Μήπως οι παρακάτω συμπεριφορές σας θυμίζουν κάποιον; Συγκεκριμένα… εσάς;

* Πολύ συχνά παραδίδω ό,τι έχω αναλάβει στο πάρα πέντε. * Βλέπω τις προθεσμίες να πλησιάζουν, αλλά παρόλα αυτά εγώ ασχολούμαι με άσχετα πράγματα. * Οταν έχω να κάνω κάτι δύσκολο, το αφήνω συνήθως μέχρι τη στιγμή που θα νιώσω έμπνευση. * Οταν ξεκινήσω να ασχολούμαι με κάτι που είναι σημαντικό, θα σηκωθώ πολλές φορές για καφέ, να μιλήσω με κάποιον συνάδελφο, να εξυπηρετήσω άλλους για λιγότερο σημαντικά θέματα… * Διαβάζω συχνά μέσα στην ημέρα emails, χωρίς να αποφασίζω τι θα κάνω για αυτά. * Συχνά λέω «άστο για αύριο»! Πού να βάζω τώρα προτεραιότητες…

H αναβλητικότητα είναι αντιπαραγωγική τόσο για εμάς όσο και για τους συνεργάτες μας. Γιατί μπορεί στην πράξη να αναβάλλουμε, αλλά νοητικά και ψυχικά μας «τρώνε» οι εκκρεμότητες που έχουμε αφήσει και αυξάνουν το άγχος μας. Παράλληλα, μας κρατάνε στάσιμους ως προς τους στόχους μας και χάνουμε ευκαιρίες. Αν λοιπόν έχετε κουραστεί από τις συνέπειες της αναβλητικότητας, ξεκινήστε άμεσα να την διαχειρίζεστε!

* Πρώτα από όλα, συνειδητοποιήστε γιατί αναβάλλετε την εν λόγω ενέργεια. Είναι πολύπλοκη; Χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου άλλου; Δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά σας και τη βαριέστε; Συνδέεται με πρόσωπο, το οποίο δεν συμπαθείτε; Είστε τελειομανής και εστιάζετε σε κάθε λεπτομέρεια; Οποιος λόγος κι αν συντρέχει, τορπιλίστε τον σκεπτόμενοι τι έχετε εσείς να κερδίσετε. Δείτε το δάσος-στόχο και όχι το δέντρο-εμπόδιο. * Στη συνέχεια κάντε έστω μία μικρή αρχή! Συχνά πλάθουμε ένα υπερβολικό σενάριο τρόμου στο νου μας για την ενέργεια που αναβάλλουμε, ενώ στην πράξη είναι και πιο απλή και λιγότερο χρονοβόρα.

* Τεμαχίστε τη φραντζόλα! Χωρίστε σε επιμέρους ενέργειες ό,τι έχετε να κάνετε με ενδιάμεσες προθεσμίες. * Σχεδιάστε το «τυράκι» σας! Πώς μπορείτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας; * Αντίθετα, τι κυρώσεις θα έχετε αν συνεχίσετε να αναβάλλετε; Ο εργοδότης σας σίγουρα υπολογίζει το κόστος της (χαμένης) ανθρωποώρας σας! * Εμπλέξτε και άλλους! Συχνά ο coach ή ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης να μας επιτηρεί με καλή διάθεση είναι απαραίτητος. * Εστιάστε στην επίτευξη του στόχου!

Σε πολλές περιπτώσεις αρκεί μία φορά να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την αναβλητικότητά μας, για να δούμε ότι χωρίς εκείνην όλα κυλούν πολύ πιο εύκολα.