Ως το πλέον σημαντικό project και εξέλιξη που κατάφεραν να δημιουργήσουν και υλοποιήσουν εδώ και πολλά χρόνια χαρακτήρισε ο Larry Ellison, Εκτελεστικός Πρόεδρος, CTO και ιδρυτής της Oracle, την νέα βάση δεδομένων Oracle 18c κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο Oracle Open World (OOW) 2017 που διεξήχθη από τις 1 μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου στο Σαν Φρανσίσκο. Κι αυτό, γιατί σηματοδοτεί την πλήρη αξιοποίηση και χρήση του machine learning, το οποίο και χαρακτήρισε ως το πλέον ενδιαφέρον όσο και αποτελεσματικό τμήμα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Η Oracle 18c αποτελεί την πρώτη όσο και μοναδική αυτόνομη βάση δεδομένων που υπάρχει σήμερα στην αγορά. Θεωρώ δε πως η τεχνολογία στην οποία βασίζεται είναι τόσο επαναστατική, όσο και η εμφάνιση του internet. Κι αυτό, καθώς πρόκειται για πλήρως αυτόνομες βάσεις δεδομένων που βασίζονται στο machine learning και με αυτοματοποιημένο τρόπο πραγματοποιεί εργασίες πρόβλεψης, patching, updating, tuning, backup κ.ά. δίχως ΄να απαιτείται η παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα! Με τον περιορισμό της καθ’ οιονδήποτε παρεμβολής του ανθρώπινου παράγοντα, αυτομάτως μειώνουμε κατ’ ελάχιστο και τα αντίστοιχα λάθη. Σε αντίθεση με τους υπολογιστές που “μαθαίνουν” από τα patterns των δεδομένων και ανάλογα προσαρμόζουν κάθε εργασία ξεχωριστά. Μάλιστα, όσα περισσότερα δεδομένα επεξεργάζονται, τόσο και βελτιώνεται στο έπακρο η διαδικασία της… εκπαίδευσης και μετεξέλιξής τους”, ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της Oracle.

Ταχύτερη, ευέλικτη και πιο οικονομική λύση
Η νέα database πρόταση της τελευταίας, που θα είναι διαθέσιμη από τον προσεχή Δεκέμβριο, βασιζόμενη στην machine learning τεχνολογία καταφέρνει να βελτιώνει σε εντυπωσιακά μεγάλο βαθμό την απόδοση και την επίδοσή της, κάνοντας ταυτόχρονα πραγματικότητα το on demand computing. Συγκεκριμένα, η Oracle 18c σε επίπεδο OnLine Transaction Processing (OLTP) είναι κατά 4 φορές ταχύτερη σε in-memory πρόσβαση, 5 φορές πιο γρήγορη διαδικασία RAC για υψηλής σύνδεσης OLTP, 2 φορές ταχύτερη διαδικασία streaming για IoT workloads κ.ά.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο analytics εγγυάται 2 φορές ταχύτερο in-memory column store, 100 φορές πιο γρήγορο in-memory analytics για εξωτερικά δεδομένα και άλλο τόσο για την επεξεργασία query. Ένα από τα σημεία αναφοράς της νέας, αυτόνομης βάσης δεδομένων της Oracle βρίσκεται στον αυξημένο βαθμό ευφυϊας χρήσης των διαθέσιμων πληροφοριακών πηγών, επιτρέποντας την ουσιαστική ελαστική χρήση τους. Εντύπωση δε προκαλεί και το 99,995% εγγυημένο SLA σε επίπεδο αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας, περιορίζοντας αισθητά τα αρκούντως δαπανηρά προγραμματισμένα και μη downtime τόσο των πληροφοριακών συστημάτων όσο και των βάσεων δεδομένων των ίδιων των επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα; Ο συνολικός χρόνος downtime να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά ετησίως!

“Άνοιγμα” με… εγγυήσεις
Μια παρουσίαση του κ. Ellison σε ένα ευρύ κοινό δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και μια… γεύση από κατά μέτωπο επίθεση με τον βασικό “εχθρό” να μη είναι άλλος από την Amazon Web Services (AWS). Βέβαια, αυτή τη φορά υπήρχε και η απαραίτητη αφορμή που δεν ήταν άλλη από την Oracle 18c. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και CTO της Oracle έστρεψε τα βέλη του στην βάση δεδομένων Redshift της Amazon, που συγκριτικά με την νέα πρόταση της πρώτης υπολείπεται σε κάθε τομέα: Ταχύτητα, κόστος, ευελιξία και ελαστικότητα, εγγυήσεις SLAs κ.ο.κ. Μάλιστα, ο ίδιος προχώρησε και σε ένα “επιθετικό άνοιγμα” προς τους υφιστάμενους πελάτες της AWS, καθώς τους κάλεσε να τις μεταφέρουν στην πρόταση της Oracle. “Εγγυόμαστε γραπτά στο συμβόλαιο συνεργασίας πως το κόστος της διαχείρισης και της χρήσης θα περιοριστεί κατά το ήμισυ!”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από τα δεικτικά σχόλιά του κ. Ellison δεν ξέφυγε και η SAP, την οποία και χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες προϊόντων και υπηρεσιών της Oracle σε διεθνές επίπεδο. “Ξέρετε, η SAP διαθέτει ουσιαστικά μια δική της βάση δεδομένων, την Hanna. Παρόλα αυτά, η ίδια ενώ διαθέτει 3 βασικότατες online SaaS υπηρεσίες, εντούτοις όμως αυτές “τρέχουν” σε βάσεις δεδομένων της Oracle…”.

Game-changing υπηρεσίες και βελτιώσεις της Oracle Cloud πλατφόρμας!
Ως χρονιά επιβεβαίωσης δείχνουν να θεωρούν το 2017 το σύνολο των κορυφαίων στελεχών της Oracle, όπως επανειλημμένες φορές ανέφεραν κατά τη διάρκεια του Oracle Open World 2017. Κι αυτό, καθώς η σκληρή όσο και έντονη προεργασία που γινόταν στον τομέα του Cloud και δη στο επίπεδο της έρευνας και ανάπτυξης επί αρκετά χρόνια με την ταυτόχρονη υποστήριξη με εντυπωσιακά μεγάλα χρηματικά ποσά αποδίδει καρπούς.

“Όταν προ δεκαετίας είχαμε ξεκινήσει να “κτίζουμε” το Oracle Cloud, ένα ήταν το κύριο ζητούμενο που είχαμε θέσει: Επιθυμούσαμε κάθε άνθρωπος, οπουδήποτε κι εάν βρισκόταν στον κόσμο να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση και να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές λογισμικού μας. Το μόνο που θα απαιτούνταν εκ μέρους τους θα ήταν η παρουσία ενός internet browser ή ενός κινητού τηλεφώνου. Στο OOW είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε μια… χορταστική πρόγευση της επόμενης ημέρας της Oracle, αλλά και το πώς έχουμε καταφέρει να “μεταγγίσουμε” την νέα τεχνολογία στο autonomous computing, την τεχνητή νοημοσύνη, το IoT, το blockchain, καθώς επίσης και μια σειρά από καινούριες μορφές ανθρώπινου interface στις cloud προσφορές και εν γένει παροχές μας”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Thomas Kurian, Πρόεδρος προϊοντικής ανάπτυξης της Oracle κατά τη διάρκεια της keynote ομιλίας του στο πλαίσιο του OOW 17.

Ο κ. Kurian, που από πολλούς θεωρείται ως ένα από τα πλέον πολύτιμα assets της Oracle, καθώς καθοδηγεί το σύνολο της αναζήτησης, του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της παρουσίασης κάθε καινούριου προϊόντος, εφαρμογής, ακόμη και τεχνολογίας, θεωρεί πως η εταιρεία -πλέον- βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μπορεί να παρουσιάσει προς τους πελάτες και τους συνεργαζόμενους προγραμματιστές της έναν… καμβά στον οποίο κάθε ένας εξ’ αυτών θα μπορεί να σχεδιάσει και να “εκφράσει” το όραμά τους, τις φιλοδοξίες και τις μύχιες επιδιώξεις τους αναφορικά με την χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας με έναν εντελώς καινούριο τρόπο. Σκοπός; Να καταφέρουν να μεταμορφώσουν ψηφιακά τον οργανισμό τους, τις επιχειρήσεις, τους πελάτες, το παγκόσμιο σύνολο!


Cloud πορτφόλιο με μοναδική ισχύ, έκταση και βάθος!
Ο κ. Kurian από σκηνής του Oracle OpenWorld παρουσίασε το σύνολο των νέων υπηρεσιών, αλλά και τις επιμέρους βελτιώσεις και τροποποιήσεις κατά μήκος της Cloud πλατφόρμας της εταιρείας, τις οποίες και χαρακτήρισε μονολεκτικά ως: “Game-changing! Κι αυτό, καθώς οι πελάτες μας απολαμβάνουν μια σειρά από ξεχωριστά πλεονεκτήματα, τα οποία εδράζονται στο γεγονός ότι η Oracle αποτελεί το μοναδικό πάροχο cloud που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο αντίστοιχο πορτφόλιο, που εκτείνεται από το Infrastructure as a Service (IaaS), το Platform as a Service (PaaS) και το Software as a Service (SaaS) μέχρι το Data as a Service (DaaS). Παράλληλα, φροντίσαμε να ενσωματώσουμε σε κάθε επίπεδο του συνόλου με μοναδική προϊοντική τεχνογνωσία, machine learning και τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες μας μπορούν να επιταχύνουν σε εντυπωσιακό βαθμό την εν γένει διαδικασία της καινοτομίας συνδυάζοντάς την με απαράμιλλες δυνατότητες επιλογής, κόστους και απόδοσης”.

Σε μια προσπάθεια να δώσει απτά στοιχεία για τις εξελίξεις που έχουν μετέλθει ανά κάθε τομέα ενδιαφέροντος ξεχωριστά, ο κ. Kurian επιχείρησε να κάνει μια περιληπτική παρουσίαση-αναφορά προόδου του ολοκληρωμένου πορτφόλιο της Oracle. Έτσι, λοιπόν, όπως επεσήμανε στο IaaS, έχουν αναπτυχθεί προτάσεις built-in servers, storage, δικτύωσης και υποστήριξης των cloud υπηρεσιών, όπως είναι λ.χ. η εξισορρόπηση των φορτίων και το DNS. Η πλατφόρμα της Oracle δομήθηκε κομμάτι-κομμάτι προκειμένου να παράσχει την ταχύτερη λειτουργία computing με τις αντίστοιχα πιο γρήγορες GPUs και block storage. Ο Πρόεδρος της εταιρείας παρουσίασε μια σειρά από καινούριες δυνατότητες δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων μιας υπηρεσίας Public Cloud προφέροντας 25 gigabit Ethernet στον host με την συνοδεία μιας διεθνούς επιπέδου “ελαστική” υπηρεσία DNS Service.

“Ευφϋές” PaaS
Στο επίπεδο του Platform as a Service, οι παροχές της Oracle λειτουργούν ως την βάση επάνω στην οποία θα στηριχτεί η ανάπτυξη, η ολοκλήρωση, ο έλεγχος, η ασφάλεια και η βελτιστοποίηση εφαρμογών με τα εντελώς νέα ενσωματωμένα AI και machine learning εργαλεία. “Το όραμά μας για το PaaS περιλαμβάνει εφαρμογές λογισμικού που με αυτοματοποιημένο τρόπο “μαθαίνουν”, διαχειρίζονται, ρυθμίζουν και κλιμακώνονται σε τέτοιο σημείο ώστε να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες τους στις πληροφοριακές τους ανάγκες”, υπογράμμισε ο κ. Kurian.

