Τα δυο πιο αγαπημένα project της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τα οποία φιλοδοξεί να σφραγίσει τη θητεία της, είναι η «Πράσινη Συμφωνία» και η Ψηφιακή Δεκαετία της Ευρώπης.
Όχι, αγαπητέ αναγνώστη… Ο «παλιός» θυμάται ακόμα πως στη ρουλέτα ποντάρεις στο μαύρο και στο κόκκινο, δεν τον πείραξε (όχι τόσο πολύ) ο εγκλεισμός, εβδομάδες και μήνες, τώρα! Απλώς, επιμένει να μπουν «όλα τα λεφτά» στο πράσινο, τώρα που προλαβαίνουμε, γιατί το μέλλον δεν είναι τζόγος κι από μια στιγμή (που δεν είναι μακριά, αν πιστέψουμε τους ειδικούς) και μετά… rien ne vas plus! τόσο για τον πλανήτη, όσο και για εμάς… Καλά, δεν ελπίζεις ότι, στο τέλος, κάτι θα γίνει και θα τη γλυτώσουμε; Ελπίζω, γιατί αυτό μάλλον το έχουν καταλάβει στα υψηλά κλιμάκια και κάτι δείχνει να κινείται: τα δυο πιο αγαπημένα project της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τα οποία φιλοδοξεί να σφραγίσει τη θητεία της, είναι η «Πράσινη Συμφωνία» και η Ψηφιακή Δεκαετία της Ευρώπης.
Η πρώτη περιλαμβάνει ολόκληρη δέσμη μέτρων που κυμαίνονται από την αποφασιστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως τις επενδύσεις σε έρευνα αιχμής και καινοτομία (εδώ μπαίνει η δεύτερη), με στόχο της διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Κι ο υπόλοιπος πλανήτης; Τουλάχιστον, ας κάνουμε εμείς την αρχή – θα ακολουθήσουν κι άλλοι, όπως έγινε με το GDPR! Κι επειδή πήραμε φόρα, τον Ιούνιο η Επιτροπή λέει να επανεξετάσει τις πολιτικές της και να σκληρύνει τα μέτρα, ώστε να ξεπεράσουμε τη μείωση κατά 55% για την οποία έχει δεσμευτεί, ως το 2030.
Θέλετε κι άλλο ευχάριστο; αυτοί οι δυο στόχοι, Green Deal και Digital Europe, όχι μόνο είναι συμβατοί μεταξύ τους, αλλά υπάρχει έντονη αλληλοεξάρτηση: πρόβλεψη της IDC, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές εβδομάδες, αποκαλύπτει πως η μαζική -λόγω του ευρύτατου πλέον ψηφιακού μετασχηματισμού οργανισμών και επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα, της πανδημίας βοηθούσης- μετάβαση στο cloud, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο κλίμα της Γης. Η μετακίνηση τεράστιων όγκων δεδομένων από τα εταιρικά μικρότερα data center σε μεγαλύτερα (συν περισσότερο αποτελεσματικά και σαφώς λιγότερο ενεργοβόρα, να τα λέμε αυτά), μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά ένα δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, ίσως κι ακόμα περισσότερο στην τετραετία! Άσε που πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις ήδη αξιοποιούν ΑΠΕ, για ακόμα καλύτερη απόδοση.
Στο cloud, αδελφές μου, στο cloud!