Κυβερνοεγκλήματα, επιθέσεις ransomware, hacking, κυριολεκτικά δεν περνά μέρα χωρίς εγκλήματα τεχνολογίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε μικρή ή μεγαλύτερη κλίμακα.

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο με συνδετικό ιστό το Διαδίκτυο, αυτές οι συνεχείς επιθέσεις μπορούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την εταιρική φήμη και να απειλήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών και των εργαζομένων, ενώ οι ζημιές από υποκλοπές πολύτιμων δεδομένων μπορεί να είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστες. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα των κυβερνοεγκληματιών που εκτοξεύουν αυτές τις επιθέσεις.

Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της επιχείρησης, και όσο μεγαλύτερη η διείσδυση στις υπηρεσίες cloud, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής προσέγγισης, όσον αφορά την επαναφορά και ανάκτηση δεδομένων, μετά από ένα κρούσμα κυβερνο-επίθεσης. Είναι σαφές ότι τα συμβατικά συστήματα προστασίας είναι ακατάλληλα για την αναχαίτιση αυτών των νέων απειλών. Απαιτούνται καινοτόμες ολοκληρωμένες λύσεις προστασίας, που επί της ουσίας θα δημιουργούν ένα ψηφιακό θησαυροφυλάκιο – “vault”, ανεξάρτητο από τις ψηφιακές υποδομές της επιχείρησης, το οποίο θα προστατεύει τα λεγόμενα «χρυσά αντίγραφα» (“gold copies”) των κρίσιμων εταιρικών δεδομένων.

Μια τέτοια αρχιτεκτονική προστασίας αξιοποιεί, για παράδειγμα, και το Dell EMC Cyber Recovery, το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός Cyber Recovery Vault (CR vault), που λειτουργεί παράπλευρα και ανεξάρτητα με τις υποδομές data center. Το CR Vault δρα εκτός των δικτυακών υποδομών της εταιρείας και είναι προσβάσιμο μόνο από προσωπικό που έχει την υψηλότερη διαβάθμιση ασφαλείας. Μια σειρά ειδικών εργαλείων διαχείρισης δημιουργούν και αυτοματοποιούν σημεία αποθήκευσης και επαναφοράς δεδομένων που αφορούν αποκλειστικά τον πυρήνα αυτού του «χρυσού θησαυροφυλακίου» που διαφυλάσσει τα πολυτιμότερα assets του οργανισμού.

Οι προκλήσεις του cyber security σήμερα απαιτούν την εφαρμογή ολοκληρωμένων λύσεων disaster recovery, που θα παρέχουν, παράλληλα, στα στελέχη του IT τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ειδικούς του χώρου, για συμβουλές μεθοδολογίας προστασίας δεδομένων, εκτίμηση καταστροφής, διερεύνηση, επαναφορά και αποκατάσταση δεδομένων. Λύσεις που θα ξεφεύγουν από την πεπατημένη στο χώρο του disaster recovery, δίνοντας στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που θα τις υιοθετήσουν, ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα και μια πανίσχυρη ασπίδα προστασίας. Με τη λειτουργία τους να επικεντρώνεται στην προστασία από κυβερνο-απειλές, δημιουργώντας ένα ασφαλές θησαυροφυλάκιο πολύτιμων δεδομένων και με ειδική στόχευση σε ένα υποσύνολο εξαιρετικά κρίσιμων και πολύτιμων επιχειρησιακών δεδομένων.