Serverless πρόταση computing!
Ένα από τα κύρια γνωρίσματα που διακρίνουν ιστορικά την ύπαρξη και λειτουργία της Oracle είναι η παροχή μοναδικών επιλογών open source εργαλείων, γλωσσών προγραμματισμού και τω πλατφορμών διαχείρισης δεδομένων προς τους πελάτες της. Κάτι, που επιτρέπει στους τελευταίους να διατηρήσουν τις υφιστάμενες επενδύσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα την απόδοσή τους, ενώ παράλληλα περιορίζουν τις ιδιαίτερα κοστοβόρες διαδικασίες εκμάθησης, ενσωμάτωσης και ολοκλήρωσης.

Ο Πρόεδρος της Oracle αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που έλαβε χώρα στην πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών της, δίνοντας ξεχωριστή έμφαση σε μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως λ.χ. πόσο πιο “ανοικτή”, σύγχρονη και εύκολη στη χρήση έγινε σε συνδυασμό με την ανάπτυξη container-native, υψηλής κλιμάκωσης και πλήρως διαχειρίσιμες υπηρεσίες Docker και Kubernetes. Παράλληλα, σημείωσε την διευρυμένη υποστήριξη polyglot, αλλά και την ύπαρξη μιας εντελώς καινούριας όσο και “ευφϋούς” πλατφόρμας chatbot. Αίσθηση προκάλεσε και η νέα serverless προσφορά computing της Oracle -που στηρίζεται στο open source project Fn- και βοηθά τους πελάτες να μειώσουν αισθητά την απαιτούμενη cloud υποδομή και τα αντίστοιχα έξοδα διαχείρισης, πληρώνοντας μόνο για τον χρόνο κατά τον οποίο οι λειτουργίες τους βρίσκονται σε χρήση και όχι για ολόκληρο τον χρόνο κατά τον οποίο το cloud compute είναι μεν ανοικτό, σε idle λειτουργία όμως…

AI SaaS δυνατότητες σε πληθώρα επιμέρους επιχειρηματικών τομέων
Στο επίπεδο του SaaS, η Oracle ενσωμάτωσε τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης κατά μήκος της σουϊτας των εφαρμογών της, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με περισσότερο ευφϋή όσο και αποτελεσματικό τρόπο. “Αυτή τη στιγμή, είμαστε ο μοναδικός ΙΤ vendor που προσφέρει στου πελάτες της μια ολοκληρωμένη όσο και διασυνδεδεμένη σουϊτα εφαρμογών προκειμένου να “τρέξουν” ολόκληρη την επιχείρησή τους στο cloud. Προσφέροντας διαισθητικά user interfaces και ενσωματώνοντας καινοτόμες δυνατότητες συνεργασίας και συνδυαζόμενα με τις νέες εξελίξεις στο machine learning, το AΙ και το Internet of Things (IoT) και αξιοποιώντας αποτελεσματικά την συνδεσιμότητα των chatbots, η οικογένεια των cloud εφαρμογών της Oracle βοηθά τους πελάτες μας να συνδέουν με άρτιο τρόπο τις καίριες επιχειρηματικές λειτουργίες τους, “εκτινάσσοντας” τα αποτελέσματα της ευφϋούς παρουσίας τους”, τόνισε ο κ. Kurian. Ο τελευταίος παρουσίασε τις νέες AI SaaS δυνατότητες στους επιμέρους τομείς του finance, του ανθρώπινου δυναμικού, του supply chain, του marketing, των πωλήσεων και της εξυπηρέτησης τω πελατών.

