Η μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) ήταν το επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την ΤΝ.
Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν αποσκοπούν στη μετατροπή της Ελλάδας σε πρωτοπόρο χώρα στον τομέα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εθνική καινοτομία, την εκπαίδευση και την οικονομική ανάπτυξη.
Η σημασία των δεδομένων
Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η σημασία της συλλογής και της διακυβέρνησης δεδομένων, μιας αναγκαίας βάσης για την ανάπτυξη της ΤΝ.
Η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την ΤΝ, με έμφαση στην έρευνα και την εκπαίδευση, αναμένεται να λειτουργήσει ως κόμβος καινοτομίας με παγκόσμια εμβέλεια. Παράλληλα, προτάθηκε η ανάπτυξη μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας, που θα διευκολύνει τη διδασκαλία, τη μάθηση και τη συνεργασία μέσω διαδικτύου, ενώ η δημιουργία ενός ειδικού χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα θα ενισχύσει τη χρήση της από τα σύγχρονα γλωσσικά μοντέλα, διασφαλίζοντας τη διατήρησή της σε έναν ψηφιακό κόσμο.
Επίσης, εξετάστηκε η δυνατότητα ενίσχυσης του οικοσυστήματος της ΤΝ με υποδομές και ευκαιρίες που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η ίδρυση ενός παγκόσμιου forum για την ηθική της ΤΝ και ενός παρατηρητηρίου για τη σχέση της ΤΝ με τη δημοκρατική διαδικασία στοχεύει να θέσει τη χώρα στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για τα ηθικά ζητήματα της νέας τεχνολογίας.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι προτάσεις αυτές, συνδυαζόμενες με ήδη υπάρχουσες δράσεις, αποτελούν μια ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ΤΝ προς όφελος των πολιτών. Η υλοποίηση αυτών των έργων, όπως τόνισε, θα απαιτήσει έξυπνο σχεδιασμό, συνεργασία και συντονισμό για την επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων.