Το φετινό Oracle Open World ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο, με τη μεγαλύτερη προσέλευση στα χρονικά του και με δυναμική... ροκ συναυλίας. Στην πρώτη κeynote παρουσίασή του, o CEO της Oracle, Larry Ellison παρουσίασε το νέο «μέλος» της οικογένειας των Exalogic και των Exadata: το Exalytics Business Intelligence Machine.

[Σαν Φρανσίσκο] Της απεσταλμένης μας, Ισαβέλλας Ζαμπετάκη

Το Exalytics ακολουθεί τη λογική των μηχανημάτων «hardware-plus-software» και αφορά σε εφαρμογές Business Intelligence. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι ότι επεξεργάζεται τα δεδομένα στη μνήμη, σχεδόν εκμηδενίζοντας τον χρόνο απόκρισης. «Όλα τρέχουν γρηγορότερα αν τα κρατήσεις στο DRAM» εξήγησε ο Larry Ellison και περιέγραψε την ταχύτητα των Exalogic ως «speed of thought» (ταχύτητα της σκέψης).

Τα αποτελέσματα, συνέχισε ο Ellison, βγαίνουν πριν ακόμα ο χρήστης προλάβει να ολοκληρώσει την πληκτρολόγηση της αναζήτησής του. To Exalytics μπορεί, μάλιστα, να επεξεργαστεί σχεσιακά αλλά και αδόμητα δεδομένα. Έχει 40 πυρήνες Intel Xeon, 1TB βασικής μνήμης και τη δυνατότητα να διαβάσει μια βάση δεδομένων 5ΤΒ μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.

O Ellison αναφέρθηκε εκτενώς στα πλεονεκτήματα που δημιουργεί ο από κοινού σχεδιασμός του hardware και του software όσον αφορά στην απόδοση. Θέλησε, μάλιστα, να παρομοιάσει την Oracle με την Apple, όσον αφορά στη δημιουργία λύσεων που είναι επιτυχημένες χάρη στη συνθήκη αυτή. To Exalytics συνοδεύεται από το Exalytics software, το οποίο αποτελεί τη νέα, «παράλληλη» εκδοχή του OBI και τρέχει όλες τις εφαρμογές BI της Oracle χωρίς να απαιτεί τροποποιήσεις. Ο χρόνος απόκρισης του Exalytics είναι μικρότερος από 1 και η ταχύτητά του στην επεξεργασία των δεδομένων ανοίγει νέες ευκαιρίες αξιοποίησης της πληροφορίας, αφού επιτρέπει στον χρήστη να θέσει περισσότερα ερωτήματα και να αντλήσει πολύτιμα στοιχεία.

Όσον αφορά στην πορεία των Exadata, 1.000 μηχανήματα πωλήθηκαν μέσα στο 2011 και οι εκτιμήσεις των πωλήσεων για το 2012 προβλέπουν 3.000 μηχανήματα. O Ellison αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην «υπενθύμιση» της αύξησης της απόδοσης και της μείωσης του κόστους που έχει επιφέρει αυτή η σειρά των μηχανημάτων. Τα Exa επιτυγχάνουν μέχρι και 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων χάρη στην «παράλληλη» επεξεργασία και την συμπίεση των δεδομένων.

Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα πελατών της Oracle -όπως η BNP Paribas, που 17πλασίασε την ταχύτητα του data warehousing της και η Turkcell, η οποία συμπίεσε τα δεδομένα της από τα 250TB στα 25TB. O Ellison δεν παρέλειψε να συγκρίνει τις λύσεις αυτές, τις επιδόσεις τους σε ταχύτητα και το κόστος τους, με τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών της Oracle, βάζοντας στο στόχαστρό του τις ΗΡ και IBM.