DaaS για απόλυτα στοχευμένο marketing
Όσο για τον τομέα του Data as a Service, επιτρέπει στις Adaptive Intelligent εφαρμογές της, να “μαθαίνουν”, αντιδρούν και υιοθετούν σε πραγματικό χρόνο στηριζόμενες σε ιστορικά όσο και δυναμικά δεδομένα πελατών. Με αυτή την εξέλιξη, οι marketers θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να αναγνωρίζουν τα επιμέρους κοινά, συνδέοντας τις συμπεριφορές τους κατά μήκος συσκευών και πλατφορμών, προκειμένου να αναπτύξουν και να μεταδώσουν το κατάλληλο μήνυμα, σε εκείνους τους πελάτες που πρέπει και δη στον κατάλληλο χρόνο. Ο κ. Kurian τόνισε πως “To Oracle Data Cloud, που αποτελεί και το μεγαλύτερο marketplace δεδομένων διεθνώς, διαθέτει μια συλλογή στοιχείων ταυτότητας από κάτι παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τουλάχιστον 7,5 τρισεκατομμύρια σημεία δεδομένων που συλλέγονται σε μηνιαία βάση!”.

Ισχυρή και ολοκληρωμένη πρόταση της Oracle προς τις επιχειρήσεις
Στην πλέον πλεονεκτική θέση της πρόσφατης ιστορίας της θεωρεί πως βρίσκεται σήμερα η Oracle, ο Mark Hurd, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της keynote ομιλίας του κατά τη διάρκεια του Oracle Open World (OOW) 2017. “Αυτή τη στιγμή η Oracle διαθέτει την πλέον ολοκληρωμένη σουϊτα εφαρμογών SaaS, τις πιο πλήρεις υπηρεσίες PaaS, καθώς επίσης και την επόμενη γενιά IaaS. Η πρότασή μας είναι ολιστική, συμπαγής, απευθύνεται σε ολόκληρο το μήκος και το πλάτος των αναγκών της αγοράς, είναι “ανοικτή”, άμεσα διαθέσιμη και σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή! Αν μη τι άλλο δίνει αποδοτική… απάντηση στους κυριότερους “πονοκεφάλους” των σύγχρονων διοικητικών ηγετών επιχειρήσεων και οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο”, τόνισε ο κ. Hurd.


Ραγδαία επιτάχυνση του disruption στις επιχειρήσεις
Ο επιχειρηματικός κόσμος κινείται με βάση συγκεκριμένες αρχές και άξονες που έχουν να κάνουν με την αύξηση των εσόδων, τον περιορισμό των δαπανών, την βελτίωση του cash flow και την ανάγκη για αποδοτική διαχείριση του ρίσκου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με την ολοένα και εντεινόμενη όσο και πιο δυναμική εμφάνιση των startups στο προσκήνιο και την αντίστοιχη καθιέρωση ενός νέου όσο και “φρέσκου” σκεπτικού και modus operandi, έχουν προκύψει μια σειρά από ανάγκες και δεδομένα. Συγκεκριμένα, απαιτούνται διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα, με την ταυτόχρονη παροχή περισσότερων όσο και καλύτερων προϊόντων, υπηρεσιών και εμπειριών προς και εκ μέρους των πελατών. Το… μαγικό στοιχείο στην εξίσωση ακούει στον όρο “disruption”.

“Ξέρετε, τα φαινόμενα disruption που χαρακτηρίζουν -πλέον- το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον είναι τόσα σε πλήθος και τέτοια σε έκταση που από το 2000 μέχρι το 2017 περίπου το 50% των εταιρειών που “φιγουράριζαν” στην περίφημη λίστα του Fortune 500 έχουν… εξαφανιστεί. Τόσο απλά!”, τόνισε με έμφαση ο Mark Hurd προβλέποντας πως στα αμέσως προσεχή χρόνια το φαινόμενο δεν αναμένεται απλά να συνεχιστεί, αλλά να αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, μειώνοντας αισθητά το χρονικό “παράθυρο” επίδρασης του φαινομένου.

