Μια από τις πιο σημαντικές συνέπειες της πανδημίας, από την οποία δεν έχουμε ακόμα δυστυχώς απαλλαγεί, είναι η επιβεβαίωση του ολοένα σημαντικότερου ρόλου που παίζει πλέον η ψηφιακή τεχνολογία στη ζωή μας. Η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η πληροφόρηση και τόσα άλλα must της καθημερινότητάς μας εξαρτώνται άμεσα -κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα τους τελευταίους μήνες- από τη δυνατότητα πρόσβασής μας στο Διαδίκτυο, από το πόσο δύσκολα ή εύκολα ανοίγει το «παράθυρο στον κόσμο», η προσωπική θυρίδα του καθενός. Ναι, τα δίκτυα δεν «έπεσαν» παρά τον τεράστιο φόρτο που αντιμετώπισαν, κυριολεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη, κι ο «παλιός» δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει αυτή την ανθεκτικότητά τους στα δύσκολα…

Μια από τις πιο σημαντικές συνέπειες της πανδημίας, από την οποία δεν έχουμε ακόμα δυστυχώς απαλλαγεί, είναι η επιβεβαίωση του ολοένα σημαντικότερου ρόλου που παίζει πλέον η ψηφιακή τεχνολογία στη ζωή μας. Η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η πληροφόρηση και τόσα άλλα must της καθημερινότητάς μας εξαρτώνται άμεσα -κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα τους τελευταίους μήνες- από τη δυνατότητα πρόσβασής μας στο Διαδίκτυο, από το πόσο δύσκολα ή εύκολα ανοίγει το «παράθυρο στον κόσμο», η προσωπική θυρίδα του καθενός. Ναι, τα δίκτυα δεν «έπεσαν» παρά τον τεράστιο φόρτο που αντιμετώπισαν, κυριολεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη, κι ο «παλιός» δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει αυτή την ανθεκτικότητά τους στα δύσκολα…

Όμως, δεν είναι όλα ρόδινα σ’ ό,τι αφορά στην πρόσβαση στο Internet, το ψηφιακό χάσμα είναι υπαρκτό κι εδώ πρέπει να το προσέξουμε λιγάκι το θέμα, ώστε να μη διογκωθούν περισσότερο τα -έστω υποφερτά- σημερινά προβλήματα. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είχε περιληφθεί, ως «θεμελιώδες δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας» στο Σύνταγμα της χώρας, το 2003, με την υποσημείωση ότι «το κράτος δεσμεύεται σε θετικές ενέργειες, με σκοπό την κατ’ αρχήν ισότιμη πρόσβαση όλων σ’ αυτήν».

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, αυτή η ισοτιμία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί στην πράξη, την ώρα που η σημασία της πρόσβασης έχει αυξηθεί εκθετικά, αφού το online μερίδιο σε ό,τι κάνουμε, αυξάνει διαρκώς. Το τοπίο είναι πλέον διαφορετικό και η ανάγκη προσαρμογής αυτονόητη.

Και τι προτείνεις, ρε «παλιέ», εσύ που λες ότι τα έχεις δει όλα; Πολλά, ναι – όλα όχι, γιατί η ζωή συνεχίζει να με εκπλήσσει και να με υποχρεώνει στις δικές μου προσαρμογές. Όμως, κάποιες προτάσεις όντως υπάρχουν, ώστε η ισότιμη πρόσβαση για όλους να γίνει πράξη: βελτίωση υποδομών (με κρατική/ευρωπαϊκή ενίσχυση όπου χρειαστεί), μείωση τιμών (έστω με τη βοήθεια κάποιας επιδότησης και παράλληλη μείωση φόρων), κουπόνια για αγορά σύγχρονων συσκευών (είχε γίνει και παλιότερα, στους καιρούς της ακρίβειας) και κυρίως εκπαίδευση όλων στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες (υπάρχει κι η δωρεάν Ψηφιακή Ακαδημία, μην το ξεχνάμε, του gov.gr). Το «παράθυρο στον κόσμο» δεν επιτρέπεται πια να είναι μισόκλειστο – για το καλό όλων μας, πρέπει να είναι ορθάνοικτο!

 Νέο hardware και λογισμικό για τους ελέγχους των διαβατηρίων στην ΕΛ.ΑΣ.
Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου για την «προμήθεια του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των διαβατηριακών ελέγχων στα κατά τόπους συνοριακά σημεία διέλευσης της χώρας».

