Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, βρίσκεται από εχθές στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη. Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του βρέθηκε στο Κολοράντο των ΗΠΑ, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, η οποία κατασκεύασε τον δορυφόρο Hellas Sat 4 που εκτοξεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2019 από τη Γαλλική Γουιάνα.

Εκεί είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον επικεφαλής μηχανικό της εταιρείας, Barry Noakes, και να παρακολουθήσει την τροχιοδρόμηση του δορυφόρου Hellas Sat 4 στην τελική του θέση, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου. Μετά το πέρας της επίσκεψής του στο επιχειρησιακό κέντρο της εταιρείας, ο Νίκος Παππάς δήλωσε: «Ενημερωθήκαμε για την πορεία που έχει λάβει ο δορυφόρος Hellas Sat 4 προς την τελική του θέση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 21.000 χλμ από την επιφάνεια της Γης και στα μέσα Μαΐου στην ελληνική τροχιακή θέση (39 μοίρες ανατολικά).

Η Ελλάδα, με δύο δορυφόρους στην ελληνική τροχιακή θέση, διαψεύδει παταγωδώς όσους έλεγαν ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες διαστήματος. Σκεφτείτε μόνο ότι πριν από δύο χρόνια, δεν είχαμε δικούς μας δορυφόρους, ενώ κινδυνεύαμε να χάσουμε την ελληνική τροχιακή θέση. Η Ελλάδα ανακάμπτει, αναβαθμίζεται και τα καταφέρνει σε ένα πεδίο που αφορά την τεχνολογική αιχμή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, τόνισε: «Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ο Hellas Sat 4 θα φτάσει στην τροχιακή θέση της Ελλάδας και για ένα μήνα θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες δοκιμές. Με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα παραδώσουμε, τον ερχόμενο Ιούλιο, στο ελληνικό Δημόσιο τους αναμεταδότες, που έχουμε συμφωνήσει να παραχωρήσουμε, για χρήση από την Πολιτεία».