Όπως καταγράφεται σε πρόσφατη έρευνα της Gartner, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις προτεραιότητες των IT Managers ανά τον κόσμο, ωστόσο σε κάποια πράγματα, όπως στο cloud, έχουν την ίδια, σχεδόν, άποψη.

Oι προτεραιότητες των CIOs, σε διάφορες χώρες, αποτυπωνονται σε έρευνα που έκανε η Gartner και στην οποία συμμετείχαν CIOs από όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, για παράδειγμα, δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη, ενώ διαθέτονται και μεγαλύτερα budgets στους CIOs για να την υποστηρίξουν. Για τη Βόρεια Αμερική ο μεγάλος κίνδυνος είναι η …αυταρέσκεια, ενώ στη Λατινική Αμερική οι Διευθυντές Πληροφορικής είναι πεπεισμένοι ότι αναπτύσσουν τις σωστές στρατηγικές. Στη Μ. Βρετανία και στην Ιρλανδία δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη του outsourcing και του cloud. Αυτές είναι μερικές από τις διαφοροποιήσεις που αποτυπώνονται στην έκθεση της Gartner, η οποία, παράλληλα, καταγράφει ότι αν και οι CIOs ανά τον κόσμο προσεγγίζουν το ΙΤ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, υπάρχουν και ομοιότητες.

Οσον αφορά τα IT budgets φαίνεται να υπάρχει μια στασιμότητα, με την Gartner να εκτιμάει μια μέση ανάπτυξη της τάξης του 0,2% για το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το 2013 – αν και μια ανάλυση ανά γεωγραφικές περιοχές δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, οι CIOs στη Λατινική Αμερική περιμένουν φέτος μια μέση αύξηση στο budget για το τμήμα τους της τάξης του 7,3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Κίνα αυξάνει στο 13% Αυτά τα μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης υποσκελίζονται από τα πολύ μικρότερα ποσοστά που χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ευρώπη.

Η Gartner εκτιμά ότι ο τρόπος που ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας χρησιμοποιεί την πληροφορία και τις ψηφιακές τεχνολογίες συνδέεται όλο και περισσότερο με το οικονομικό, κανονιστικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον του, καθώς και με την κατάσταση των ίδιων των εταιρειών, αλλά και της «ψηφιακής ωριμότητάς τους». Αυτή η αύξηση της πολυπλοκότητας αποτελεί το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο κάθε διαδικασία, κάθε εργαζόμενος, κάθε διευθυντικό στέλεχος, κάθε πελάτη αναμένεται να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του. Εκεί που όλοι οι CIOs συγκλίνουν, με ελάχιστες και αμελητέες διαφοροποιήσεις, είναι το cloud. Στη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία το 28% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στο cloud, σε σχέση με το 25% στην Ευρώπη. Αυτό το ποσοστό χαρακτηρίζει, λίγο-πολύ, όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο cloud ολοταχώς
Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την Gartner, είναι ότι η ανάπτυξη του cloud ήταν και είναι απόλυτα προβλέψιμη. Στην παρούσα φάση το 25% έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στο cloud, ωστόσο, έως το τέλος του 2018 το σχετικό ποσοστό θα αυξηθεί στο 50% και θα αγγίξει σχεδόν το 75% έως το 2024. Αυτά τα ποσοστά περιγράφουν το πώς θα αναπτυχθεί το cloud και αυτό θα συμβεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Η μείωση του κόστους αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς πρωτεύοντες λόγους στροφής στο cloud, ωστόσο, πολύ σημαντική είναι για τους CIOs και η ευελιξία που τους προσφέρει το «σύννεφο», αλλά και η συνεργασία με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών.

Με το 78% των CIOs να περιμένουν να αλλάξουν την προσέγγισή τους στον τρόπο προμήθειας του ΙΤ μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ένα νέο σύνολο δυνατοτήτων θα απαιτηθεί. Οι CIOs πρέπει να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με ένα μεγαλύτερο εύρος προμηθευτών του ΙΤ – όχι μόνο με τους μεγάλους vendors – αλλά και να μετακινηθούν πέρα από τα κλασικά συμβόλαια που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να καινοτομούν και να προσαρμόζονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές απαιτήσεις, όπως εκτιμά η Gartner.