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της σύμβασης εκτιμάται στα 32 εκατ. ευρώ. Στόχο του έργου αποτελεί η υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Εισόδου – Εξόδου, το οποίο θα λειτουργήσει το Φεβρουάριο του 2022. Η υλοποίηση και εφαρμογή του εθνικού Συστήματος Εισόδου – Εξόδου θα απαιτήσει νέες διαδικασίες κατά τη διενέργεια διαβατηριακού ελέγχου από το αστυνομικό προσωπικό στις υπηρεσίες ελέγχου διαβατηρίων (ΥΕΔ) της χώρας, καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού σε όλα τα σημεία συνοριακής διέλευσής (χερσαία, εναέρια και θαλάσσια).

H Schneider Electric συμμετέχει στο iMasons
H Schneider Electric ανακοίνωσε την ένταξή της ως Partner στο Infrastructure Masons (iMasons), έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στον τομέα των ψηφιακών υποδομών.

Ως συνεργαζόμενο μέλος, η Schneider Electric θα παρέχει πρόσβαση σε υποδομές και πόρους για την υποστήριξη προγραμμάτων εκπαίδευσης, δικτύωσης και προώθησης του iMasons.

Το iMasons απαρτίζεται από ηγετικά στελέχη στον τομέα των υποδομών, επαγγελματίες τεχνικούς και influencers, που έχουν αφοσιωθεί στη δημιουργία και λειτουργία του ιδρύματος της ψηφιακής εποχής. Στόχος του οργανισμού είναι η προώθηση της εικόνας του data center και η ανάπτυξη των μελών του μέσα από ημερίδες, συνδρομές και ενεργή παρουσία στον ευρύτερο κλάδο.

 

Το Η.Β. αποκλείει τη Ηuawei από το δίκτυο 5G
Η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να δώσει παράταση χρήσης της τεχνολογίας της Huawei έως το 2027, υποχρεώνοντας τους παρόχους της χώρας να μην αγοράζουν εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας από το τέλος του 2020 και μετά. Η απόφαση αυτή θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του δικτύου νέας γενιάς κατά δύο με τρία χρόνια και θα αυξήσει το κόστος κατά 2 δισ. λίρες. Οι ΗΠΑ, που κατηγορούν την κινεζική εταιρεία ότι

επιτρέπει να χρησιμοποιούνται οι συσκευές από την κινεζική κυβέρνηση για να παρακολουθούνται οι διεθνείς αντίπαλοί της, ζητούσαν από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να απαγορεύσει τη χρήση των τεχνολογικών προϊόντων της άμεσα. Η Huawei απορρίπτει τα περί κατασκοπίας και υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να φρενάρουν την ανάπτυξη της, καθώς καμία αμερικάνικη εταιρεία δεν προσφέρει ίδια τεχνολογία σε τόσο ανταγωνιστικές τιμές. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να απομακρύνουν τον εξοπλισμό της εταιρείας έως το 2027.

 

gov.gr: Εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση για τους κατόχους κινητών με αριθμό εξωτερικού
Τη δυνατότητα να εκδίδουν εξουσιοδοτήσεις και να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις από το κινητό ή τον υπολογιστή τους μέσω του gov.gr έχουν, πλέον, και οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων με αριθμό εξωτερικού, κατόπιν τεχνικής αναβάθμισης στην οποία προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, επιλύθηκε ένα πρόβλημα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατοίκους εξωτερικού, οι οποίοι διαθέτουν κωδικούς Taxisnet και κωδικούς web banking σε κάποια εκ των συστημικών τραπεζών, αλλά δεν διαθέτουν κινητό με ελληνικό αριθμό. Σημειώνεται πως στο πρώτο τρίμηνο της δοκιμαστικής λειτουργίας του gov.gr έχουν εκδοθεί  περισσότερες από 575.000 εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις.

 

Ομόλογα €350 εκ. εξέδωσε ο ΟΤΕ
Στην έκδοση δύο ομολόγων, ύψους €150 εκατ. λήξεως 10 Δεκεμβρίου 2020 και €200 εκατ. λήξεως 10 Ιουνίου 2021, προχώρησε η θυγατρική του ΟΤΕ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα έσοδα από τα νέα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αναχρηματοδότηση του ομολόγου ποσού €628 εκ. της OTE plc, με λήξη τον Ιούλιο του 2020. Τα νέα ομόλογα εκδόθηκαν από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων (GMTN Programme), που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, και δεν είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση. Τα νέα ομόλογα αναλήφθηκαν πλήρως από την Deutsche Telekom AG.

