Η ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας παραμένει ακόμη πίσω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού (Digital Economy Outook) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι ο τομέας ICT αναπτύχθηκε στην Ελλάδα με ρυθμό 4% που ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος, μετά της Σλοβακίας, μεταξύ των 27 χωρών του Οργανισμού, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, με τον μέσο ρυθμό να είναι σχεδόν διπλάσιος (7,6%). Η υστέρηση του κρίσιμου αυτού τομέα ήταν βέβαια πιο έντονη την περασμένη δεκαετία, όπου εν μέσω της γενικευμένης λιτότητας των μνημονίων, σημειώθηκε συρρίκνωσή του στο πρώτο μισό της και χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στη συνέχεια.

Φυγή ταλέντων στην ΑΙ από την Ελλάδα
Ανησυχητική είναι και η αναφορά στην έκθεση για φυγή πέρυσι από την Ελλάδα ταλέντων στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), όταν οι άλλες χώρες του κόσμου προσπαθούν να προσελκύσουν τέτοια άτομα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της ΑΙ στον μετασχηματισμό των οικονομιών και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

«Καθώς η ΑΙ αλλάζει το μέλλον της εργασίας, οι χώρες έχουν αντιληφθεί ότι τόσο η διαχείριση μίας δίκαιης μετάβασης της αγοράς εργασίας όσο και η έρευνα και ανάπτυξη και η υιοθέτηση της ΑΙ απαιτούν ισχυρές πολιτικές για τη δημιουργία ανθρώπινου δυναμικού και την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων», σημειώνει η έκθεση. «Η ζήτηση για ταλέντα στην ΑΙ είναι πολύ μεγάλη και αυτά αποτελούν ένα κινούμενο μεταξύ των οικονομιών εργατικό δυναμικό, με τις χώρες να ανταγωνίζονται για τη μικρή δεξαμενή εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη», προσθέτει.

Αντίθετα, χώρες όπως η Ινδία, η Ελλάδα και η Λιθουανία είδαν μία καθαρή έξοδο ταλέντων από αυτές, κάτι που πιθανόν υποδηλώνει ότι οι εξειδικευμένοι στην ΑΙ εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες γιατί βρήκαν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το ποσοστό των ειδικών ΑΙ στο σύνολο της απασχόλησης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία και ότι, σύμφωνα με τις αναφορές στο LindedIn, οι άντρες έχουν διπλάσια πιθανότητα να ασχοληθούν στον τομέα αυτό σε σχέση με τις γυναίκες.