Σημαντικές εξελίξεις στην αγορά Πληροφορικής τα επόμενα χρόνια και δη στα Analytics περιμένει o Oliver Schabenberger, CTO και EVP (Executive Vice President) της SAS, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε κλειστή συνέντευξή του με εκπροσώπους του τύπου στο πλαίσιο του SAS Analytics Experience 2017, στην οποία συμμετείχε και το Netweek.

«Τα Machine Learning, Artificial Intelligence και IoT δεν αποτελούν μόνο τάσεις, αλλά περιοχές πάνω στις οποίες εργαζόμαστε εντατικά… Στόχος μας είναι να εκδημοκρατίσουμε τα Analytics και να κάνουμε δυνατή τη διατύπωση ερωτημάτων σε φυσική γλώσσα με ορίζοντα το 2019». Απαντώντας σε ερώτηση του Netweek για το αν θεωρεί ότι η τεχνολογία των Analytics πλησιάζει στα όριά της, ο O. Schabenberger αναφέρει: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν όρια. Ποιος θα πίστευε άλλωστε πέντε χρόνια πριν, ότι θα μιλήσουμε σήμερα για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης; Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια σύγκλιση μεταξύ της τεχνολογίας νευρωνικών δικτύων με τη μεγάλη υπολογιστική ισχύ η οποία μας επιτρέπει να επιλύσουμε προβλήματα που δεν μπορούσαμε καν να σκεφτούμε στο παρελθόν, ενώ προσφέρει και πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στις αναλύσεις σε σχέση με παλιότερα».

Ο Ο. Schabenberger συμπληρώνει ότι υπάρχει μια μετατόπιση στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα Advanced Analytics, μια μετατόπιση από μοντέλα που απαιτούσαν την ανθρώπινη παρέμβαση για την εξαγωγή αποτελεσμάτων και ήταν αρκετά χρονοβόρα, σε περισσότερο αυτοματοποιημένα μοντέλα. Σίγουρα ένας data scientist θα μπορούσε να δημιουργήσει καλύτερα μοντέλα, ωστόσο σήμερα αφενός δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και αφετέρου περιμένουν στη σειρά πολλά προβλήματα που χρίζουν αντιμετώπισης. «Όταν μιλάμε για αυτοματοποιημένα μοντέλα δεν εννοούμε μεγάλα συστήματα που τρέχουν αυτόνομα, αντικαθιστώντας μεγάλες διεργασίες. Μιλάμε για την αυτοματοποιημένη βοήθεια που προσφέρουμε στους αναλυτές ώστε να κτίζουν, να αξιολογούν και να αξιοποιούν ένα μοντέλο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλους, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικό και πιο εύκολα αξιοποιήσιμο. Αυτό δεν οδηγεί κατά ανάγκη σε καλύτερα μοντέλα, αλλά σίγουρα οδηγεί πιο γρήγορα σε καλά μοντέλα…Ο ανθρώπινος παράγοντας θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο – δεν σκοπεύουμε να τον αντικαταστήσουμε ακόμα…».

Artificial Intelligence of Things
Ο Ο. Schabenberger θεωρεί ότι το Internet of Things (IoT) θα έπρεπε να αντικατασταθεί από το Artificial Intelligence (AI) of Things. «Αναζητούμε περισσότερη συνδεσιμότητα, περισσότερη ευφυΐα, πιο πολύ αυτοματισμό και μια σύγκλιση όλων αυτών. Παράλληλα, υπάρχει η ανάγκη ώστε να αποδειχθεί η αξία που φέρνουν τα Analytics στις εφαρμογές IoT, με πολλούς κλάδους, ωστόσο, να μην ακόμα σε θέση να αξιοποιήσουν τους μεγάλους όγκους δεδομένων τους, να μη διαθέτουν μηχανισμούς λήψης αποφάσεων βασισμένων στα δεδομένα αυτά καθ’ αυτά». Σε αυτούς η SAS θέλει να αποδείξει ότι αξίζουν να το κάνουν, όπως έχει κάνει ήδη η SciSports, η οποία εκμεταλλεύεται τα δεδομένα (με εργαλεία της SAS) ώστε να αξιολογήσει καλύτερα την ποιότητα και την αξία ενός ποδοσφαιριστή, με καλύτερο, μάλιστα τρόπο από ότι ένας παραδοσιακός scouter.

«Βρισκόμαστε κοντά στους πελάτες μας που χρησιμοποιούν ΙοΤ apps και τους δείχνουμε ότι διαθέτουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία για να το κάνουν. Για μας το IoT δεν αποτελεί απλά μια μετακίνηση δεδομένων από μια συσκευή σε μια άλλη, αλλά μια συνεχόμενη ροή δεδομένων, με διαφορετική ταχύτητα και ανομοιογενή χαρακτηριστικά η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της επιχειρηματικής λειτουργίας. Επενδύουμε στο IoT και πρόσθετα δημιουργήσαμε μια νέα επιχειρηματική μονάδα αφιερωμένη σε αυτό. Θεωρούμε, δε, ότι υπάρχουν τρεις πυλώνες που ωθούν την ανάπτυξή του: η τεχνολογία και το R&D, η διαθεσιμότητα των κατάλληλων προϊόντων και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος υποστήριξής του. Είμαστε μια εταιρεία που αναπτύσσει software και έχουμε την ανάγκη να κτίσουμε ένα δίκτυο συνεργατών, δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό οικοσύστημα για το IoT».