 

No.1 Δημόσια διαβούλευση χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης για ανάπτυξη του 5G

Ολοκληρώνεται στις 4 Αυγούστου του 2020 δημόσια διαβούλευση, που διεξάγει η ΕΕΤΤ στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δικτύων 5G.

 

Η Προκήρυξη αφορά τη χορήγηση, μέσω δημοπρασίας, δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τις ζώνες των 700MHz, 3400-3800MHz και 26GHz και τη ζώνη των 2GHz, καθώς το 2021 λήγουν τα δικαιώματα χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων.

 

Χορηγούνται πέντε δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3410-3800 MHz, έως δώδεκα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 1920-1980 MHz & 2110-2170 MHz, έως έξι δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 703- 733 MHz & 758-788 MHz και ως πέντε δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 200 MHz στη ζώνη 26,5-27,5 GHz.

 

 

Αποκλειστική συνεργασία Channel IT και AppGate για τις λύσεις Total Fraud Protection
Η Channel IT, βασικός διανομέας λύσεων της AppGate, ανακοίνωσε την έναρξη αποκλειστικής συνεργασίας για τα προϊόντα Total Fraud Protection, στις περιοχές EMEA και SAARC.

Διαθέτοντας στρατηγικές συνεργασίες σε Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, η Channel IT, προσφέρει λύσεις Enterprise Security για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ αποτελεί έναν από τους κύριους συνεργάτης της AppGate από το 2015.

Η επιλογή της ως αποκλειστικού συνεργάτη της AppGate για την διανομή των προϊόντων Total Fraud Protection, αποτελεί δείγμα πλήρους εμπιστοσύνης εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας αναφορικά με τις δυνατότητες, την αξιοπιστία και την τεχνογνωσία της Channel IT, ώστε να παρέχει στους συνεργάτες προϊόντων AppGate των περιοχών EMEA και SAARC, υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης.

Η σύναψη της εν λόγω αποκλειστικής συνεργασίας, σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη ενός καινοτόμου προγράμματος συνεργατών εκ μέρους της Channel IT, μέσα από το οποίο θα παρέχονται Live Demo, παρουσιάσεις προϊόντων, εγχειρίδια, Case Studies και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα και χρηστικά εργαλεία για τους μεταπωλητές προϊόντων AppGate.

 

Ξεκινά έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές στο ΙοΤ η Κομισιόν
Έρευνα σχετικά με την τήρηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στον τομέα του IoT, όσον αφορά προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε η Κομισιόν. Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται στο δίκτυο και που μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως, λ.χ. μέσω φωνητικής υποστήριξης ή κινητής συσκευής. Υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με περιορισμούς πρόσβασης στα δεδομένα και διαλειτουργικότητάς τους, καθώς και με ορισμένες μορφές αυτοπροτίμησης και πρακτικών που συνδέονται με τη χρήση ιδιοταγών προτύπων. Η έρευνα θα καλύψει προϊόντα όπως έξυπνα ρολόγια ή συσκευές παρακολούθησης και συνδεδεμένες συσκευές για καταναλωτές που χρησιμοποιούνται στο «έξυπνο σπίτι», όπως ψυγεία, πλυντήρια, τηλεόραση, ηχεία και συστήματα φωτισμού.

 

Μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις ποντάρει στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η υιοθέτηση πρωτοπόρων τεχνολογιών είναι ακόμα περιορισμένη, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τεχνολογίες ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, το υπολογιστικό νέφος, για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

 

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων, 2016-2018» που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

 

Mε βάση τη σημαντικότητα στρατηγικών που συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη

και αναβάθμισή τους:

  • το 33,5% των επιχειρήσεων της χώρας θεωρεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως πολύ σημαντική στρατηγική ανάπτυξης

  • 4.088 επιχειρήσεις, σε πληθυσμό 12.213 επιχειρήσεων, υιοθέτησαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια «συνεχή και συνολική αναπτυξιακή στρατηγική»

  • Ως συνεχή και συνολική αναπτυξιακή στρατηγική αντιμετωπίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό 51,5% μεγάλες επιχειρήσεις – 33,1% μικρομεσαίες επιχειρήσεις