Το ναυπηγείο του Νεωρίου της Σύρου, που «ξαναζωντάνεψε» μετά την επαναλειτουργία του από την ONEX, συμπληρώνεται πλέον και αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο με τη δημιουργία στους χώρους του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας, σε συνεργασία με τη Cisco, το οποίο θα χρησιμεύσει ως «live demo» ψηφιακών εφαρμογών για την ελληνική (και όχι μόνο) ναυτιλία.

Στην παρουσίαση του πρώτου παγκοσμίως από πλευράς Cisco σ’ αυτόν τον τομέα Κέντρου, γενική ήταν η ομολογία πως κάτι τέτοιο έλειπε από την ελληνική ναυτιλία, που κυριαρχεί μεν παγκοσμίως, αλλά παρουσιάζει υστέρηση στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Αυτή πρέπει πλέον να καλυφθεί με γοργό ρυθμό, όπως τόνισε -ως εκπρόσωπος της αγοράς- ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς της Star Bulk, που εξέφρασε τον ενθουσιασμό και την υποστήριξή του τόσο στο Νεώριο, όσο και στη νέα προσπάθεια.

Την ικανοποίησή του για τη σημαντική συνεργασία εξέφρασε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως «το Κέντρο της Σύρου θα δείξει στους Έλληνες καπετάνιους και πλοιοκτήτες πώς να χρησιμοποιήσουν υπερσύγχρονα προγράμματα, εφαρμογές παρακολούθησης των σκαφών και ανάλυση μεγάλου όγκου ψηφιακών δεδομένων (big data) για να βελτιστοποιήσουν τις διαδρομές τους, να κάνουν τους στόλους τους πιο αποδοτικούς ως προς τα καύσιμα, να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των πλοίων και να αυξήσουν τα κέρδη τους». Εμφανίστηκε, μάλιστα, βέβαιος ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες επόμενης γενιάς, στις οποίες θα συνεργαστούν Cisco και ONEX, θα φέρουν επανάσταση στη σύγχρονη ελληνική ναυτιλία, «όπως η αρχαία θαλάσσια τεχνολογία άλλαξε την πορεία της δυτικής ιστορίας, με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας».

Αμέριστη στήριξη της Πολιτείας

Από πλευράς Πολιτείας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε τα μεγάλα οφέλη από τη δημιουργία του Κέντρου και επαναβεβαίωσε τη στήριξή του, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, επισήμανε τις εν δυνάμει συνέργειες με βιομηχανία, νεοφυείς επιχειρήσεις και το πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας, ενώ ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, περιέγραψε τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα στη ναυτιλία και τον θετικότατο ρόλο που μπορεί να παίξει το Κέντρο για τη Σύρο και τη χώρα. Ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ Shipyards, Πάνος Ξενοκώστας, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ομάδας του να δώσει λύσεις, αποκαλύπτοντας ότι ο «προξενητής» για τη συνέργεια ήταν ο κ. Πάιατ πέρυσι. Ο γενικός διευθυντής της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία & Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης, εστίασε στη σημασία του reskilling και της πιστοποίησης που θα γίνεται στη Σύρο και, τέλος, ο Γιώργος Μαρινάκης, CEO της MTIS, τεχνολογικού εταίρου του έργου, περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας του εξειδικευμένου λογισμικού i-platform, πάνω στο οποίο βασίζεται η κοινή πρόταση.