Ο Larry Ellison, κρατούσε τη μεγαλύτερη έκπληξη για το κλείσιμο του συνεδρίου.

Με ένα απρόσμενο και συνάμα θεαματικό τρόπο ανακοίνωσε τη διείσδυση της Oracle και στην κατασκευή hardware προϊόντων, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το πρώτο hardware προϊόν που φέρει την ονομασία HP Oracle Database Machine.

Το HP όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό υποδηλώνει τη συνεργασία των δυο επιχειρήσεων στη σχεδίαση και τη κατασκευή του Database Machine. Σύμφωνα με τον Ellison, είναι το γρηγορότερο Database Machine αφού βελτιώνει την απόδοση των data warehouse queries τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα αντίστοιχα μηχανήματα της αγοράς.

Η μηχανή είναι συνδυασμός του “έξυπνου” λογισμικού αποθήκευσης της Oracle και των υψηλών προδιαγραφών των hardware συστημάτων της HP. Αποτελείται από ένα grid των Oracle Database servers και ένα ακόμα grid από τους ολοκαίνουργιους -επίσης ανακοινώθηκαν σήμερα- Oracle Exadata Storage Servers, πακεταρισμένοι σε ένα μόνο rack και συνοδευόμενοι από την απαραίτητη InfiniBand υποδομή και το σχετικό hardware.

“Χρειαζόμαστε και θέλουμε απόδοση πέρα από τα όρια και εσείς αυτή τη στιγμή βλέπετε το γρηγορότερο database machine του κόσμου”, είπε ο Ellison, καθώς το HP Oracle Database Machine έκανε την εμφάνιση του κάτω από τη σκηνή, ακριβώς δίπλα του.

Τα data warehouse των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν τρομακτική ανάπτυξη, καθώς ο όγκος των δεδομένων τριπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. “Το πρόβλημα είναι, ενώ οι εταιρείες εξακολουθούν να χρειάζονται τα δεδομένα τους για να λειτουργήσουν, τα καλώδια (pipes) είναι σαν bottlenecks”, εξήγησε ο Ellison. Και συνέχισε λέγοντας πως “αναπτύξαμε λογισμικό που κάνει περισσότερο data processing απευθείας στο δίσκο οπότε λιγότερα data χρειάζονται να μετακινηθούν μέσω των καλωδίων.

Συνδυάστε αυτό με το extreme hardware της HP που είναι περισσότερα και πλατύτερα καλώδια. Για να επωφεληθεί μία επιχείρηση από τη χρήση του δεν απαιτεί αν διαθέτει π.χ. 200ΤΒ. Αρκεί και μονάχα ένα για να διαπιστώσει κανείς τις διαφορές. Η μηχανή περιλαμβάνει ένα grid από οκτώ database servers αποτελούμενοι από 64 επεξεργαστές της Intel, το Oracle Enterprise Linux και ένα grid 14 Oracle Exadata Storage Servers που περιλαμβάνουν μέχρι και 168ΤΒ αποθηκευτικού χώρου και 14GB/s data bandwidth προς τους database servers”.

Το σύστημα είναι άμεσα διαθέσιμο προς κάθε ενδιαφερόμενο. Όπως είπαμε τρέχει μόνο Linux, αλλά είναι θέμα χρόνου να τρέχει και με τα υπόλοιπα συστήματα. Νωρίτερα όμως -και πριν το λανσάρει στην αγορά- είχε διερευνήσει τις δυνατότητες του μηχανήματος με πελάτες του. Τα αποτελέσματα ήταν, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακά αφού είδαν μέχρι και 28 φορές μεγαλύτερη απόδοση από τα υπάρχοντα συστήματά τους. Το σύστημα κοστολογείται σε 4.000 δολάρια ανά ΤΒ.

Transforming the data center
Πριν την ομιλία του Ellison, είχε ανέβει στη σκηνή η Ann Livermore, HP Technology Solutions Group Executive Vice President, η “ισχυρότερη γυναίκα στο ΙΤ του πλανήτη”.

H Livermore μίλησε για την αναγκαιότητα μεταμόρφωσης που έχουν τα σημερινά data centers. “Το ένα τρίτο των CIOs, αλλά και CEOs γνωρίζουν ότι τα data centers τους δεν θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους μέχρι το 2010. Χρειάζονται ένα επόμενης γενιάς data center”, είπε η Livermore. Η ίδια η HP μεταμόρφωσε τα δικά της data centers προκειμένου να μπορεί σήμερα να παραδίδει “server επόμενης γενιάς” κάθε 13 δευτερόλεπτα. Τέλος, μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει η εταιρεία της για την κατασκευή hardware που θα ικανοποιεί τις ανάγκες για cloud computing και green IT.

Η Oracle απέδειξε πως δε γνωρίζει μονάχα να διοργανώνει εξαιρετικά συνέδρια. Τα καταφέρνει το ίδιο καλά και στα πάρτι της. Οι UB40, Seal, Elvis Costello μεταξύ άλλων καλλιτεχνών, αποχαιρέτισαν με τον πλέον ιδανικό τρόπο τους 43.000 συμμετέχοντες.