Ένας πανεπιστημιακός, ένας επενδυτής κι ένας μηχανικός, γνώστες του αντικειμένου, κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις ερωτήσεις για το παρόν και κυρίως το μέλλον των κρυπτονομισμάτων και του blockchain, σε ένα webcast που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Ο συντονιστής της συζήτησης, David Stancel, εξαρχής «έβαλε δύσκολα» στους Γιώργο Γιαγλή, Matej Galvanek και Tomas Kulich, αντίστοιχα. Σε έναν τομέα όπου η σταθερότητα είναι άγνωστη λέξη και οι εκπλήξεις αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα, μοιραία η πρώτη ερώτηση ήταν, τι σας εκπλήττει περισσότερο στον χώρο; «Πολλά και συνεχώς», ήταν η ομόφωνη απάντηση των τριών, που μίλησαν για την ταχύτητα των εξελίξεων -μέσα σε μονάχα ένα χρόνο, περάσαμε από τους κρυπτο-αναρχικούς στα κοστούμια και τις γραβάτες, τόνισε ο κ. Γιαγλής-, την εδραίωση των κρυπτονομισμάτων, αλλά και την ως τώρα αδυναμία των ρυθμιστών να επιβάλουν κάποια τάξη στο σύστημα.

Ως μεγαλύτερες προκλήσεις θεωρούν την απουσία προδιαγραφών και σχεδιασμού, τις μάλλον ομιχλώδεις προδιαγραφές, την πολυμέρεια και την έλλειψη κοινών εργαλείων, αλλά και την (λόγω όλων αυτών των παραγόντων) προβληματική εκπαίδευση όσων επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα κρυπτονομίσματα και το blockchain. Ο ρόλος του ρυθμιστή Με την ισοτιμία του πιο γνωστού κρυπτονομίσματος να έχει πάρει την ανηφόρα, στις μέρες μας, μια ερώτηση για τις προοπτικές του είναι, προφανώς, εκ των ων ουκ άνευ…

Αν και αναγνώρισαν τις αδυναμίες του από πλευράς scalability και security, οι τρεις ομιλητές παραδέχθηκαν ότι έχει ταυτιστεί με τον «ψηφιακό χρυσό», έχει σημαντική εγκατεστημένη βάση που συνεχώς διευρύνεται και ενδιαφέρει πλέον τους διεθνείς επενδυτές. Δεν ανησυχούν για το μέλλον του, αλλά πιστεύουν ότι ο ρόλος του θα είναι στο μέλλον περιορισμένος, τόσο λόγω κάποιας ρυθμιστικής παρέμβασης με πιθανή την επιβολή και κάποιας φορολογίας «υπέρ της κοινωνίας», όσο και λόγω της εμφάνισης άλλων κρυπτονομισμάτων, που το καθένα θα παίζει τον δικό του, «μονοπωλιακό» ρόλο. Ο καθηγητής Γιαγλής, μάλιστα, υπεραμύνθηκε σθεναρά της ρύθμισης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των επενδυτών, που όμως «θα πρέπει να γίνει με μέτρο, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η καινοτομία». Ο ίδιος προέβλεψε, τέλος, την έλευση ενός τσουνάμι αποκέντρωσης -τα επόμενα χρόνια- στις πληρωμές, την οικονομία (με αιχμή το Decentralized Finance), αλλά και τους οργανισμούς, με τεράστιες αλλαγές δομών και πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στο δρόμο μας.