Αναμφίβολα, ένα από τα ζητήματα-στόχοι που έχουν τεθεί από την παρούσα κυβέρνηση είναι και το brain regain. Η «δεξαμενή» άντλησης Ελλήνων υψηλόβαθμων που δραστηριοποιούνται και εργάζονται εκτός των συνόρων της πατρίδας μας. Μέχρι στιγμής, παρατηρείται μια ροή επιστροφής ξενιτεμένων στελεχών στα πάτρια εδάφη, με δειλά είναι αλήθεια βήματα, μα και δεδομένα που εμφανίζουν σταθερή άνοδο με το πέρασμα του χρόνου και την βελτίωση των συνθηκών: Εργασιακών, οικονομικών, προοπτικών, ακόμη και πολιτικών. Βέβαια, μια ακόμη πτυχή που πρέπει να καταγραφεί δεν είναι άλλη από την θεματικού περιεχομένου επιστροφή, ενόσω συνεχίζουν να εργάζονται στα «ξένα». Με ποιο τρόπο; Μέσω της επένδυσης σε υφιστάμενη εταιρεία που συγκεντρώνει τις απαιτούμενα υψηλές προοπτικές ή ακόμη καλύτερα της δημιουργίας μιας επιχείρησης from scratch που θα δραστηριοποιείται σε τομέα όπου οι ίδιοι διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία.

Να, ας πούμε στον ασφαλιστικό τομέα, όπου η χώρα μας θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ένα εκτενέστατο hub στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, με έμφαση προς Ανατολάς και Βορείως. Της Ελλάδος στην πρώτη, της Αφρικής η έτερη. Νεότερα (και περισσότερα) προσεχώς.
Ούτως ή άλλως, οι όποιες εξελίξεις θα αρχίσουν να… τρέχουν παρέα με τα «μπάνια του λαού»!

Ευαγγελίζεσαι την αλλαγή, έστω κι εάν μέχρι πρότινος δεν είχες καν εκφράσει την παραμικρή άποψη. Και αυτό, όχι επειδή ήθελες να προστατέψεις από τα πολλά όσο και αδιάκριτα βλέμματα, φίλων, γνωστών, ανταγωνιστών, μα και εποπτικών Αρχών, αλλά αντιθέτως διακρινόσουν από παντελή άγνοια, για να μην πω και αρνητισμό, απέναντι στο δεύτερο τη τάξει κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τον οργανισμό, το οποίο ωστόσο διαμορφώνει το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί και το κορυφαίο project.
Βέβαια, μόλις διαπίστωσε ο… «Ευαγγελιστής» πως αναδύονται πιο δυναμικά άξια στελέχη, με γνώση, εμπειρία και επίπεδο, οι οποίοι συγκεντρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό αποδοχής από την διοίκηση του οργανισμού, τότε λειτουργώντας με (εντελώς) ιδιοτελή κίνητρα, επέλεξε να κινηθεί «παλαιοκομματικά» προσποριζόμενος μέρος της λάμψης τους.Με ποιο τρόπο; Υφαρπάζοντας και προσεταιριζόμενος πλήρως το προϊόν κόπου και εργασίας τους, προκειμένου να «πουλήσει» τον εαυτό του στον οργανισμό.
Όταν η ντροπή δεν έχει φραγμούς και ηθική…

 

Στα… σύννεφα, τουλάχιστον με βάση ότι ίσχυε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, έδειχνε να έχει επιστρέψει ο «Γερμανός από τις ΗΠΑ». Βλέπετε, η απότομα θετική επιστροφή σε ένα σημαντικό ποσοστό κανονικότητας, βοήθησε -πέραν όλων των αυταπόδεικτων δεικτών, στοιχείων και μεγεθών- στην κατάστρωση πλάνων που αφορούν στην επέκταση του ίδιου του business σε νέα πεδία. Μάλιστα, διακρινόμενος από την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση έπειτα από δύο -σχεδόν- (έντονα) “προβληματικά” χρόνια ελέω του κορωνοϊού, έχει προβεί στην κατάστρωση αναλυτικού σχεδίου με «χειρουργικής σημασίας» προσθήκες, που εστιάζουν στην ποιότητα. Στην εξειδίκευση, για την ακρίβεια.

Ο ίδιος, έχει διακρίνει πως σε διεθνές επίπεδο η… Αχίλλειος πτέρνα αφορά στην κυβερνοασφάλεια, καθώς ακόμη και η παραμικρή κυβερνοεπίθεση δύναται να οδηγήσει σε κατάρρευση της ίδιας της λειτουργίας μιας επιχείρησης του συγκεκριμένου κλάδου.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που μόλις πέρασε, ένα διευθυντικό στέλεχος στις πέραν των Ατλαντικού ακτές, στην ομάδα του οποίου εργαζόταν προ αρκετών ετών ο «Γερμανός από τις ΗΠΑ», κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια περιορισμένης κλίμακας επίθεση, η οποία ωστόσο «γονάτισε» την αντίστοιχου αντικειμένου επιχείρηση επί διήμερο και κάτι.
Οι δε κινήσεις που ετοιμάζει, άκρως καινοτόμες, όσο και… προστατευτικές.