Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες συναντήσεις με τις Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου και Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Κορίνα Κρέτσου, ο Νίκος Παππάς, παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς της Ελλάδας, με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών υποδομών στη χώρα, αλλά και την υιοθέτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας Internet από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στο επίκεντρο της συνεργασίας με την Επίτροπο, βρέθηκε το έργο Ultra Fast Broadband, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του διαγωνισμού και το οποίο θα δώσει πρόσβαση σε 2,5 εκατ. πολίτες στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1Gbps, μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη, έως το 2023. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει περιοχές της Ελλάδας που δεν καλύπτονται από τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παροχών.

Η δράση UFBB αναμένεται να καλύψει 812.155 τρέχουσες ενεργές συνδρομητικές γραμμές, έως το 2023. Ο Νίκος Παππάς ενημέρωσε, επίσης, την κυρία Κρέτσου για τη δράση Super Fast Broadband (SFBB), που πριν λίγες μέρες ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Η δράση SFBB, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ ετησίως, επιδοτεί την απόκτηση γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων ίντερνετ τουλάχιστον 100Mbps με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε 1Gbps, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόοδο της δράσης Rural Broadband, η οποία βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών υψηλής ταχύτητας σε «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.