Ο τίτλος και τo motto (Future-Ready Data Management) του Autonomous Database Forum της Oracle δεν άφηναν πολλά περιθώρια αμφιβολίας για το περιεχόμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες, στο ΚΠΙΣΝ: οκτώ ομιλητές, όλοι στελέχη της εταιρίας (ευπρόσδεκτη και χρήσιμη η ‘παρεμβολή’ του ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημ. Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, που περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση του δημόσιου τομέα και τις φιλόδοξες κυβερνητικές προθέσεις για το μέλλον) έδωσαν μια κατά το δυνατόν σφαιρική εικόνα της καινοτομικής πρότασης (που έχει εξελιχθεί σε ώριμο προϊόν, πλέον, έπειτα από πολύχρονες έρευνες και συνεχείς βελτιώσεις) για αυτόνομες βάσεις δεδομένων.

Στόχος είναι το «πάντρεμα» της τεχνολογίας με την επιχειρηματικότητα, όπως τόνισε στην αρχική εισήγησή του και σε μια πρώτη περιγραφή, ο Country Leader Oracle Ελλάς και επικεφαλής του GCM Cluster, Αντώνης Μονοκρούσος, προσθέτοντας πως όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της εταιρείας περιστρέφονται πλέον γύρω από αυτόν.

Οι διαδοχικές παρουσιάσεις φώτισαν τις διαφορετικές πλευρές της νέας τεχνολογίας, τις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα (με κυριότερο τη μείωση των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών) και τις ανάγκες που έρχεται να καλύψει, με πλήρη στοιχεία, αλλά και βέλτιστες πρακτικές από εφαρμογές της, σε διεθνές επίπεδο. Το NetFAX ήταν εκεί και βεβαίως αξιοποίησε την ευκαιρία για μια σύντομη, αλλά διαφωτιστική συνέντευξη.

Μιλάμε για την εμφάνιση ενός καινούριου «αυτόνομου» οικοσυστήματος; ρωτήσαμε τον Αντώνη Μονοκρούσο, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης. «Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο R&D της Oracle, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια…Τώρα έχει πλέον ωριμάσει, η εταιρεία αποφάσισε πως είναι κάτι που ζητάει η αγορά και επιπλέον την κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

Μέσα από τη λογική του cloud, έδωσε εργαλεία στους πελάτες της και στην αγορά ώστε να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα, πολύ γρηγορότερα, με καλύτερη εμπειρία χρήστη και αυξημένη παραγωγικότητα, για να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα της παγκόσμιας εξέλιξης που λέγεται ψηφιακός μετασχηματισμός και παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, σε περιβάλλον διεθνούς ανταγωνισμού».

Όμως, οι συνέργειες είναι πολλές και μεγάλες, σωστά; «‘Όντως, είναι μεγάλες… όπως περνάνε τα χρόνια, αποδεικνύεται ότι οι μεγάλοι πελάτες στον χώρο του cloud δεν είναι ‘single vendor’ αλλά ‘multi-vendor’, χρησιμοποιούν προϊόντα και λύσεις κι άλλων εταιριών. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον πελάτη να επιλέξει τα καλύτερα…»

Μπορούμε να το δούμε σαν μετεξέλιξη των legacy συστημάτων τους;  «Ο δρόμος προς το cloud έχει δυο σκέλη: κάποιες εφαρμογές και λύσεις -οι παλιότερες- απλώς θα επικαλυφτούν από καινούρια interface, ενώ οι εντελώς καινούριες θα πάνε cloud-native και cloud-only… Όλα αυτά θα λειτουργούν μαζί!»

Στην Ελλάδα τι γίνεται; «Έχουν αρχίσει, κυρίως οι μικρότερες εταιρίες κι από μικρότερες εφαρμογές. Οι μεγάλοι δοκιμάζουν, αλλά κάποιες εφαρμογές σε επίπεδο τμήματος ναι, γίνονται! Οι ‘μικρές νίκες’, που λέμε…»

Σε ποιο τομέα δίνετε τη μεγαλύτερη προσοχή; «Σίγουρα, προτεραιότητα έχει η εκπαίδευση της αγοράς – κι η σημερινή εκδήλωση σ΄ αυτό εντάσσεται! Οφείλουμε να τους εκπαιδεύσουμε και μάλιστα τους παρακινούμε να έχουν ενεργό ανάμιξη, είτε σε test περιβάλλοντα, είτε σε κάποιες μικρότερες ή μεσαίες εφαρμογές εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα Oracle Cloud Free Tier.

Στον χώρο των έτοιμων εφαρμογών, η κατάσταση είναι πολύ πιο προχωρημένη – έχουμε ήδη δεκάδες πελάτες στην Ελλάδα, που πάνε cloud-native, με πολλές υπηρεσίας as-a-Service. Τους περνάμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβούνται την επόμενη ημέρα, η εξέλιξη είναι κάτι φυσιολογικό -όμως, δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα μεγάλο πελάτη να πάει από τη μια μέρα στην άλλη στο cloud κι εμείς τους διευκολύνουμε, με πολλά συστήματα on premise… Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να περάσουν στην επόμενη μέρα».

Η οποία είναι; «Να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να πάνε πολλές εφαρμογές τους σε δικό τους ή public cloud και να δουν την ευκολία που δίνει αυτή η τεχνολογία για να αναπτύξουν γρήγορα εφαρμογές. Το μόνο μικρό άγχος που έχουμε, είναι πότε θα ασχοληθούν οι πελάτες μας μ’ αυτή τη νέα τεχνολογία, για να τους δείξουμε στην πράξη πόσα πλεονεκτήματα μπορεί να τους προσφέρει… Από την πλευρά μας, θα το κάνουμε όσο γίνεται πιο πετυχημένα – μας αρέσουν τα δύσκολα, είμαστε στο στοιχείο μας!»