγχρονισμός αποτελεί κάτι που οι εταιρείες αρχίζουν, πλέον, να εξετάζουν πολύ σοβαρά. Υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες, όπως το cloud, μπορούν να βλέπουν με καλύτερες προοπτικές το μέλλον. Τα σημαντικά μηνύματα που βγαίνουν από την έρευνα είναι τα εξής:

1ο key message: Οι CIOs είναι, ίσως, οι μοναδικοί που έχουν μέσα στην επιχείρησή τους μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι κάνουν τα διάφορα τμήματά της, τι ανάγκες έχουν και πώς επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι, θα λέγαμε, οι μόνοι που στο τέλος της ημέρας έχουν μια τόσο πλήρη εικόνα για την εταιρεία τους. Και αυτό διότι προσφέροντας υπηρεσίες ΙΤ σε κάθε ένα ξεχωριστό τομέα, ξέρουν καλύτερα από όλους τις ανάγκες της επιχείρησής τους. Oι CIOs μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αν τους ζητηθεί από την εταιρεία τους, ενώ η Πληροφορική μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα να διανυθεί αρκετός δρόμος για να γίνει ευρέως κατανοητό αυτό, καθώς στη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει η έρευνα, μαζί με την Ελλάδα, είχε δοθεί έμφαση στη μείωση του κόστους.

Όπως καταγράφει η έρευνα, η σημαντικότερη προτεραιότητα για την εταιρεία, όσον αφορά το ΙΤ είναι, με τη σειρά, η βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών, η βελτίωση των προγραμμάτων, η βελτίωση των υπηρεσιών και η μείωση του κόστους. Το γεγονός ότι η Πληροφορική μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων της εταιρείας βρίσκεται στην 5η θέση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει δοθεί η προτεραιότητα που πρέπει για επενδύσεις σε έργα Πληροφορικής, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων – αντίθετα η μείωση του κόστους συνεχίζει να βρίσκεται στις προτεραιότητες. Κάτι λογικό για μια περιοχή που βρίσκεται σε κρίση. Αλλά δεν είναι μόνο η κρίση, υπάρχει και ένα βασικό ζήτημα κουλτούρας.

2ο key message: Το cloud βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των CIOs. Λιγότερο, ωστόσο, από ότι στην κεντρική Ευρώπη και την Αμερική. Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι το cloud βρίσκεται στην ατζέντα των CIOs και θα συνεχίσει να παραμένει εκεί. Διότι οι CIOs έχουν συσχετίσει το cloud με το agility (ευκινησία), το flexibility (ευκαμψία) και το fast implementation (γρήγορη εφαρμογή) – δηλαδή, το ότι μπορεί κανείς να αναπτύξει γρήγορα νέες εφαρμογές. Όλα τα παραπάνω κάνουν τους CIOs να θέλουν το cloud, να το θεωρούν χρήσιμο, αποδοτικό και γρήγορα υλοποιήσιμο. Στη μελέτη της, η IDC κάνει μια ενδιαφέρουσα αντιπαραβολή με μια αντίστοιχη μελέτη σε Αμερική και Δυτική Ευρώπη. Στην Αμερική το 80% των εταιρειών ήδη χρησιμοποιούν public cloud services, ενώ το 85% των νέων εμπορικών εφαρμογών αναπτύσσονται αποκλειστικά σε cloud. Στην Ελλάδα έχουμε μείνει λίγο πίσω – αναμένεται ότι η εξάπλωση του public cloud θα ενταθεί στη χώρα μας μέσα στα 4-6 επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι CIOs βλέπουν με ενδιαφέρουν τις cloud εφαρμογές και ακούνε προσεκτικά τα μηνύματα της αγοράς.

3ο key message: Η επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων μιας εταιρείας γίνεται μέσω επιχειρησιακών εφαρμογών. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της επικοινωνίας για κάθε εταιρεία (και το στρατηγικό ρόλο του CIO σε αυτό), καταλαβαίνει κανείς γιατί η πρώτη προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις στην εφαρμογή και αναβάθμιση των επιχειρησιακών εφαρμογών. Η δεύτερη προτεραιότητα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι ανανεώσεις των PCs, η 3η είναι η ενοποίηση των υποδομών και ακολουθούν τα BI, Big Data και το virtualization. To virtualization ωστόσο έχει τα όρια του, τα οποία κάποιοι τα έχουν φθάσει. Δεν μπορούν να γίνουν όλα virtualized.

4ο key message: Το τέταρτο κεντρικό μήνυμα που βγαίνει από την έρευνα είναι ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να ρίξει το κόστος του ΙΤ, όταν αυτό δεν μπορεί να συμπιεστεί με τους παραδοσιακούς τρόπους. Χρειάζεται να γίνει μια αναδιοργάνωση του ΙΤ, η οποία θα φέρει την επιθυμητή μείωση του κόστους. Το θέμα της αναδιοργάνωσης της υποδομής του ΙΤ είναι κάτι που αρχίζουν να το βλέπουν πλέον σοβαρά και στη χώρα μας. Μια άλλη τάση που καταγράφεται είναι η επέλαση των social media, όπως και η ομογενοποίηση των καναλιών. Σήμερα, χρειάζεται το call center, το portal και το online κατάστημα να έχουν μια κοινή εικόνα απέναντι στον πελάτη, να υλοποιούν τη φιλοσοφία του omnichannel. Υπάρχει, επίσης, και το mobility που πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη. Αλλά για να υλοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται να τρέξουν πολύ σημαντικά και δύσκολα projects, που απαιτούν νέες τεχνολογίες και καινούργιες πλατφόρμες.

Μια ακόμα τάση που αρχίζει να ενισχύεται όλο και περισσότερο είναι τα Big Data (παρόλο που έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να διανύσουν μπροστά τους). Σήμερα, όλο και περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί στη χώρα μας βρίσκονται στη σοβαρή φάση της ανακάλυψής τους.

Επιπλέον συμπεράσματα Ανάμεσα στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας της IDC περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Περίπου το 38% των εταιρειών στην περιοχή της έρευνας επενδύουν σε λύσεις επιχειρηματικής ευφυΐας και ανάλυσης επιχειρηματικών πληροφοριών για ευκολότερο εντοπισμό των ευκαιριών βελτίωσης των δραστηριοτήτων και των διαδικασιών τους.
  • Σχεδόν το 30% των CIO δηλώνουν ότι οι επενδύσεις στη φορητότητα αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για τις δαπάνες τους.
  • Περίπου το 32% των εταιρειών χρησιμοποιεί ήδη ένα περιβάλλον private ή υβριδικού cloud, ενώ το 16% χρησιμοποιεί υποδομή και/ή εφαρμογές public cloud.
  • Oι κρίσιμες εφαρμογές και οι λύσεις υποδομής συχνά μπορούν να παραμετροποιηθούν και να ξεκινήσουν να λειτουργούν πολύ πιο γρήγορα όταν έχουν βασιστεί στο cloud.