O Αντώνης Μονοκρούσος, Country Leader Oracle Ελλάδος & Cluster Leader Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Αλβανίας, Κοσόβου & πΓΔΜ, αποκαλύπτει στο netweek τη στρατηγική που ακολουθεί η Oracle στο cloud και αναλύει τα οφέλη που θα αποκτήσουν όσες εταιρείες αποφασίσουν να στραφούν στο «σύννεφο» με όχημα τις λύσεις της Oracle.

netweek: Mε την Oracle Database 12c περάσατε από το grid στο cloud. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτήν την αλλαγή και ποια είναι γενικότερα η στρατηγική της Oracle για το cloud;

Αντώνης Μονοκρούσος: Όταν το 2013, μετά από 5 χρόνια ανάπτυξης, ανακοινώσαμε την Oracle Database 12c, παρουσιάσαμε ουσιαστικά μια βάση δεδομένων επόμενης γενιάς. Η Oracle Database 12c σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες των οργανισμών που υιοθετούν το cloud, αναζητούν τεχνολογίες που θα μετασχηματίσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα βελτιώσουν τη συνολική λειτουργική ευελιξία και την αποτελεσματικότητά τους. Παρέχοντας μια νέα multitenant αρχιτεκτονική, βασισμένη σε μια γρήγορη, επεκτάσιμη, αξιόπιστη και ασφαλή πλατφόρμα βάσης δεδομένων, η Oracle Database 12c, δίνει στους πελάτες μας τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα και την απόδοση των εφαρμογών, να εξοικονομήσουν χρόνο με την αρχιτεκτονική μέγιστης διαθεσιμότητας και τη διαχείριση αποθήκευσης, καθώς και να απλοποιήσουν την ενοποίηση των βάσεων δεδομένων, διαχειριζόμενοι εκατοντάδες βάσεις σαν να ήταν μία.

Στο φετινό Oracle OpenWorld ανακοινώθηκε και η Release 2 με σημαντική εστίαση στις ανάγκες των προγραμματιστών που δουλεύουν με Java και C και στη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση της εργασίας τους. Έμφαση δόθηκε επίσης στις νέες δυνατότητες ασφαλείας, αλλά και στις κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες cloud, ώστε να ενθαρρυνθούν οι πελάτες να μεταφέρουν μεγαλύτερους φόρτους εργασίας στο cloud. Η Oracle Database 12c αποτελεί την απόλυτη υποδομή για τα database clouds.

Όσον αφορά στη γενικότερη στρατηγική μας, αυτήν τη στιγμή έχουμε ξαναγράψει, αναδομήσει και εκσυγχρονίσει σχεδόν το 100% του χαρτοφυλακίου μας, ώστε να είναι διαθέσιμο στο cloud, ενώ ταυτόχρονα έχουμε επενδύσει και στα on-premise περιβάλλοντα. Όπως ανέφερε και ο Larry Ellison στο Oracle OpenWorld, για την επόμενη δεκαετία τα δύο περιβάλλοντα θα συνυπάρχουν και στόχος μας είναι, μέσω του ολοκληρωμένου και πλήρους cloud χαρτοφυλακίου μας, να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να επιτύχουν με το cloud, αξιοποιώντας πραγματικές σουίτες και πρότυπα μέσα από μια ενοποιημένη εικόνα του cloud και του on- premise. H Oracle δημιουργεί υπηρεσίες cloud με ανοιχτά πρότυπα, ώστε οι πελάτες να μπορούν να επιλέξουν πού θα τρέξουν το κάθε φορτίο εργασίας — στο cloud της Oracle, στο δικό τους data center ή ακόμα και σε ανταγωνιστικό cloud.

Το Oracle Cloud λειτουργεί ως μια πλατφόρμα ανάπτυξης και καινοτομίας που παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη ψηφιακή οικονομία. Ικανοποιεί, επίσης, την ανάγκη ενσωμάτωσης του mobile στο cloud, κάνοντας τα συστήματα προσβάσιμα στους mobile εργαζόμενους, το εμπόριο και τις συναλλαγές ευκολότερο σε μια πιο mobile πελατειακή βάση, αξιοποιώντας, ταυτόχρονα, τα παραγόμενα από τις συσκευές τους δεδομένα. To χαρακτηριστικό που καθιστά μοναδικό το cloud χαρτοφυλάκιο της Oracle είναι ότι προσφέρει υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα – υποδομή (IaaS), τεχνολογική πλατφόρμα (PaaS) και επιχειρηματικές εφαρμογές (SaaS). Μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχουμε παρουσιάσει μια εντυπωσιακή λίστα υπηρεσιών cloud και στα τρία επίπεδα. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο, μέσα μόνο από έναν browser, μπορεί να έχει πρόσβαση στο cloud μας και σε όλες αυτές τις απίστευτες προϊοντικές καινοτομίες.

