Όσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωράει και η απομακρυσμένη εργασία, καθώς και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, γίνονται πλέον η νόρμα, ολοένα και περισσότερο οι εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους θα αναζητούν ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλούς πρόσβασης.

Σε λίγες μέρες λαμβάνει χώρα στην Θεσσαλονίκη η έκθεση τεχνολογίας Beyond 4.0, στην οποία συμμετέχει και η Citrix. Τι σημαίνει αυτή η έκθεση για την ελληνική αγορά πληροφορικής αλλά και για το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης;

H έκθεση Beyond 4.0 αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες και την επαφή με τις εταιρίες και τους ανθρώπους του κλάδου. Έννοιες όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η μετάβαση στο cloud, το cybersecurity κ.ά. είναι πλέον αναπόσπαστα στοιχεία κάθε στρατηγικής, κάθε πλάνου ανάπτυξης, είτε μιλάμε για εταιρίες, είτε για κράτη. Το περιμένουμε λοιπόν σαν μια ευκαιρία να συναντηθούμε με πελάτες και συνεργάτες, και να αναδείξουμε τις τεχνολογίες και υπηρεσίες της Citrix που διευκολύνουν την απομακρυσμένη εργασία και την ασφαλή πρόσβαση σε εφαρμογές, δίκτυα και δεδομένα από οπουδήποτε και από οποιαδήποτε συσκευή.

netweek: Ποιοι είναι οι λόγοι συμμετοχής σας σε αυτή την προσπάθεια; Να περιμένουμε ίσως να παρουσιαστεί και κάτι νέο από πλευράς σας;

Χάρης Κοντονίκας: Η Beyond 4.0 είναι μια διεθνής έκθεση ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια εταιριών τεχνολογίας και αναβαθμίζει τις υποδομές της. Η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει το μοντέλο της Μασσαλίας και να γίνει ένα data hub για την περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ο αριθμός των αυτοφυών επιχειρήσεων (start-ups) που όχι μόνο μεγαλώνει, αλλά δείχνει και να προχωρά σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, προσελκύοντας επενδύσεις.
Η Citrix, έχοντας επενδύσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, με γραφεία σε Αθήνα και Πάτρα, και κατέχοντας ηγετική θέση διεθνώς στις τεχνολογίες Virtual Desktop Infrastructure και Networking, διαδραματίζει πλέον ρόλο κλειδί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη μετάβαση στο cloud. Η παρουσία μας στη Beyond 4.0 έρχεται να συνδέσει τις λύσεις υβριδικής, απομακρυσμένης εργασίας και ασφάλειας με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε νέες υπηρεσίες στο Citrix Cloud που αφορούν στην ασφάλεια και τη Zero Trust αρχιτεκτονική που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει πλέον ριζικά και τον τρόπο εργασίας, με το workplace να διευρύνει τα όρια του πέρα από το παραδοσιακό workspace. Τα μοντέλα απομακρυσμένης εργασίας ή τα υβριδικά μοντέλα τείνουν να γίνουν η νόρμα. Ποιες είναι οι κύριες τάσεις σε αυτό τον τομέα σήμερα και τι άλλο βλέπετε να έρχεται στο άμεσο μέλλον;

Με την εμφάνιση της πανδημίας οι οργανισμοί στράφηκαν μαζικά στις λύσεις της Citrix. Κυριολεκτικά υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε να δώσουμε απομακρυσμένη πρόσβαση σε εκατοντάδες εργαζόμενους μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Αυτό πέτυχε και ανέδειξε ένα νέο μοντέλο που φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.
Πλέον όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν ένα πλάνο μετάβασης στη μόνιμη υβριδική εργασία, ενώ πολλές το έχουν ήδη υλοποιήσει. Μέσα στο 2022 είδαμε πελάτες μας να σχεδιάζουν/υλοποιούν αυτό το μετασχηματισμό, που μοιραία επηρεάζει όχι μόνο τα συστήματα αλλά ακόμα τις διαδικασίες, τις κτιριακές υποδομές, και φυσικά τους ανθρώπους. Πλέον το περιβάλλον εργασίας ξεφεύγει από το εταιρικό κτίριο, και μεταφέρεται οπουδήποτε υπάρχει μια συσκευή και σύνδεση στο δίκτυο. Αυτό με τη σειρά του αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας, απευθυνόμαστε σε πελάτες, προσελκύουμε ταλέντα στην εταιρία, κλπ. Αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε την εργασία. Σίγουρα πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή που δεν είναι εύκολη. Όμως όταν γίνεται σωστά, τότε μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.

Για παράδειγμα, υπάρχουν συμπολίτες μας προγραμματιστές που ζουν στην επαρχία και εργάζονται για μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας. Η αγορά εργασίας ανοίγει και δε χρειάζεται πλέον να εγκαταλείψει την πόλη του ή την χώρα του κάποιος για να εργαστεί σε μια εταιρία της επιλογής του.
Μία τάση που βλέπω επίσης να ενισχύεται είναι η ασφάλεια. Με την υβριδική εργασία δεδομένη, η προηγούμενη αρχιτεκτονική ασφάλειας, είτε μιλάμε για δίκτυα, για εφαρμογές, ή για δεδομένα, δεν είναι πλέον αρκετή. Ένας νέος σχεδιασμός και νέα εργαλεία είναι στοιχεία απαραίτητα για να προφυλαχθούν οι χρήστες και οι επιχειρήσεις από κακόβουλες κυβερνο-επιθέσεις.
Εξίσου απαραίτητο όμως είναι να διασφαλιστεί η καλή εμπειρία του χρήστη. Αυτό συνήθως λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την ασφάλεια. Όσο πιο πολλά μέτρα ασφάλειας, τόσο χειρότερη η εμπειρία του χρήστη. Είναι λοιπόν σημαντικό, ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει και αυτή την παράμετρο για να διασφαλιστεί η παραγωγικότητα και η σωστή εμπειρία του χρήστη.

