Από την στιγμή κατά την οποία η Oracle ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο το machine learning δύναται να βελτιώσει θεαματικά τον συνολικό τρόπο λειτουργίας των προϊόντων και εφαρμογών της, ο τομέας της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει κομμάτι της «ευλογίας», όπως εύγλωττα το έθεσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και Chief Technology Officer της εταιρείας, Larry Ellison, στο περιθώριο της παρουσίασης των νέων δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας του Oracle OpenWorld 2017, που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο.

Αποτελώντας θεμελιώδες τμήμα των εν γένει βελτιώσεων που έχει δεχθεί το Oracle Management Cloud, η νέας πνοής, ολοκληρωμένη λύση ΙΤ ασφάλειας και διαχείρισης επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ελέγχουν και να αναλύουν τα λειτουργικά, αλλά και όσα δεδομένα σχετίζονται με την ασφάλεια σε μια και μοναδική λύση. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ellison: «Το όραμά μας για την ασφάλεια είναι εξαιρετικά απλό: Θέλουμε το σύνολο των δεδομένων μας συγκεντρωμένων σε ένα, μοναδικό σημείο.

Βλέπετε, οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν την ύπαρξη purpose-built machine learning, που με τη σειρά της μπορεί να αξιοποιηθεί εκ μέρους εξειδικευμένων επιστημόνων και στελεχών που ασχολούνται με την ασφάλεια και την συνολική επιχειρηματική λειτουργία. Η παρουσία και εμπλοκή data scientists σε αυτό το κομμάτι κρίνεται ως ανεδαφική και δίχως αντικείμενο. Επίσης, αναζητούμε αυτοματοποιημένη διαδικασία αποκατάστασης, η οποία με τη σειρά της δεν απαιτεί κάποιου είδους ανθρώπινη παρέμβαση.

Το σύνολο των προαναφερθέντων καταφέραμε και τα “κτίσαμε”, εντάσσοντάς τα στο Oracle Management Cloud. Εξάλλου, τα πολλαπλασιαζόμενα φαινόμενα επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων σε πάσης φύσεως εταιρικά πληροφοριακά συστήματα αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως οι υφιστάμενες προσεγγίσεις στο επίπεδο της ασφάλειας και της διαχείρισης δεν είναι λειτουργικές πλέον και απαιτείται μια ριζική ανανέωση και ανασχεδιασμός της ίδιας της λογικής της ΙΤ ασφάλειας».

Η πρώτη Cloud-native, «έξυπνη» σουίτα ασφάλειας
Έπειτα από πολυετείς προσπάθειες και αναμφίβολα σημαντικά μεγάλες επενδύσεις σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης, η Oracle παρουσίασε την πρώτη cloud-native, όσο και “ευφυή” σουϊτα ασφαλείας και διαχείρισης στην διεθνή αγορά. Πρόκειται για ένα δίπολο ολοκληρωμένων σουιτών, του χαρτοφυλακίου υπηρεσιών Oracle Identity Security Operations Center (SOC), καθώς επίσης και του Oracle Management Cloud.

Όπως διατείνονται τα στελέχη της εταιρείας, οι νέες προτάσεις της Oracle θα βοηθήσουν σε καταλυτικό βαθμό τις επιχειρήσεις να προβλέψουν, μειώσουν, ανιχνεύσουν και επιλύσουν απειλές που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, συνδράμοντας παράλληλα και στην προσπάθεια αποκατάστασης και επαναφοράς εφαρμογών και της επίλυσης ζητημάτων που αφορούν στην εν γένει απόδοση του εξοπλισμού.

Αμφότερες οι λύσεις αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να αναλύουν ομάδες από ενοποιημένα δεδομένα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την λειτουργική τηλεμετρία, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν αυτοματοποιημένη διαδικασία αποκατάστασης. Αποτέλεσμα; Οι πελάτες να είναι σε θέση να υιοθετούν και να προσαρμόζουν ταχύτερα την ασφάλεια και την επιχειρησιακή στάση τους, καθώς το επίπεδο ρίσκου μεταβάλλεται διαρκώς σήμερα.

H νέα, machine learning προσέγγιση της Oracle, μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων, να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο ανίχνευσης από μήνες σε ελάχιστα μόλις λεπτά και να αντιμετωπίσει ταχύτερα τις παραβιάσεις της ασφάλειας, αλλά και τυχόν διακοπές προκύπτουν στην σταθερά ανοδική απόδοση ενός οργανισμού.

«Είναι περισσότερο ξεκάθαρο παρά ποτέ πως ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δεδομένα μας σήμερα, αποτρέποντας την κλοπή ή τη διείσδυση τρίτων σε αυτά, είναι η προσθήκη ακόμη περισσότερο αυτοματοποίησης. Δίχως άλλο, χρειαζόμαστε ένα σύστημα κυβερνοάμυνας που αυτομάτως θα ανιχνεύει αδυναμίες και ‘τρωτά’ σημεία, αλλά και θα αναγνωρίζει έγκαιρα τυχόν επιθέσεις» σημείωσε ο ισχυρός άνδρας της Oracle.