Στο πλαίσιο του VMware Annual Customers event που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου, το netweek είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Hervé Renault, Senior Director, Southern EMEA (SEMEA) Partner and General Business της VMware, σχετικά με τη νέα εποχή του virtualization και τη θέση της VMware σε αυτήν.

nw: Πώς βλέπετε τη θέση της VMware στη νέα εποχή του ΙΤ, στην εποχή του cloud;

Hervé Renault: Zούμε σε μια εποχή μαζικών αλλαγών που δεν επηρεάζουν μόνο το ΙΤ, αλλά όλη την οικονομία, τον κόσμο μας γενικότερα. Πάρτε, για παράδειγμα, τον τρόπο που εργαζόμαστε σήμερα. Δεν δουλεύεις μόνο στο γραφείο σου, αλλά από παντού, χωρίς περιορισμούς. Αυτό ακριβώς βλέπουμε να γίνεται και στο ΙΤ. Και το cloud computing απελευθερώνει το ΙΤ. Δίνει περισσότερη ευελιξία και προσφέρει νέες δυνατότητες στους πελάτες. Βοηθάει τις εταιρείες να αναπτυχθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το cloud είναι εδώ και αλλάζει τις ζωές μας. Ίσως δεν το καταλαβαίνουμε άμεσα, αλλά αυτό συμβαίνει γύρω μας. Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε το ίδιο και για τις επιχειρήσεις. Και καθώς μια από τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση σήμερα είναι οι lecacy εφαρμογές και εξοπλισμός, μπορούμε νε τις βοηθήσουμε ώστε να μετασχηματιστούν και να μπουν στη νέα εποχή, να γίνουν συμβατές με το cloud.

H VMware δεν αποφάσισε ξαφνικά να ασχοληθεί με το cloud. Δύο χρόνια πριν, ο επικεφαλής του τμήματος R&D της εταιρείας μας ήρθε και μας είπε «Κοιτάξτε, το virtualization είναι καλό, αλλά όχι αρκετό. Θέλουμε οι πελάτες να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να κάνουν virtualization σε όλα τα συστατικά ενός data center, όχι μόνο τους servers». Αυτό έδωσε τα έναυσμα για την ανάπτυξη του αλλά και το storage, τη δικτύωση, την ασφάλεια ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες Virtual Data Center μέσα σε μερικά λεπτά. “Software Define” concept, μέσω του οποίου «μεταφέρουμε» όλα τα συστατικά του data center σε ένα software επίπεδο, μετατρέποντας, έτσι, τους IT πελάτες μας σε παρόχους υπηρεσιών.

nw: Τι σημαίνει για εσάς Software Defined data center;

Hervé Renault: Είναι κάτι πολύ απλό. Θα έλεγα είναι κάτι αντίστοιχο με το virtualization, το οποίο, ωστόσο, εφαρμόζεται σε όλες τις συνιστώσες ενός data center. Γιατί, να μην επεκτείνουμε αυτό που κάναμε στους servers και στο storage, σε όλο το data center; Αντί να επενδύσουμε τεράστια ποσά σε υποδομές storage, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε όλους τους τοπικούς δίσκους, να τους «συγκεντρώσουμε» σε ένα σημείο και να δημιουργήσουμε ένα virtual storage, ένα Software Defined storage; Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και για το δίκτυο; Γιατί να μην εφαρμόσουμε την ίδια λογική σε όλα τα συστατικά ενός data center, ώστε το τι παρέχει αυτό να εξαρτάται αποκλειστικά από τη ζήτηση;

nw: Ωστόσο, το Software Defined data center δεν μπορεί να αντικαταστήσει το hardware…

Hervé Renault: Κοιτάξτε, στόχος του Software Defined data center είναι να ελέγξει το data center, να το κάνει περισσότερο αποτελεσματικό και όχι να αντικαταστήσει το hardware. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συστοιχίες SSD, ούτε το κεντρικό σύστημα storage. Μπορεί, όμως, να αυτοματοποιεί τα πράγματα, να κάνει περισσότερο αποδοτικό τον έλεγχο, να δημιουργεί υβριδικά clouds που θα επιτρέψουν στο ΙΤ να ενεργεί ως πάροχος υπηρεσιών. Αυτός είναι ο κύριος στόχος του Software Define data center, να δώσει ευφυΐα στο hardware και όχι να το αντικαταστήσει.

nw: Πιστεύετε ότι το Software Defined Everything αποτελεί μια τάση που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο στο μέλλον;

Hervé Renault: Φυσικά. Αυτό εκφράζει ένα νέο concept για το επιχειρηματικό λογισμικό, το οποίο και αναπτύσσουμε. Το Software Defined θα έλεγα ότι αποτελεί τη μετεξέλιξη του virtualization. Πιστεύω ότι όπως ανοίξαμε το δρόμο με το virtualization, το ίδιο θα κάνουμε και με το Software Defined. Και ίσως πολύ πιο γρήγορα. Χρειαστήκαμε 15 χρόνια για να βγάλουμε στην αγορά το server virtualization. Οι πελάτες ξέρουν ότι το virtualization των servers δουλεύει και μας εμπιστεύονται. Ξέρουν ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και αλλού, όπως στο δίκτυο. Και εδώ υπάρχουν κάποιοι ψυχολογικοί περιορισμοί τους οποίους θα πρέπει να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να τους ξεπεράσουν. Έτσι, μπορεί σε 2-3 χρόνια από σήμερα, να έχουμε ήδη πελάτες που θα χρησιμοποιούν σε όλα τις virtualization λύσεις μας. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τους πελάτες μας στην Ελλάδα για το network virtualιzation, καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να αυτοματοποιήσουν το δίκτυο και την ασφάλεια. Άλλωστε, στον virtual κόσμο μπορεί κανείς να κάνει πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν στον φυσικό κόσμο, επιτρέποντας την ανάπτυξη ενός νέου είδους επιχειρηματικών εφαρμογών, που θα κάνουν περισσότερο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις.

