Πολύ πριν γίνει έκφραση της μόδας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν (και παραμένει, άλλωστε!) αναγκαιότητα για τις κάθε λογής και μεγέθους επιχειρήσεις και οργανισμούς, που είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, αν θέλουν να επιβιώσουν, έστω κι αν αυτό σημαίνει μεγάλες ανατροπές στη λειτουργία και την κουλτούρα τους.
Κάθε πληροφορία και γνώση σχετικά μ’ αυτόν τον μονόδρομο, είναι χρήσιμη ως και πολύτιμη – εξ ου και η εντυπωσιακή προσέλευση, χθες το βράδυ, στο workshop που οργάνωσε το Found.ation (ο ελληνικός φορέας τεχνολογίας / καινοτομίας που βοηθάει μεγάλους οργανισμούς και startup να εξελιχθούν ψηφιακά) με την υποστήριξη του EIT Digital, του οργανισμού ο οποίος στηρίζει το όραμα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην «γηραιά ήπειρο», εστιάζοντας στην έμπρακτη διάχυση της καινοτομίας στην αγορά, με υποστήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ανάπτυξη του οικοσυστήματος και διασύνδεση scale-up εταιρειών με μεγάλους οργανισμούς (Σ.Σ. το Found.ation είναι ο τοπικός εταίρος του EIT Digital για Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία).
Στο workshop, που διοργανώνεται για τρίτη φορά και το οποίο κάλυψε το NetFAX, παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές από εταιρείες – πρωτοπόρες στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι, μετά την κατατοπιστική εισήγηση του Χρήστου Ανδρεΐκου, εταίρου του Found.ation γι’ αυτά τα θέματα, περί «Εκθετικής Ανάπτυξης», το μικρόφωνο πέρασε στον Γιώργο Γαβριήλ, υπεύθυνο Digital Banking & Καινοτομίας της Praxia Bank, ο οποίος παρουσίασε τα διαδοχικά βήματα (ή ορόφους) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας επιχείρησης, μη παραλείποντας και τα διλλήματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει.
Ακολούθησε ο Ιβάν Χερνάντες, υπεύθυνος (ΕΜΕΙΑ) στο χώρο του καταναλωτικού ΙοΤ της ΕΥ, που μας διαβεβαίωσε -επικαλούμενος σχετικά παραδείγματα- ότι ήδη βρισκόμαστε στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς υπάρχουν όλα τα στοιχεία για εκρηκτική ανάπτυξη στο συγκεκριμένο χώρο. Keep calm – the storm is already here! τόνισε, καλώντας μας απλώς να πειραματιστούμε και να το διασκεδάσουμε…
Ο Μιχάλης Γεωργακόπουλος, CEO της Satori Analytics, παρουσίασε από την πλευρά του το case study της British Airways, που -με την κατάλληλη μεθοδολογία και αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού- κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις «διαρροές πελατών» και να αυξήσει τις πτήσεις της. Τέλος, ο Μπαρνάμπας Μάλνεϊ της ΕΙΤ digital εστίασε -παραθέτοντας πλήθος χρήσιμες συμβουλές- στον σωστό τρόπο για να κάνει scale-up μια εταιρία και στις ευκαιρίες που θα συναντήσει στο δρόμο της.