Οι επιχειρηματικές εφαρμογές (SaaS) δεν είναι μόνο κορυφαίες στο είδος τους και στον κλάδο που αφορούν, αλλά υποστηρίζονται και από την κορυφαία τεχνολογική πλατφόρμα (PaaS) της Oracle, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη νέας λειτουργικότητας τόσο ανεξάρτητα όσο και σε σχέση με τις έτοιμες εφαρμογές SaaS. Κανείς άλλος δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτήν τη δυνατότητα με παροχή επιπλέον υποδομής ως υπηρεσία (ΙaaS), σε χαμηλότερο κόστος και με μεγαλύτερη ευελιξία. Μετά λοιπόν από άλλη μία χρονιά εντατικής δουλειάς, η Oracle προσφέρει μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική εμπειρία cloud.

netweek: Ποιο είναι το όραμα της Oracle για την ανάπτυξη εφαρμογών στο cloud; Συμφωνείτε ότι οδεύουμε σε ένα μέλλον όπου θα κυριαρχούν οι cloud databases;

Αντώνης Μονοκρούσος: Οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις οδηγούνται στην υιοθέτηση του cloud είναι τρεις και, συνήθως, συνδυαστικοί. Οι επιχειρήσεις έχουν έντονη την ανάγκη της τεχνολογικής καινοτομίας, όμως, η υποδομή πάνω στην οποία προσπαθούν να το κάνουν είναι πολύ παλιά, ενώ οι προϋπολογισμοί έχουν περιοριστεί σημαντικά. Επομένως, όλοι επιδιώκουν την ταχύτερη καινοτομία με το χαμηλότερο κόστος και το θέλουν τώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Oracle προβλέπει πως τα επόμενα δέκα χρόνια το 80% όλων των παραγωγικών εφαρμογών θα είναι στο cloud, όλη η ανάπτυξη και ο έλεγχος των εφαρμογών θα γίνεται στο cloud και, σχεδόν, όλα τα επιχειρηματικά δεδομένα θα αποθηκεύονται στο cloud.

Η εποχή των servers, των λειτουργικών συστημάτων και των βάσεων δεδομένων on-premise θα παρέλθει. Οι άνθρωποι θέλουν ένα URL και πρόσβαση στα καλύτερα εργαλεία. Όλα αυτά θα γίνονται στο cloud και όχι on premise. Η τάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί πιο εντατικά το 2016 και τα επόμενα χρόνια. Μέσα από το cloud θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στην Java, σε Oracle Database και σε όλα τα εργαλεία! Η ανάπτυξη λογισμικού και ο έλεγχος εφαρμογών είναι το 30% του ΙΤ. Μέχρι το 2025 το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του 30% του ΙΤ θα είναι στο cloud.

Οι πελάτες της Oracle έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε ότι αφορά τη χρήση βάσεων δεδομένων, τόσο on-premise όσο και στο cloud. Η Oracle έχει εμπειρία στο on premise, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της και αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους εκείνους που τόσα χρόνια χρησιμοποιούν την Oracle Database στα data centers τους και είναι σαφές ότι η μετάβασή τους στο cloud δεν θα γίνει μέσα σε μία βδομάδα αλλά θα εξελιχθεί σε βάθος δεκαετίας. Η γνώση και οι δεξιότητες των προγραμματιστών και διαχειριστών βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιούσαν on premise λύσεις θα μεταφερθούν εύκολα στο Oracle Cloud, αφού όλες οι εφαρμογές που έχουν γράψει όλα αυτά τα χρόνια, θα δουλεύουν και στο Oracle Cloud.

netweek: Ένας από τους λόγους για τον οποίο διστάζουν αρκετές επιχειρήσεις να μεταβούν στο cloud είναι οι επιφυλάξεις τους για την ασφάλεια. Τι ενέργειες κάνει η Oracle για να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες και να κάνει τις εταιρείες να νιώσουν ασφαλείς στο «σύννεφο»;

