Χρονιά σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων, στην οποία σημαντικός «πρωταγωνιστής» αναμένεται να είναι το 5G,  που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και στην Ελλάδα, αναμένεται να είναι η φετινή. Οι τηλεπικοινωνίες, ο κατ’ εξοχήν κλάδος εντάσεως επενδύσεων, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ανάπτυξης υποδομών, με τη δημιουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), ενεργοποιώντας τις σχετικές επενδύσεις.

Ο ΟΤΕ, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε πως πέτυχε το στόχο που είχε θέσει για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G, ενώ έχει θέσει ως νέο στόχο να παρέχει κάλυψη 5G στο 80% του πληθυσμού στο τέλος του 2022.  Η εταιρεία έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο 5ης γενιάς στη χώρα, με την κάλυψη στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης να ξεπερνά το 97% και 90% αντίστοιχα και τις μέγιστες ταχύτητες του δικτύου να ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Vodafone, από την πλευρά της, συνεχίζει την ανάπτυξη του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G Vodafone Giga Network), με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χάρη Μπρουμίδη, να εκτιμά ότι το Μάρτιο του 2022 η Vodafone θα διαθέτει πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 40%. Σήμερα το δίκτυο 5G της Vodafone λειτουργεί σε 23 ελληνικές πόλεις και αρκετούς τουριστικούς προορισμούς.

Εντατική είναι και η προετοιμασία της Wind, η οποία έχει δεσμεύσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε 5G και νέας γενιάς δίκτυα την επόμενη πενταετία. Η εταιρεία προχωρά σε σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G ώστε μέχρι το τέλος του 2022 να απελευθερώσει το φάσμα που θα αξιοποιηθεί στις νέες τεχνολογίες. Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει από τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Ο ρόλος του «Φαιστός»
Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του 5G θα διαδραματίσει και το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της 5G Ventures, θυγατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσει εντός των επόμενων μηνών στις πρώτες του επενδύσεις. Να σημειωθεί πως το «Φαιστός», το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοσίου και αρχικό κεφάλαιο 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G, έχει ήδη εξασφαλίσει δύο ιδιώτες επενδυτές, την Deutsche Telekom που θα επενδύσει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ και το οικογενειακό γραφείο της Μαριάννας Λάτση (Latsco Family Office), με ποσό μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί, πως το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας προβλέπει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ με στόχο, έως το 2027, να έχουν αναπτυχθεί, σε όλη την Ελλάδα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων (τουλάχιστον έως 100 Mbps) και πέμπτης γενιάς (5G). Μέσα στις επενδύσεις εντάσσεται και η δημιουργία δικτύων 5G στο σύνολο των, μήκους 2.400 χιλιομέτρων, αυτοκινητοδρόμων. Πρόκειται για έργο 162 εκατ. ευρώ, που εξυπηρετεί τον στόχο για την κάλυψη με 5G όλων των επίγειων διαδρομών μεταφορών, καθώς εκτιμάται ότι η ψηφιακή τεχνολογία στους δρόμους θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι το 95% των ατυχημάτων αποδίδεται σε ανθρώπινα λάθη. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022, η ανάθεση της σύμβασης τοποθετείται το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία
Τέλος, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το 5G μπορεί να δημιουργήσει ως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030, ενώ ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 12,5 δισ. ευρώ.