“Από την πλευρά μας ως Oracle φροντίζουμε ώστε έγκαιρα να παρέχουμε προς κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τομέα δραστηριοποίησης τα απαραίτητα “εφόδια” και εργαλεία προκειμένου να είναι σε θέση να εξελίξει τις διαδικασίες που ακολουθεί, τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται στην αγορά, να αναπτύξει ταχύτερα καινοτόμα προϊόντα και λύσεις με ελεγχόμενο κόστος που με τη σειρά της θα μπορεί να τιμολογήσει αντίστοιχα ανταγωνιστικά. Και όλα αυτά επιτρέποντάς τους να ασχοληθούν με τον πυρήνα της δραστηριοποίησής τους, αφήνοντας σε εμάς το σύνολο των τεχνικών στοιχείων και λεπτομερειών. Εξάλλου, η cloud στρατηγική μας είναι απολύτως ξεκάθαρη: Ωθούμε τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς είτε να μεταπηδήσουν ή να ξεκινήσουν στο cloud, παρέχοντάς τους την απαιτούμενη βάση από εφαρμογές, πλατφόρμες και υποδομή ώστε να μεγαλουργήσουν!”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Hurd.

Απόλυτη cloud κυριαρχία!
Μια από τις αγαπημένες… συνήθειες του διευθύνοντος συμβούλου της Oracle είναι να προβαίνει σε ορισμένες καίριες προβλέψεις αναφορικά με επιμέρους τμήματα της ΙΤ βιομηχανίας για τα προσεχή χρόνια. Έτσι, λοιπόν, εκμεταλλευόμενος την keynote ομιλία του στο OOW, προέβλεψε πως μέχρι το 2025:

  • Το 100% της ανάπτυξης και της διαδικασίας ελέγχου εφαρμογών θα λαμβάνει χώρα στο cloud.
  • Το 80% της παραγωγής apps θα πραγματοποιείται στο cloud.
  • Το 80% των IT budgets θα κατευθύνονται προς τις υπηρεσίες cloud.
  • Το 80% των IT προϋπολογισμών θα δαπανάται το κομμάτι του business innovation και το υπολειπόμενο 20% στην συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων.
  • Το σύνολο των enterprise δεδομένων θα αποθηκεύονται στο cloud.
  • Τα enterprise clouds αναμένεται να αποτελέσουν τα πλέον ασφαλή μέρη για την διεξαγωγή IT επεξεργασίας.

Α, ξεχάσαμε να ας αναφέρουμε πως σπανίως οι προβλέψεις του Mark Hurd πέφτουν έξω…

Το machine learning μεταβάλλει ριζικά το τοπίο της ασφάλειας!
Από την στιγμή κατά την οποία η Oracle ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο το machine learning δύναται να βελτιώσει θεαματικά τον συνολικό τρόπο λειτουργίας των προϊόντων και εφαρμογών της, ο τομέας της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει κομμάτι της “ευλογίας”, όπως εύγλωτα το έθεσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και Chief Technology Officer της εταιρείας, Larry Ellison, στο περιθώριο της παρουσίασης των νέων δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας κατά τη διάρκεια του OOW 2017.

