Οι επενδύσεις στις οπτικές ίνες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, με τους εκπροσώπους των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (ΟΤΕ, Vodafone, Nova) αλλά και της ΔΕΗ, η οποία γνωστοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες με την κατασκευή δικτύου FTTH. Η συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στα δίκτυα οπτικών ινών που οι πάροχοι αναπτύσσουν, να γίνει ακόμη καλύτερη εκμετάλλευση των κουπονιών που σήμερα υπάρχουν (Smart Readiness, 100 εκατ. ευρώ για δομημένη καλωδίωση σε πολυκατοικίες) και αυτών που έρχονται (Gigabit Voucher, 80 εκατ. ευρώ για ευρυζωνικές συνδρομές), καθώς και η διευκόλυνση των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνάντησης αναφέρθηκε ρητά ως κοινός στόχος, η συνεργασία με τους παρόχους έτσι ώστε σύντομα η Ελλάδα να έχει βελτιώσει τη θέση της στους Ευρωπαϊκούς δείκτες σταθερής τηλεφωνίας, προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις περιαστικές περιοχές μέσω του προγράμματος Ultra Fast Broadband που έχει ξεκινήσει. Τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες αποτελούν πρωταρχικής σημασίας ζητούμενο τόσο για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και για τους Τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να κατατεθούν άμεσα τα πλάνα επέκτασης των δικτύων οπτικών ινών, ώστε να χαρτογραφηθεί χρονικά και χωρικά η προώθηση της ευρυζωνικότητας, κάτι που αποτελεί και βασικό παράγοντα ανάπτυξης για τη συνδεσιμότητα της χώρας.

Τι έχουν εξαγγείλει οι πάροχοι
Μέχρι στιγμής, ο ΟΤΕ παραμένει ο μεγαλύτερος πάροχος δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας. Το 2023 ο όμιλος κατασκεύασε 420 χιλ. νέες γραμμές FTTH με αποτέλεσμα στο τέλος του προηγούμενου έτους 1,331 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο νέο δίκτυο, με στόχο φέτος να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατ. Αυτό περιλαμβάνει και τις επενδύσεις σε «Yποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» που θα φέρει υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1Gbps σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας.

H Vodafone Ελλάδας, από την πλευρά της, υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ιδιόκτητων ευρυζωνικών δικτύων νέας γενιάς σε ολόκληρη την χώρα, με στόχο να συνδέσει απευθείας με οπτική ίνα (FTTH) 850.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2026. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH.

Η United Fiber, 100% θυγατρική της United Group στην οποία ανήκει η Nova, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη πως μέσω του δικτύου που κατασκευάζει 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια έχουν ήδη εγκατάσταση FTTH. Όπως σημειώνεται η United Fiber έχει επιταχύνει έχοντας αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών κατά 5 φορές σε σύγκριση με το 2022 με ρυθμό 30.000 σπιτιών ανά μήνα και συνδέοντας 2.500 κτίρια ανά μήνα. Ο ρυθμός αυτός υλοποίησης θα επιτρέψει στη United Fiber να φέρει την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις ως το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η είσοδος της ΔΕΗ
Τέλος, η ΔΕΗ γνωστοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες με την κατασκευή δικτύου FTTH (μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις) το οποίο θα διαθέτει στη χονδρική. Στόχος της θυγατρικής της, ΔΕΗ FiberGrid, είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Συνολικά η ΔΕΗ σκοπεύει να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας με επενδύσεις της τάξεως των 680 εκατ. την περίοδο 2024 – 2026.