Αντώνης Μονοκρούσος: Από πρόσφατη έρευνα που κάναμε για την ελληνική αγορά, διαφαίνεται ότι η ασφάλεια δεν αποτελεί πλέον τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα που εμποδίζει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν λύσεις cloud. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα εταιρικά clouds θα είναι στο μέλλον ο πιο ασφαλής χώρος για τα εταιρικά δεδομένα. Η Oracle, όμως, έχει ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο, αφού το Oracle Cloud είναι κρυπτογραφημένο. Έχουμε ενσωματώσει πλήρεις υποδομές ασφάλειας στο cloud μας. Πολλοί από τους πελάτες μας δεν διαθέτουν τα πιο πρόσφατα patches. Εμείς προσφέρουμε τα πιο πρόσφατα patches, πλήρη ασφάλεια και πλήρη κρυπτογράφηση. Αυτό είναι το cloud μας.

Διαθέτουμε την κορυφαία βάση δεδομένων και την Java, με end-to-end χαρακτηριστικά ασφάλειας. Ασφαλής βάση δεδομένων σημαίνει κρυπτογραφημένα δεδομένα. Εξαρχής η Oracle διαθέτει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία διαφύλαξης δεδομένων στην πηγή – στη βάση δεδομένων. Παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων ασφαλείας που αφορούν στην ιδιωτικότητα των δεδομένων, την προστασία κατά των εσωτερικών απειλών και την κανονιστική συμμόρφωση, τόσο για τις βάσεις δεδομένων Oracle όσο και τρίτων προμηθευτών. Με την Oracle, οι πελάτες μπορούν να υλοποιήσουν αξιόπιστες λύσεις ασφάλειας δεδομένων που δεν απαιτούν αλλαγές στις υπάρχουσες εφαρμογές, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Η δυνατότητα επιλογής της ενεργοποίησης ή μη των χαρακτηριστικών ασφαλείας μπορεί να φαινόταν λογική κάποτε, που χαρακτηριστικά όπως η κρυπτογράφηση επηρέαζαν σημαντικά την ταχύτητα επεξεργασίας, τώρα όμως δεν έχουν λογική. Ένα από τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών cloud της Oracle είναι ότι η ασφάλεια θα είναι πάντα ενεργοποιημένη. Είναι καλύτερο να έχεις ασφάλεια στο επίπεδο της βάσης παρά στο επίπεδο των εφαρμογών (αν και είναι καλύτερο να υπάρχει και στα δύο), γιατί όλες οι εφαρμογές μπορούν να αξιοποιήσουν την ασφάλεια της βάσης. Κατά την ίδια λογική, είναι καλύτερο να έχεις ασφάλεια στο επίπεδο του επεξεργαστή, παρά στο λειτουργικό σύστημα. Απόδειξη αυτής της προσέγγισης της Oracle είναι η παρουσίαση του μικροεπεξεργαστή SPARC M7, της νέας γενιάς επεξεργαστών της Oracle ο οποίος ενσωματώνει χαρακτηριστικά ασφαλείας σε επίπεδο πυριτίου.

netweek: Πρόσφατα ανακοινώσατε ένα νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης των συνεργατών σας στο cloud. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Αντώνης Μονοκρούσος: Ένας αριθμός-ρεκόρ συνεργατών, μελών του Oracle PartnerNetwork (OPN), επεκτείνουν ήδη τις ευκαιρίες τους και τις δυνατότητες πραγματοποίησης εσόδων αξιοποιώντας το cloud της Oracle. Για να υποστηρίξει περαιτέρω την επιχειρηματική ανάπτυξή τους στο cloud, η Oracle ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει σε υπάρχοντες και νέους συνεργάτες της να αυξήσουν με την Oracle τις δραστηριότητές τους στο cloud. Οι δραστηριότητες του νέου προγράμματος cloud θα τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2016, παρέχοντας στα μέλη του OPN την ευκαιρία να επιδείξουν την εξειδίκευση και τις δεξιότητές τους, να αξιοποιήσουν την επένδυσή τους στο Oracle Cloud, αλλά και να διαφοροποιηθούν με τις ενοποιημένες εφαρμογές cloud και τις υπηρεσίες πλατφόρμας της Oracle.

