Η Thales ανακοίνωσε τη δημοσίευση της έκθεσης Thales Data Threat Report 2024, της ετήσιας έκθεσής σχετικά με καινούριες απειλές για την ασφάλεια των δεδομένων, τις τάσεις και τα νεότερα θέματα, βασιζόμενη σε έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 3.000 επαγγελματίες του τομέα της πληροφορικής και της ασφάλειας σε 18 χώρες και 37 κλάδους. Η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι το 93% των επαγγελματιών πληροφορικής πιστεύει ότι οι απειλές ασφαλείας αυξάνονται σε αριθμό ή επικινδυνότητα, μια σημαντική αύξηση από 47% που ήταν πέρυσι.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν επιθέσεις ransomware αυξήθηκε κατά 27% το τελευταίο έτος. Παρά την κλιμακούμενη αυτή απειλή, λιγότεροι από τους μισούς οργανισμούς διαθέτουν επίσημο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιθέσεων ransomware, ενώ το 8% καταφεύγει στην καταβολή των απαιτούμενων λύτρων. Το κακόβουλο λογισμικό ξεχωρίζει ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη απειλή για το 2024, με το 41% των επιχειρήσεων να έχουν υποστεί επίθεση από κακόβουλο λογισμικό κατά το προηγούμενο έτος – ενώ αμέσως μετά ακολουθούν το phishing και το ransomware. Η κατοχή στοιχείων cloud, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών SaaS, της αποθήκευσης στο cloud και της διαχείρισης υποδομών cloud, παραμένουν οι πρωταρχικοί στόχοι γι’ αυτού του είδους τις επιθέσεις. Η έκθεση επισημαίνει ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ανθρώπινο λάθος παραμένει η κύρια αιτία για τις παραβιάσεις δεδομένων, με το 31% των επιχειρήσεων να αναφέρει το ανθρώπινο λάθος ως την πηγή των επιθέσεων.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες εγκυμονούν απειλές αλλά και ευκαιρίες
Με το βλέμμα στο μέλλον, η έκθεση διερεύνησε επίσης τις αναδυόμενες τεχνολογίες βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος των επαγγελματιών του τομέα της πληροφορικής και της ασφάλειας, με το 57% να χαρακτηρίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη ως τεράστια πηγή ανησυχίας. Στη συνέχεια ακολουθούν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) (55%) και η μετα-κβαντική κρυπτογραφία (45%). Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εξετάζουν επίσης τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες, με πάνω από το ένα πέμπτο (22%) να σχεδιάζει να ενσωματώσει τη Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) στα προϊόντα και τις υπηρεσίες ασφαλείας τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το ένα τρίτο (33%) να σχεδιάζει να δοκιμάσει την ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας.