Η Open Cosmos και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή σμήνους ελληνικών πολυφασματικών δορυφόρων παρατήρησης γης υψηλής ευκρίνειας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος. Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα το οποίο αναμένεται να τεθεί σε… τροχιά το 2026. «Ξεκινάμε πλέον να αποκτάμε τα δικά μας ”μάτια” από το Διάστημα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα και πολύ χρήσιμο τόσο για την προστασία των ανθρώπινων ζωών όσο και για τη φύση», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υπογραφής της σύμβασης, το απόγευμα της Τρίτης σε ξενοδοχείο των νοτίων Προαστίων. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία, την οποία διενήργησε ο ESA, «έτρεξε» με ταχύτητες ρεκόρ για ελληνικά δεδομένα. O διαγωνισμός προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και σε λιγότερο από έξι μήνες το έργο συμβασιοποιήθηκε.

Με έξι υπεργολάβους
Το έργο στοχεύει στην κατασκευή ενός προηγμένου σμήνους δορυφόρων που θα συλλέγουν δεδομένα και θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών και την αύξηση της αποδοτικότητας της γεωργίας. Θα υλοποιηθεί από τη θυγατρική του αναδόχου στην Ελλάδα, την Open Cosmos Aegean, με υπεργολάβους τις εταιρείες, Nova ICT, EMTECH-Space, Libre Space Foundation, Planetek Hellas, Adamant Composites και Priority Consultants.

Όπως ανάφερε στο περιθώριο της εκδήλωσης η Δρ. Μαρία Καλάμα, Διευθύντρια της Open Cosmos Aegean, η εταιρεία έχει ήδη 9 άτομα προσωπικό και σκοπεύει να προσθέσει ακόμα 20 ως τέλος της χρονιάς. Οι δορυφόροι θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, σε εργοστάσιο που θα δημιουργήσει η εταιρεία στην Αττική. Αυτή την περίοδο, η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο επιλογής της κατάλληλης τοποθεσίας απόφαση που θα ληφθεί έως και το τέλος του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο τύπους μικροδορυφόρων βάρους 100 κιλά έκαστος.

Οι δύο εξ αυτών θα φέρουν κάμερες πολύ υψηλής ευκρίνειας οι οποίες θα καταγράφουν εικόνες με ευκρίνεια λιγότερη του ενός μέτρου ενώ οι υπόλοιποι πέντε θα φέρουν ένα σύστημα από κάμερες υψηλής ευκρίνειας πολυφασματικών και υπερφασματικών δεδομένων, καθώς και δέκτες Internet of Things (IoT) και συστήματα AIS (Automatic Identification System).

Οι δορυφόροι θα έχουν τις παρακάτω εφαρμογές

  • Πρόληψη και παρακολούθηση φυσικών καταστροφών.
  • Παρακολούθηση ναυτιλίας, θαλασσών και ακτών.
  • Αξιολόγηση επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
  • Σχεδιασμός ανανεώσιμης ενέργειας.
  • Παρακολούθηση Γεωργίας και Δασοκομίας.