Ποια είναι η πρόταση όπως Citrix σε αυτό τον τομέα; Ποιες οι λύσεις που προσφέρει;

Όπως είπαμε και προηγουμένως η Citrix ηγείται παγκοσμίως με τις λύσεις της υβριδικής/απομακρυσμένης και ασφαλούς εργασίας. Οι πελάτες μας χρησιμοποιούν τις λύσεις μας για πολλές διαφορετικές ανάγκες όπως:
• Ασφαλής απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστές, εφαρμογές και δεδομένα
• Ασφαλής πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές (είτε είναι SaaS, web, legacy, virtualized)
• Εξοικονόμηση χρημάτων για αγορά νέων υπολογιστών με λύση Desktop as a Service
• Επίτευξη των στόχων Sustainability της εταιρίας με χρήση λύσης Desktop as a Service
• Ασφάλεια και υψηλή διαθεσιμότητα σε e-commerce sites και APIs
• Μείωση κόστους cloud για χρήση Desktop as a Service
• Business continuity & Disaster Recovery για την εξασφάλιση των κρίσιμων εφαρμογών
• Υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια για native cloud εφαρμογές
• Monitoring των εφαρμογών με machine learning & prescriptive analytics για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση κινδύνων ασφαλείας
Αυτά είναι κάποια μόνο από τα σενάρια, στα οποία έρχονται να προστεθούν οι εξειδικευμένες υπηρεσίες της Citrix και των συνεργατών της.

Σε τι είδους (μέγεθος/κλάδος) εταιρείες απευθύνονται οι λύσεις της εταιρείας και ποιοι είναι οι βασικοί τομείς της εξειδίκευσής σας;

To 99% των εταιριών Fortune 500 επωφελείται από τις λύσεις της Citrix. Πλέον, με τη χρήση του Citrix Cloud που μειώνει την ανάγκη για υποδομές, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν τις enterprise λύσεις της Citrix, χωρίς τα υψηλά κόστη που απαιτούσαν παλαιότερα (λόγω των υλικών υποδομών/hardware, και των τεχνικών ομάδων που χρειάζονταν στο παρελθόν για να λειτουργήσουν τα προϊόντα αυτά).
Η Citrix είναι η μόνη που προσφέρει τη δυνατότητα υβριδικού μοντέλου desktop virtualization καθώς και multi-cloud. Οι πελάτες μας μπορούν να χρησιμοποιούν ένα κοινό control plane για να διαχειρίζονται φορτία που βρίσκονται σε τοπικό data-center, ή σε public cloud, ή και σε περισσότερα του ενός public cloud (Azure, AWS, GCP). Αυτό παρέχει επιπλέον ευελιξία, χαμηλότερα κόστη και αποφεύγεται το «κλείδωμα» σε κάποιο πάροχο (vendor lock).

Από την εμπειρία σας, πώς κρίνετε την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού επιχειρείν και οικονομίας γενικότερα; Πού πιστεύετε ότι οφείλετε η υστέρηση που παρουσιάζεται σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές και πώς μπορεί να καλυφθεί αυτό το κενό;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εμφανίζει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Την προσπάθεια αυτή οδηγεί το δημόσιο, ο τραπεζικός κλάδος, οι τηλεπικοινωνίες και η λιανική, με ήδη ορατά αποτελέσματα. Προφανώς υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα, όμως οι εξελίξεις τρέχουν και ο ρυθμός έχει ανέβει. Οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί για τη χώρα μας, από μεγάλους παρόχους cloud, έχουν επίσης δρομολογήσει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Σημαντικό είναι τα funds του Ταμείου Ανάκαμψης να επενδυθούν με γνώμονα τη σταθερή ανάπτυξη και εξωστρέφεια ώστε να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά (σε συνδυασμό και με τα αντίστοιχα των κοντινών μας χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης).

Ποια είναι η θέση της Citrix στην αγορά (διεθνή και ελληνική) και ποιο το όραμά σας για το μέλλον;

Η Citrix κατέχει ηγετική θέση και συνεχίζει να επενδύει σε cloud υπηρεσίες που αφορούν την ασφαλή πρόσβαση σε εφαρμογές και δεδομένα.
Στην Ελλάδα βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Citrix για τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη και το Ισραήλ. Η ομάδα αυτή καλύπτει 14 χώρες εξυπηρετώντας εκατοντάδες πελάτες και συνεργάτες.
Στόχος μας η Citrix να γίνει ο trusted partner για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη μετάβαση στο Cloud και την απομακρυσμένη εργασία.
To όραμά μας είναι να βοηθάμε τους ανθρώπους να εργάζονται καλύτερα, και άρα να ζουν καλύτερα, απολαμβάνοντας την εργασία από όπου και αν εργάζονται.