Παρουσιάσαμε ένα νέο βασικό σημείο εισόδου στο πρόγραμμα OPN, το επίπεδο Cloud Registered. Αυτό το πρόγραμμα παρέχει στους νέους συνεργάτες cloud άμεσες ευκαιρίες για να αρχίσουν τη δραστηριοποίησή τους και να αναπτυχθούν επιχειρηματικά με το Oracle Cloud, χωρίς να απαιτείται αρχική επένδυση. Οι νέοι συνεργάτες cloud μπορούν να ενταχθούν στο επίπεδο Cloud Registered του OPN από σήμερα μέχρι την 31η Μαΐου 2016 για να αξιοποιήσουν βασικά πλεονεκτήματα εστιασμένα στο Oracle Cloud, χωρίς κόστος συμμετοχής. Τα μέλη στο επίπεδο Cloud Registered θα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως τη δυνατότητα μεταπώλησης λύσεων Oracle Cloud Platform, συμπεριλαμβανομένων λύσεων παροχής λειτουργιών πλατφόρμας με τη μορφή υπηρεσιών (PaaS) και παροχής λειτουργιών υποδομής με τη μορφή υπηρεσιών (IaaS), πρόσβαση στο OPN Cloud Business Builder για εκπαίδευση και πόρους σχετικά με τις πωλήσεις κ.ά.

netweek: Με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει η Oracle τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να κάνουν εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια τη μετάβασή τους στο «σύννεφο»;

Αντώνης Μονοκρούσος: Το βασικότερο είναι ότι βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες μας, οι οποίοι δείχνουν ήδη ενδιαφέρον για την υιοθέτηση λύσεων cloud, προκειμένου να τους ενημερώνουμε για το διευρυμένο cloud χαρτοφυλάκιό μας και τις τελευταίες εξελίξεις διεθνώς. Διοργανώνουμε σε μόνιμη βάση πολλές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ημερίδες, παράλληλα με εξατομικευμένες, ανά πελάτη, υπηρεσίες ενημέρωσης και consulting. Επιπλέον, ανακοινώθηκε πρόσφατα για την περιοχή της Κεντροανατολικής Ευρώπης, η πρωτοβουλία FAST CLOUD για κάθε τύπου και μεγέθους επιχείρηση που αναζητά τρόπους δραστηριοποίησης στο cloud ή βρίσκεται στα πρώτα στάδια υιοθέτησης τεχνολογιών cloud. Αυτή η πρωτοβουλία περιλαμβάνει προσιτές, σύγχρονες τεχνολογίες cloud για δοκιμές βάσεων δεδομένων ή/και εφαρμογών Java.

Στην προσφορά περιλαμβάνεται μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από το Oracle Consulting, πόροι που θα βοηθήσουν τους πελάτες να δημιουργήσουν την πρώτη τους λύση που θα βασίζεται σε ένα περιβάλλον δημόσιου cloud και στις σχετικές βέλτιστες πρακτικές. Τα πακέτα Database Cloud και Java Cloud θα είναι διαθέσιμα μέχρι το κλείσιμο του οικονομικού έτους της Oracle για το 2016 (31 Μαΐου 2016).


Oracle OpenWorld 2015: Όλα στο cloud

“Digital transformation”, “disruption”, «αλλαγή». Λέξεις που περιέχονται, πλέον, στις καθημερινές συζητήσεις των στελεχών του κλάδου της Πληροφορικής, ακόμα και του ευρύτερου επιχειρηματικού κόσμου, λέξεις που ακούστηκαν κατά κόρον στο Oracle OpenWorld 2015.

Οι ψηφιακές τάσεις επηρεάζουν κάθε κλάδο και υπάρχει άμεση ανάγκη να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις, παλιές και νέες, τις συνέπειες και να αποδεχτούν τα οφέλη. Η αλλαγή που παλιότερα απαιτούσε χρόνια για να ολοκληρωθεί, τώρα χρειάζεται μήνες, βδομάδες ή ακόμα και λίγες μέρες, με τις επιχειρήσεις να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικές, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της καινοτομίας. Αυτό ήταν απόλυτα σαφές στο φετινό Oracle OpenWorld, το οποίο πραγματοποιήθηκε 25-29 Οκτωβρίου στο Σαν Φρανσίσκο. 60.000 συμμετέχοντες από 141 χώρες παρακολούθησαν περισσότερες από 2.500 ενημερωτικές συνεδρίες από 3.300 ομιλητές, μεταξύ αυτών 1.800 πελάτες και συνεργάτες της Oracle, ώστε να κατανοήσουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη των σύγχρονων επιχειρηματικών μοντέλων, ταχύτερα, καλύτερα και αποτελεσματικότερα.

