Στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου του Νεωρίου στη Σύρο πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, «προϊόν» της συνεργασίας των εταιρειών Onex Technologies και Cisco.

Στόχος του Κέντρου είναι να δημιουργήσει «σπόρους» τεχνολογίας, αξιοποιώντας κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Ηorizon, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό άμυνας καθώς και από το εθνικό πρόγραμμα Ερευνώ-Καινοτομώ, προκειμένου να αναπτύξει λύσεις σε κλάδους αιχμής όπως η ναυτιλία, η άμυνα, η τηλεϊατρική και οι έξυπνες πόλεις. Μέσω του Κέντρου Καινοτομίας προωθείται η δημιουργία μίας θερμοκοιτίδας για νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα από συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα και την τοπική κοινωνία.

Μάλιστα, σε αυτήν την κατεύθυνση, πρόσφατα μπήκαν τα θεμέλια για την έναρξη συνεργασίας του κέντρου με το πανεπιστήμιου Νοτίου Αιγαίου καθώς και με την περιφέρεια. Επόμενη «στάση» στο σχεδιασμό της Onex είναι η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων προστιθέμενης στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Internet of Things, τα οποία θα αναπτυχθούν μέσα από τις νέες startups αλλά και από το ερευνητικό προσωπικό που απαρτίζει την εταιρεία, με στόχο τη διεκδίκηση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλη την επικράτεια. Tο κόστος της μέχρι στιγμής επένδυσης ανέρχεται στα 1,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800.000 ευρώ αφορούν στον τεχνολογικό εξοπλισμό της Cisco.

«Έξυπνο» νοσοκομείο
Η ψηφιοποίηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου είναι το πρώτο έργο που ολοκλήρωσε και παρέδωσε το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα-δωρεά του Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, περιλαμβάνει τρεις άξονες στόχους για:

  • Έξυπνο Νοσοκομείο με, ενδεικτικά, χρήση tablets και κινητών τηλεφώνων για την κατά το δυνατόν εξάλειψη  της χρήσης χαρτιού (paperless hospital), ενδοεπικοινωνία μέσω εφαρμογής στο κινητό και χρήση ασύρματων IP phones, καθοδήγηση επισκεπτών εντός του κτιριακού συγκροτήματος, καταμέτρηση κίνησης και συνωστισμού με χρήση οπτικών αισθητήρων
  • Ασφαλές Νοσοκομείο με θωράκιση απέναντι στις διαρκώς αυξανόμενες κακόβουλες επιθέσεις με ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας στον Ανθρώπινο παράγοντα, τις Διαδικασίες και την Τεχνολογία και
  • Πράσινο Νοσοκομείο με εγκατάσταση και χρήση αισθητήρων περιβαλλοντικών παραμέτρων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, παρακολούθησης της ψύξης σε ψυγεία για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς για τον ίδιο λόγο αισθητήρων σε παράθυρα και πόρτες (ανοικτά ή κλειστά), αισθητήρες πλήρωσης κάδων απορριμμάτων, έξυπνων φωτιστικών σωμάτων, μετρητών κατανάλωσης ενέργειας, μετρητές πλήρωσης δεξαμενών πετρελαίου και κατάστασης καυστήρων κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, ένα από τα επόμενα projects που θέλει να υλοποιήσει η Onex, σε συνεργασία με Cisco, Cosmote και Amazon είναι η δημιουργία του πρώτου «smart shipyard» στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα project με ορίζοντα υλοποίησης 18 μήνες και αφορά στα ναυπηγεία Ελευσίνας.