Σε επιτάχυνση των επενδύσεων τους στις οπτικές ίνες προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Δηλωτική της κινητικότητας που παρατηρείται είναι η απόφαση της Wind να προχωρήσει στη σύσταση της Hellenic Openfiber, μονοπρόσωπης εταιρείας που προέρχεται από τη διάσπαση και μεταβίβαση σε αυτήν του συνόλου του κλάδου σχεδιασμού, υλοποίησης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του ενεργού εξοπλισμού του δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (NGA Network), του παθητικού εξοπλισμού (υποδομές και οπτικές ίνες), όπως και των δικτύων κορμού, διανομής και πρόσβασης του παρόχου. Η νέα εταιρεία θα παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες χονδρικής στους αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την επιτάχυνση της κατασκευής δικτύων οπτικών ινών μέχρι την καμπίνα (FTTC) και μέχρι το σπίτι (FTTH).

Η σταδιακή κατάργηση του δικτύου χαλκού που δρομολογεί η ΕΕΤΤ και η ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με τους παρόχους να μελετούν και να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ συνεχίζει την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών αναπτύσσοντας την οπτική ίνα σε περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ παράλληλα επεκτείνει τη διαθεσιμότητα σε περιοχές που ήδη έχουν πρόσβαση σε FTTH. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 479.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH του ΟΤΕ, με στόχο να ξεπεράσουν τις 560.000 στο τέλος της χρονιάς. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο οι συνδέσεις να φτάσουν το 1.000.000 την προσεχή διετία.

Vodafone
Από τη δική της πλευρά η Vodafone έχει εξαγγείλει την υλοποίηση ενός προγράμματος για τη διασύνδεση, τα επόμενα τρία χρόνια, 150.000 σπιτιών και επιχειρήσεων με νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH). Το δίκτυο αυτό θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον, όπου περίπου 500.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν συνδεθεί με τεχνολογίες ίνας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ελλάδος, Χάρη Μπρουμίδη, τον επόμενο χρόνο θα είναι έτοιμο το έργο που φορά την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου για τη διασύνδεση δέκα νησιών στο Αιγαίο. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ που θα συνδυαστεί με το δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που κατασκευάζει η εταιρεία στο Ιόνιο.

Grid Telecom
Δυναμική παρουσία αποκτά και Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, η οποία έχει ήδη συνάψει σημαντικές συμφωνίες για την εμπορική εκμετάλλευση του οπτικού δικτύου της, που υπερβαίνει σήμερα τα 4.000 χλμ. και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει υπογράψει 20ετή συμφωνία-πλαίσιο με τη Vodafone με αντικείμενο την αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση της χρήσης δικτύων οπτικών ινών που διαθέτουν, ενώ την περασμένη χρονιά συμφώνησε με τη Wind για την εκμίσθωση πολλαπλών ζευγών οπτικών ινών σε τμήματα του δικτύου της.