Η πολυπληθής συμμετοχή στο OpenWorld καταδεικνύει ξεκάθαρα τη σημασία που δίνουν οι επιχειρήσεις στην ενημέρωσή τους για τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και στο πώς μπορούν να τις υλοποιήσουν ώστε να πετύχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Η Oracle, ηγέτης στο χώρο του cloud, των Big Data, της ασφάλειας και του mobility, είχε πολλά να πει για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι αυτές οι τεχνολογίες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ψηφιακής επιχείρησης. Παράλληλα, οι πελάτες της είχαν τη δυνατότητα να επιδείξουν τις εμπειρίες τους από τις επιτυχείς υλοποιήσεις. Οι συμμετέχοντες στο OpenWorld είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν ιστορίες και να αναζητήσουν συμβουλές, παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές που ταιριάζουν στην επιχείρησή τους και μπορούν να μεταφέρουν στις διοικήσεις τους για περαιτέρω συζήτηση.

Η ανάγκη εξασφάλισης ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, ότι οι επιχειρήσεις κινούνται με ένα ευέλικτο, συνεπή τρόπο και ότι η ψηφιακή στρατηγική βασίζεται στη συνέπεια και τη συνεργασία, ήταν από τα βασικά ενδιαφέροντα των συνέδρων. Οι κεντρικές ομιλίες του Larry Ellison, CTO, του Michael Hurd, CEO, του Thomas Kurian, President Product Development, αλλά και οι ανακοινώσεις και επιδείξεις νέων προϊόντων και οι παρουσιάσεις από τους ειδικούς της Oracle εστίασαν στο cloud και στην πληρότητα των λύσεων PaaS, SaaS και IaaS που παρέχει στους πελάτες της. Η ασφάλεια στο cloud αναδείχθηκε ως βασική προτεραιότητα της Oracle, η οποία ανακοίνωσε το νέο επεξεργαστή SPARC M7, με τον οποίο η ασφάλεια κατεβαίνει πλέον στο επίπεδο του πυριτίου.

Σημαντικές ανακοινώσεις
Μεταξύ των σημαντικότερων ανακοινώσεων του συνεδρίου συγκαταλέγονταν:

  • η beta έκδοση Oracle Database 12c Release 2 με βελτιώσεις στην ευελιξία και δυναμικότητα της τεχνολογίας Oracle Multitenant, στην απόδοση και αυτοματοποίηση της διαχείρισης, στην ευελιξία όσον αφορά στις επιλογές υλοποίησης και στην υποστήριξη εργαλείων ανάλυσης Big Data,
  • Η διεύρυνση του Oracle Database Cloud χαρτοφυλακίου, με δυνατότητες δημιουργίας clustering για διαθεσιμότητα με ανοχή σφαλμάτων και επεκτασιμότητα κατ’ απαίτηση, αποκατάστασης μετά από καταστροφή με μηδενική απώλεια δεδομένων και η υπηρεσία Oracle Database Exadata Cloud Service. Μια νέα, δωρεάν υπηρεσία βάσης δεδομένων στο cloud, με την οποία οι διαχειριστές βάσεων δεδομένων και οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν δοκιμαστικά την Oracle Database στο Oracle Cloud χωρίς κόστος και χωρίς κίνδυνο,
  • Η Data Visualization Cloud Service, με νέα πανίσχυρα και εύχρηστα εργαλεία virtualization που είναι πλέον διαθέσιμα για τους εταιρικούς χρήστες,
  • Η νέα έκδοση του Oracle Fusion Middleware, με τη μεγαλύτερη ανανεωμένη έκδοση του WebLogic Server εδώ και μια δεκαετία και βελτιώσεις στις λύσεις BPM Suite, Data Integration, SOA Suite, WebCenter και Developer Tools.

Τέλος, παρουσιάστηκαν νέα modules και βελτιώσεις για τις cloud επιχειρηματικές εφαρμογές διαχείρισης της Εμπειρίας Πελατών (CX), Ανθρωπίνου Κεφαλαίου (HCM), Εταιρικών Πόρων (ERP) και Εφοδιαστικής Αλυσίδας (SCM).