Αγαπητοί αναγνώστες,
Σας καλωσορίζουμε εκ νέου στην φιλόξενη στήλη-γωνιά μας, η οποία γράφεται ελάχιστες ημέρες πριν την τριπλή εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαϊου, που ενδεχομένως να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο ευρύτερο πολιτικό μέτωπο της χώρας μας.

Κάτι που αναμένει με αδημονία ο ευρύτερος επιχειρηματικός κόσμος καθώς καθημερινά διαπιστώνει στην πράξη πως εδώ και μήνες υπάρχει μια γενικευμένη παύση εργασιών από μέρους της Δημόσιας διοίκησης, η οποία φυσικά επηρεάζει την αγορά τόσο στην ολότητα της, μα όσο και επιμέρους. Κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην… υδροκέφαλη λογική που διακρίνει το πώς έχει “στηθεί” η συνολικότερη λειτουργία της ελληνικής πραγματικότητας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περνά από το ίδιο το Κράτος… Το δε ΙΤ, στην πρώτη γραμμή όσων πλήττονται.

Βέβαια, καλή, χρυσή και άγια η κρατικοδίαιτη και κρατικοκινούμενη επιχειρηματικότητα, ωστόσο ακόμη πιο ευέλικτη, συναρπαστική και σίγουρα αποδοτική αυτή που λαμβάνει χώρα στο ευρύ πεδίο της αγοράς.

Για παράδειγμα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η -σχεδόν- παντελής απουσία ενδιαφέροντος που κατ’ επέκταση οδηγεί σε αντίστοιχη ένδεια προτάσεων σε αρκούντως ζέοντα ζητήματα και έντονες απαιτήσεις καθετοποιημένων αγορών της ελληνικής αγοράς, που άπτονται πρωτίστως του τομέα των εφαρμογών. Οι ανάγκες των επαγγελματιών είναι πολλές, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από «έξυπνες» όσο και εξειδικευμένες εφαρμογές, οι οποίες με την κατάλληλη επεξεργασία συνήθως μπορούν να λανσαριστούν και εκτός των συνόρων. Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς, όπως λ.χ. οι μεταφορές / logistics, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός κ.ο.κ. που… φωνάζουν για προτάσεις, οι οποίες ωστόσο κάπου φαίνεται να έχουν χαθεί στο δρόμο, καθώς δεν φτάνουν ποτέ στους δυνητικούς αποδέκτες τους. Δεν γνωρίζουν; Δεν τους ενδιαφέρει; Είναι πολυάσχολοι κυνηγώντας το… next million (στο μυαλό τους μπορεί να φαντάζει και ως billion) thing;

Μιας και ο λόγος για το «έξω», εντύπωση προκαλεί τελευταία η… μυστηριακή έλξη που δείχνει να ασκεί η μυστηριώδης Ασία και τα πάσης φύσεως «θέλγητρά» της στον “Συνετό Εργάτη”.

Που τον χάνεις που τον βρίσκεις, όλο εκτός βρίσκεται. Όχι γραφείου, εάν αναρωτιέστε, αλλά πόλης, χώρας και Ηπείρου!

“Μα καλά, και παλαιότερα συνήθιζε να ταξιδεύει κυρίως στην Κίνα προκειμένου να αναζητήσει νέες συνεργασίες”, ενδεχομένως να αναρωτηθείτε και να αντιτείνετε ταυτόχρονα.

“Πράγματι”, είναι η απάντηση. Όμως, αυτό συνέβαινε μια φορά τον χρόνο, μεταξύ Ιουλίου-Αυγούστου, για 10 ημέρες, το πολύ δυο εβδομάδες και δη σε οργανωμένα buyer groups. Σήμερα, πλέον, τα ταξίδια έχουν πολλαπλασιαστεί ξεπερνώντας ακόμη και τα 6-7 ετησίως (!), είναι πολυήμερα σε σημείο που κάποια να κοντεύουν στον μήνα, ενώ το πρόγραμμα έχει… εμπλουτιστεί με επισκέψεις σε πολλαπλά εργοστάσια παραγωγής, εκεί όπου το φασόν βρίσκεται στο απώγειό του.

Ο σκοπός, μάλλον, προφανής: Καθώς ήδη διαθέτει στην εγχώρια αγορά ορισμένα own brand… καλούδια, τα οποία θέλει να ενισχύσει και δη θεαματικά, ενώ ταυτόχρονα αναζητά και προϊόντα τα οποία θα μπορεί να λανσάρει υπό τον τύπο αντιπροσώπευσης σε τμήμα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επειδή δε, ο “Συνετός Εργάτης” διακρίνεται και για την ακρίβειά του, είναι δεδομένο πως έχει κάνει εγκαίρως και σωστά το… home work του.

Επί του πιεστηρίου: Χαράς Ευαγγέλια για την ευρύτερη ΙΤ αγορά, καθώς το πουγκί του θα ανοίξει εκ νέου ο «Συντηρητικός». Αυτή τη φορά περισσότερο στοχευμένα υπό την έννοια του ενδιαφέροντος για απόλυτα συγκεκριμένες τεχνολογίες, καινοτόμες, που εντάσσονται στην χορεία της τεχνητής νοημοσύνης. Βέβαια, αυτές αναμένεται να πλαισιωθούν από επιμέρους εξοπλισμό προκειμένου να υποστηρίξουν την λειτουργία τους. Η πόρτα για την Γη της Επαγγελίας μόλις άνοιξε… Σπεύσατε!