Είσαι συνήθως αυτός/αυτή που μένει πίσω, χωρίς προαγωγή, αύξηση, εξέλιξη; Αντίθετα με τους κολλητούς του προϊσταμένου σου; Παρατηρείς ότι υπάρχουν διάφορες κλίκες και αναρωτιέσαι αν πρέπει να ενταχθείς κάπου; Συχνά τυχαίνει να διακόψεις «πηγαδάκια» και νιώθεις αμήχανα; Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχουν και ομάδες συμφερόντων. Τασσόμαστε, συνήθως, με αυτούς με τους οποίους ενδόμυχα κάτι μας ενώνει. Οι αξίες, οι τόχοι, τα χαρακτηριστικά...

Δύσκολα μπορούμε να ενταχθούμε και να μακροημερεύσουμε σε μια ομάδα, αν δεν είμαστε από το ίδιο «υλικό». Αν λοιπόν η δολοπλοκία δεν είναι στο DNA μας, αλλά έχουμε, πλέον, κουραστεί να είμαστε στον πάγκο, ας δούμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε (δηλαδή τι θέλουμε και τι αντέχουμε). Η σιωπή είναι χρυσός! Άφησε το σταυρό από το χέρι και συνειδητοποίησε ότι ούτε η αριστερά σου δεν θα πρέπει να ξέρει τι ποιεί η δεξιά σου. Σίγουρα, έχεις πλέον μάθει ότι το «εμπιστευτικό» είναι μια πολύ σχετική έννοια. Ο καθένας έχει κάποιον που εμπιστεύεται πολύ και θα του το πει, εκείνος με τη σειρά του σε έναν άλλον κι αυτός σε έναν άλλον και πάει τόσο λέγοντας – και ξαφνικά το αφεντικό σου σε καλεί και ξέρει ότι ψάχνεσαι να αλλάξεις δουλειά.

Πρόσεξε ποιες πληροφορίες μοιράζεσαι, γιατί το τωρινό φιλαράκι μπορεί να είναι ο αυριανός ανταγωνιστής. Εντόπισε τις νάρκες και μάρκαρε την περιοχή σου! Ξέρεις ποια είναι η πραγματική δομή της εταιρείας σου; Ποια είναι τα ανεπίσημα, αλλά ισχυρά πρόσωπα και κέντρα εξουσίας; Χρειάζεται λεπτομερής παρατήρηση και σκέψη. Βάλε όρια νωρίς, δείξε με ευγενή, αλλά πολύ σαφή τρόπο σε αυτούς που πρέπει ότι αν χρειαστεί κι εσύ μπορείς να περάσεις στην αντεπίθεση! Ελευθέρας βοσκής ή σε… μαντρί; Κακά τα ψέματα, για να ανέλθει κάποιος σε υψηλές εταιρικές θέσεις, πρέπει να έχει δηλώσει αφοσίωση στη δυνατή ομάδα του παιχνιδιού.

Αν ταχθείς με τους αντιφρονούντες, έχεις επιλέξει το ρόλο του συμβουλάτορα-δικηγόρου του διαβόλου και έχεις χαρτογραφηθεί ως δυνητικά επικίνδυνος. Αν δεν πάρεις το μέρος κανενός; Ζύγισε τα υπέρ και τα κατά. Αν στέκεσαι για πολύ ώρα στο σταυροδρόμι, κάποιο αυτοκίνητο θα σε πατήσει. Αν καταφέρνεις με προσεκτικά βήματα και ικανοποιητική δουλειά να κρατάς χαμηλό προφίλ, έχεις, ίσως, την ευκαιρία να παραμείνεις αλώβητος. Μην περιμένεις πολλά μεγαλεία όμως, το πιο πιθανό είναι να περνάς απαρατήρητος και ασφαλής σε μια εκτελεστική θέση.