nw: Πόσο σημαντικά είναι για την VMware τα υβριδικά clouds;

Hervé Renault: Τα υβριδικά clouds είναι η μία από τις 3 στρατηγικές μας κατευθύνσεις, ενώ οι άλλες δύο είναι το Software Defined Datacenter (SDDC) και το End User Computing (EUC). Απολαμβάνουμε την υποστήριξη 4000 service providers σε όλο τον κόσμο οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν το SDDC είτε on είτε off premise για τους πελάτες μας. Με την ίδια υποδομή, την ίδια διαχείριση, το ίδιο δίκτυο και υποστήριξη και με απόλυτη αντιστρεψιμότητα. Μόνο η VMware μπορεί να διασφαλίσει αυτό το επίπεδο υβριδικών cloud υποδομών για κάθε επιχείριση και για κρίσιμες εφαρμογές οπουδήποτε στον κόσμο.

Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι το υβριδικό cloud. Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω δημιουργείται ένας τρόπος για περικοπή του κόστους, για μεγαλύτερη ευελιξία, προσφέροντας την ευχέρεια επένδυσης στη διαφορετική εμπειρία. Αυτή η διαφορετική εμπειρία αποτελεί και την τρίτη προτεραιότητά μας, καθώς μέσω αυτής μπορούμε να βοηθήσουμε τον καθένα να έχει πρόσβαση στα δεδομένα, στις εφαρμογές και στα Virtual Machine μας, σε οτιδήποτε γενικότερα με έναν πολύ ασφαλή τρόπο. Είναι αυτό που ονομάζουμε end-user computing. Αυτό μας ενδιαφέρει πολύ, επενδύουμε σε αυτό και στο πλαίσιο αυτό εξαγοράσαμε φέτος την AirWatch, μια εταιρεία με ηγετική θέση στην αγορά τoυ MDM (Mobille Device Management). Έτσι, προσφέρουμε μια πλήρη σουίτα λύσεων, η οποία μας επιτρέπει να δώσουμε πρόσβαση σε οποιοδήποτε χρήστη, από οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε δεδομένα, αρχεία και εφαρμογές, με έναν ασφαλές τρόπο, από οποιαδήποτε συσκευή.

nw: Πόσο σημαντικός είναι για την εταιρεία σας ο δημόσιος τομέας; Σε ποια σημαντικά σχετικά έργα συμμετέχετε;

Hervé Renault: Μας ενδιαφέρει πολύ το δημόσιο. Για παράδειγμα, στην Γαλλία το δημόσιο αποτελεί τη δεύτερη σε σημαντικότητα επιχειρηματική δραστηριότητα για εμάς. Όπως είπα και πριν ζούμε σε έναν ρευστό κόσμο, όπου όλα αλλάζουν. Το ίδιο ισχύει και για τον δημόσιο τομέα, όπου βλέπουμε όλα τα υπουργεία, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να καλούνται να αλλάξουν, υπό την έννοια της ψηφιοποίησής τους. Το καλό με το cloud και το virtualization είναι ότι δίνουν τη δυνατότητα στους δημόσιους οργανισμούς να μετασχηματιστούν, να ψηφιοποιηθούν και να καλύψουν τις ανάγκες, το ίδιο καλά, με λιγότερα άτομα και σε μικρότερο κόστος. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε στο G-Cloud της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ γενικά δηλώνουμε παρών σε πολλές δραστηριότητες του δημοσίου τομέα που σχετίζονται με την ψηφιοποίησή του και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Σημειώστε ότι ένα έργο ΙΤ στο δημόσιο μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να γίνει, αλλά όταν ολοκληρωθεί προκύπτει κάτι πολύ σπουδαίο.

netweek: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ελληνική αγορά ΙΤ;

Hervé Renault: Η αγορά SEMEA (Southern EMEA), για την οποία είμαι υπεύθυνος, αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών: τις «ώριμες» (Γαλλία, Ιβηρική, Ιταλία και Ελλάδα) και τις αναδυόμενες (Αφρική, Μέση Ανατολή και Τουρκία). Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά το ΙΤ μπορεί, μέσω του cloud για παράδειγμα, να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να μειώσουν τα κόστη τους και να επενδύσουν ένα μέρος από αυτό που εξοικονόμησαν, στην καινοτομία, σε νέες συνεργασίες, σε πράγματα που θα τις κάνουν ανταγωνιστικότερες. Αυτό είναι ακριβώς που πιστεύω ότι μπορούμε να προσφέρουμε με τις λύσεις μας. Σίγουρα, θα προτιμούσαμε να είχαμε μπροστά μας μια ακμάζουσα οικονομία, αλλά η κρίση υπάρχει πλέον σε πολλές μεσογειακές χώρες. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την ανάπτυξή μας. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε στην Ελλάδα, καθώς η οικονομία, παρά τις δυσκολίες, είναι ακόμα «ζωντανή», ενώ υπάρχει προθυμία και από τους πελάτες μας να επενδύσουν και να βρουν λύσεις για να βγουν από την κρίση.