Με την ελπίδα να αρχίσατε να εφαρμόζετε ήδη τις τεχνικές του πρώτου μέρους του άρθρου, συνεχίζουμε ακάθεκτοι.

Up or…out!
Υπάρχουν εταιρείες που μόλις αποφασίσουν ποιος από τους δυο εσωτερικούς μνηστήρες θα πάρει την προαγωγή, απολύουν τον χαμένο. Γιατί θεωρούν ότι δεν τα κατάφερε αρκετά καλά, γιατί θεωρούν ότι θα «σαμποτάρει» συνειδητά ή ασυνείδητα τον νικητή. Το φλερτ με την εξουσία είναι για δυνατούς λύτες, με γερό στομάχι. Και, ξαφνικά, το φιδάκι μπορεί να φάει κι εσένα και τις δάφνες σου μέχρι την αφετηρία. Από τη ζωή βγαλμένα…

Keep lobbying!
«Κάθε μέρα θα περνάς από το HR να λες μια καλημέρα! Θα φροντίζεις να φαίνεσαι στο γραφείο!». Για να ανέβεις ψηλά, δεν αρκεί βέβαια το απλό networking. Θέλει στρατηγική, συναναστροφή με όσους έχουν επιρροή, επαφές με τη Διοίκηση παντός τύπου από τη «τυχαία» συνάντηση στο γήπεδο του γκολφ μέχρι την «τυχαία» συνάντηση στη Μύκονο. Φυσικά, αν φέρεις μαζί συντροφιά, θα πρέπει να ταιριάζει με το βιογραφικό που θέλεις να χτίσεις.

Άλλο τι μπορώ να κάνω, άλλο τι θέλω…
Συχνά ως coach συναντώ ανθρώπους που ενώ έχουν σχεδόν όλες τις δεξιότητες για να διαπρέψουν σε top management θέσεις, τελικά δεν τις επιλέγουν. Γιατί τους λείπει μια βασική ιδιότητα: η δίψα για την εξουσία, για την αναγνώριση. Μια δίψα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και δεν ξέρει ούτε κόπωση, ούτε φιλία, ούτε ακεραιότητα. Γιατί ανεβαίνοντας έχεις μαζέψει τόσα βαρίδια στα πόδια σου από συνέργειες που πρέπει να αρχίσεις να ανταποδίδεις. «Θα σε στηρίξω σε αυτή την απόφαση, αλλά κι εσύ…». Για να μείνεις εκεί πάνω, χρειάζεται ανταποδοτικότητα κι ευελιξία. Εύκολη η κατρακύλα γαρ… Αν μπορεί να γίνει κι αλλιώς η άνοδος στην κορυφή; Απόλυτες αλήθειες δεν υπάρχουν, όλες οι απόψεις περνούν από το φίλτρο της υποκειμενικής αντίληψης. Η πίστη στις φωτεινές εξαιρέσεις παραμένει επιλογή.