Ανοικτότητα, η προστιθέμενη αξία του Viya
H ανοικτότητα του Viya είναι αυτό που ενδεχόμενα του δίνει την προστιθέμενη αξία, πιστεύει ο Ο. Schabenberger. «Αυτό μας το επιβεβαιώνουν και οι πελάτες μας, ειδικά οι μεγάλοι οργανισμοί. Η ικανότητα σύνδεσης και επικοινωνίας στο Viya με πολλαπλές διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού είναι πάρα πολύ σημαντική. Φυσικά, η ανοικτότητα δεν περιορίζεται σε αυτό, αλλά επεκτείνεται και στο να κάνεις τα APIs δημόσια και προσβάσιμα σε όλους. Το SAS Viya είναι ανοικτό, βοηθώντας τους πελάτες να κτίσουν τις δικές τους λύσεις πάνω στη δική μας πλατφόρμα. Σημειώστε ότι κάποιοι από τους πελάτες μας διαθέτουν περισσότερους developers από ότι εμείς. Αυτό που κάνουμε είναι να τους δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις λύσεις μας, ώστε να φτιάχνουν τα δικά τους εργαλεία. Είναι άλλωστε κάτι που μας το έχουν ζητήσει πολλές φορές. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το ίδιο γίνεται και με το open source.

Η διαφορά, εντούτοις, είναι ότι αν και αρκετοί πελάτες μας μιλάνε πολύ για το open source δυσκολεύονται πάρα πολύ να το κάνουν λειτουργικό. Κάτι που δεν γίνεται με την Viya πλατφόρμα, στην οποία προσφέρουμε έτοιμη και εγγυημένη λειτουργικότητα…».


Σε πρώιμο ακόμα στάδιο η υιοθέτηση του ΑΙ
Στο πλαισιο του SAS Αnalytics Experience 2017, η SAS έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνάς της για την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία διεξήγαγε στην περιοχή ΕΜΕΑ με τη συμμετοχή διευθυντικών στελεχών οργανισμών και επιχειρήσεων.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας της SAS:

  • To 55% των συμμετεχόντων αισθάνεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σχετικά με το ΑΙ είναι η αλλαγή του τρόπου θεώρησης των θέσεων εργασίας υπό τη σκοπιά του αυτοματισμού και την αυτονομίας που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό αφορά τόσο τις εργασίες που καταργεί το ΑΙ όσο και αυτές που δημιουργεί.
  • Τα ζητήματα ηθικής αναφέρθηκαν ως η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση, με το 41% των συμμετεχόντων να αναρωτιούνται για τα αν τα ρομπότ και τα συστήματα ΑΙ πρέπει να εργάζονται για «το καλό της ανθρωπότητας» και όχι απλά για «το καλό μιας εταιρείας», αλλά και να εγείρουν ερωτήματα όσον αφορά τη μέριμνα όσων χάνουν τη δουλειά τους ένεκα του ΑΙ.
  • Μόλις 20% δήλωσε ότι οι data scientist των οργανισμών τους είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τις προκλήσεις του ΑΙ, ενώ 19% δεν έχει ακόμα ομάδες data scientists.
  • Η πρόσληψη data scientists για το κτίσιμο οργανωτικών δεξιοτήτων βρίσκεται στο πλάνο του 28% των συμμετεχόντων, ενώ το 32% σκοπεύει να κτίζει ΑΙ δεξιότητες στις υπάρχουσες ομάδες ανάλυσης δεδομένων, μέσω εκπαίδευσης, συνεδρίων και workshops.
  • Το 49% ανησυχεί για την έλλειψη εμπιστοσύνης που θα προκληθεί από την ευρύτερη εφαρμογή ενός συστήματος ΑΙ.
  • Όσον αφορά τις υποδομές για ΑΙ, το 24% δήλωσε ότι τις διαθέτει, 24% δήλωσε ότι χρειάζονται αναβάθμιση για την υποστήριξη του ΑΙ, ενώ 29% δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη πλατφόρμα/υποδομή για την υποστήριξη του ΑΙ.

Σύμφωνα με τον O. Schabenberger «έχουμε δει απίστευτη πρόοδο στο να κάνουμε τους αλγόριθμους να διεκπεραιώνουν εργασίες που κάνει ένας άνθρωπος. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι ένας αλγόριθμος νίκησε το καλύτερο παίκτη Go στον κόσμο. Το σύστημα τροφοδοτήθηκε με τους κανόνες, έμαθε και νίκησε. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να δημιουργήσουμε συστήματα που θα επιλύουν επιχειρηματικά προβλήματα καλύτερα από τα στατικά συστήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε συστήματα που θα μαθαίνουν τους κανόνες του επιχειρείν, που θα μαθαίνουν να λειτουργούν σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες και θα βελτιώνονται συνεχώς. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε…».