Ο ομογενής Μάικλ Κράτσιος (Michael Kratsios), ο οποίος είχε προταθεί τον Απρίλιο από τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει επικεφαλής τεχνολογίας (US Chief Technology Officer, CTO) του Λευκού Οίκου, κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουλίου στη Επιτροπή Εμπορίου της Αμερικανικής Γερουσίας, προκειμένου να πάρει την έγκρισή της για το διορισμό του ως CTO των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μ. Κράτσιος ξεκίνησε την κατάθεσή του, κάνοντας νύξη για την ελληνική καταγωγή του: «Η μητέρα και ο παππούς μου ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, ενσταλάζοντας μου τη διαρκή αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. Και πιστεύω ότι ο εναγκαλισμός της τεχνολογικής καινοτομίας, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η διαμόρφωσή τους σύμφωνα με τις αμερικανικές αξίες θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε.

Ο Μ. Κράτσιος συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση στα θέματα του 5G, του quantum computing και της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας ότι αποστολή του είναι να διασφαλίσει την αμερικανική πρωτοπορία στις νέες τεχνολογίες.

Ο Μ. Κράτσιος υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, και ήταν βασικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα τεχνολογίας και εκπρόσωπος σε επίπεδο Υπουργού για τις ΗΠΑ σε διεθνείς συναντήσεις (όπως η G7 και η G20).Η έγκριση της υποψηφιότητάς του ως CTO των ΗΠΑ και Associate Director of the Office of Science and Technology Policy (OSTP), μετά από πρόταση του Αμερικανού Προέδρου στις 4 Απριλίου 2019, εκκρεμεί από την Επιτροπή Εμπορίου της Αμερικανικής Γερουσίας (όπου κατέθεσε).