Ο «παλιός» νιώθει μπερδεμένος και το ομολογεί: από τη μια φωνάζουμε ότι μας λείπουν άνθρωποι με δεξιότητες κι από την άλλη, οι απολύσεις παίρνουν ολοένα περισσότερο τη μορφή χιονοστιβάδας… Η αντίφαση σε όλο το μεγαλείο της! Όχι πως δεν γίνονταν τέτοια στο παρελθόν, βεβαίως γίνονταν – όμως, ήταν σαφώς πιο περιορισμένα και εποχιακά, ούτε έπαιρναν τέτοια έκταση, με «εκατόμβες» απολύσεων. Η αναγκαία «διόρθωση», που επικαλούνται πολλοί ως κατάληξη ενός party που κράτησε σχεδόν δυο χρόνια, είναι σίγουρα μια εξήγηση, μόνο που παραείναι μεγάλη. Επομένως, είτε οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν λάθος, είτε η ζωή μας επεφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές, την επαύριο της δυστοπικής για την κοινωνία, αλλά τόσο ευεργετικής για την ψηφιακή βιομηχανία, πανδημίας.

Και τώρα, τι; Οι αναλυτές στον χώρο της απασχόλησης και ειδικά σ’ εκείνον του ΙΤ, για πρώτη φορά έπειτα από 27 ολόκληρους μήνες ανοδικής πορείας, κατέγραψαν τον Γενάρη μείωση στη ζήτηση εκ μέρους των αμερικανικών επιχειρήσεων, που θεωρούνται πάντα το «βαρόμετρο». Μήνυμα για αλλαγή εποχής, άραγε; θα δείξει! Πάντως, ο «παλιός» στέκεται σε μια παρατήρηση ειδήμονος, που του έκανε εντύπωση: η έλλειψη ανθρώπων με δεξιότητες, κάνει όσους υπάρχουν περιζήτητους, αυξάνοντας μοιραία τους μισθούς τους. Αυτός, όμως, είναι ταυτόχρονα ο λόγος που οι άνθρωποι του ΙΤ είναι οι πρώτοι που φεύγουν, καθώς επιβαρύνουν περισσότερο τις επιχειρήσεις… Οι ειδικοί επιμένουν πως αυτό δεν θα κρατήσει πολύ – μέσα στο χρόνο θα δούμε «ανάταξη», με τις επιχειρήσεις να ξαναρχίζουν το κυνήγι των ταλέντων, για να πετύχουν την πολυπόθητη ανάπτυξη, με προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Όμως, στον αντίποδα, να σου κάποιες εξελίξεις που ενισχύουν τον (έτσι κι αλλιώς, υπαρκτό) σκεπτικισμό: πυκνώνουν ολοένα τα σχόλια με αφορμή την αλλοπρόσαλλη πορεία του Meta. Ο Μαρκ, λένε οι σχολιαστές, βλέπει ότι μένει πίσω από τη Google, τη Microsoft και όλους όσοι διαγκωνίζονται να πιάσουν στασίδι στην πολλά υποσχόμενη νέα αγορά και το «παίρνει αλλιώς»: ρίχνει κάθε διαθέσιμο πόρο στο ΑΙ, σπρώχνοντας πλέον στον «Καιάδα» το metaverse και τους ανθρώπους του.
Έχει άδικο μετά ο «παλιός» να πιστεύει πως ακόμα ισορροπούμε στην κόψη του ξυραφιού;