Αποτελώντας θεμελιώδες τμήμα των εν γένει βελτιώσεων που έχει δεχθεί το Oracle Management Cloud, η νέας πνοής, ολοκληρωμένη λύση ΙΤ ασφάλειας και διαχείρισης επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ελέγχουν και να αναλύουν τα λειτουργικά, αλλά και όσα δεδομένα σχετίζονται με την ασφάλεια σε μια και μοναδική λύση.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ellison: “Το όραμά μας για την ασφάλεια είναι εξαιρετικά απλό: Θέλουμε το σύνολο των δεδομένων μας συγκεντρωμένων σε ένα, μοναδικό σημείο. Βλέπετε, οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν την ύπαρξη purpose-built machine learning, που με τη σειρά της μπορεί να αξιοποιηθεί εκ μέρους εξειδικευμένων επιστημόνων και στελεχών που ασχολούνται με την ασφάλεια και την συνολική επιχειρηματική λειτουργία. Η παρουσία και εμπλοκή data scientists σε αυτό το κομμάτι κρίνεται ως ανεδαφική και δίχως αντικείμενο. Επίσης, αναζητούμε αυτοματοποιημένη διαδικασία αποκατάστασης, η οποία με τη σειρά της δεν απαιτεί κάποιου είδους ανθρώπινη παρέμβαση. Το σύνολο των προαναφερθέντων καταφέραμε και τα “κτίσαμε”, εντάσσοντάς τα στο Oracle Management Cloud. Εξάλλου, τα πολλαπλασιαζόμενα φαινόμενα επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων σε πάσης φύσεως εταιρικά πληροφοριακά συστήματα αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως οι υφιστάμενες προσεγγίσεις στο επίπεδο της ασφάλειας και της διαχείρισης δεν είναι λειτουργικές πλέον και απαιτείται μια ριζική ανανέωση και ανασχεδιασμός της ίδιας της λογικής της ΙΤ ασφάλειας”.

Η πρώτη Cloud-native, “έξυπνη” σουϊτα ασφάλειας
Έπειτα από πολυετείς προσπάθειες και αναμφίβολα σημαντικά μεγάλες επενδύσεις σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης, η Oracle παρουσίασε την πρώτη cloud-native, όσο και “ευφϋή” σουϊτα ασφαλείας και διαχείρισης στην διεθνή αγορά. Πρόκειται για ένα δίπολο ολοκληρωμένων σουϊτών, του πορτφόλιο υπηρεσιών Oracle Identity Security Operations Center (SOC), καθώς επίσης και του Oracle Management Cloud. Όπως διατείνονται τα στελέχη της εταιρείας, οι νέες προτάσεις της Oracle θα βοηθήσουν σε καταλυτικό βαθμό τις επιχειρήσεις να προβλέψουν, μειώσουν, ανιχνεύσουν και επιλύσουν απειλές που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, συνδράμοντας παράλληλα και στην προσπάθεια αποκατάστασης και επαναφοράς εφαρμογών και της επίλυσης ζητημάτων που αφορούν στην εν γένει απόδοση του εξοπλισμού.

Αμφότερες οι λύσεις αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να αναλύουν ομάδες από ενοποιημένα δεδομένα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την λειτουργική τηλεμετρία, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν αυτοματοποιημένη διαδικασία αποκατάστασης. Αποτέλεσμα; Οι πελάτες να είναι σε θέση να υιοθετούν και να προσαρμόζουν ταχύτερα την ασφάλεια και την επιχειρησιακή στάση τους, καθώς το επίπεδο ρίσκου μεταβάλλεται διαρκώς σήμερα. H νέα, machine learning προσέγγιση της Oracle, μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων, να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο ανίχνευσης από μήνες σε ελάχιστα μόλις λεπτά και να αντιμετωπίσει ταχύτερα τις παραβιάσεις της ασφάλειας, αλλά και τυχόν διακοπές προκύπτουν στην σταθερά ανοδική απόδοση ενός οργανισμού. “Είναι περισσότερο ξεκάθαρο παρά ποτέ πως ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δεδομένα μας σήμερα, αποτρέποντας την κλοπή ή την διείσδυση τρίτων σε αυτά, είναι η προσθήκη ακόμη περισσότερο αυτοματοποίησης. Δίχως άλλο, χρειαζόμαστε ένα σύστημα κυβερνοάμυνας που αυτομάτως θα ανιχνεύει αδυναμίες και “τρωτά” σημεία, αλλά και θα αναγνωρίζει έγκαιρα τυχόν επιθέσεις”, σημείωσε ο ισχυρός άνδρας της Oracle.