Ως χρονιά επιβεβαίωσης δείχνουν να θεωρούν το 2017 το σύνολο των κορυφαίων στελεχών της Oracle, όπως επανειλημμένες φορές αναφέρουν κατά τη διάρκεια του Oracle OpenWorld 2017 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο.

Κι αυτό, καθώς η σκληρή όσο και έντονη προεργασία που γινόταν στον τομέα του cloud – και δη στο επίπεδο της έρευνας και ανάπτυξης επί αρκετά χρόνια με την ταυτόχρονη υποστήριξη με εντυπωσιακά μεγάλα χρηματικά ποσά – αποδίδει καρπούς. «Όταν προ δεκαετίας είχαμε ξεκινήσει να ‘κτίζουμε’ το Oracle Cloud, ένα ήταν το κύριο ζητούμενο που είχαμε θέσει: Επιθυμούσαμε κάθε άνθρωπος, οπουδήποτε κι εάν βρισκόταν στον κόσμο να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση και να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές λογισμικού μας. Το μόνο που θα απαιτούνταν εκ μέρους τους θα ήταν η παρουσία ενός Internet browser ή ενός κινητού τηλεφώνου.

Εδώ στο OOW είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε μια… χορταστική πρόγευση της επόμενης ημέρας της Oracle, αλλά και το πώς έχουμε καταφέρει να ‘μεταγγίσουμε’ τη νέα τεχνολογία στο autonomous computing, την τεχνητή νοημοσύνη, το IoT, το blockchain, καθώς επίσης και μια σειρά από καινούριες μορφές ανθρώπινου interface στις cloud προσφορές και εν γένει παροχές μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Thomas Kurian, Πρόεδρος προϊοντικής ανάπτυξης της Oracle κατά τη διάρκεια της χθεσινής του keynote ομιλίας στο πλαίσιο του OOW 17.

Ο Τ. Kurian, που από πολλούς θεωρείται ως ένα από τα πλέον πολύτιμα assets της Oracle, καθώς καθοδηγεί το σύνολο της αναζήτησης, του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της παρουσίασης κάθε καινούριου προϊόντος, εφαρμογής, ακόμη και τεχνολογίας, θεωρεί πως η εταιρεία -πλέον- βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μπορεί να παρουσιάσει προς τους πελάτες και τους συνεργαζόμενους προγραμματιστές της έναν… καμβά, στον οποίο κάθε ένας εξ’ αυτών θα μπορεί να σχεδιάσει και να «εκφράσει» το όραμά τους, τις φιλοδοξίες και τις μύχιες επιδιώξεις τους αναφορικά με τη χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας με έναν εντελώς καινούριο τρόπο. Σκοπός; Να καταφέρουν να μεταμορφώσουν ψηφιακά τον οργανισμό τους, τις επιχειρήσεις, τους πελάτες, το παγκόσμιο σύνολο!

Cloud πορτφόλιο με μοναδική ισχύ, έκταση και βάθος!
Ο κ. Kurian από σκηνής του Oracle OpenWorld παρουσίασε το σύνολο των νέων υπηρεσιών, αλλά και τις επιμέρους βελτιώσεις και τροποποιήσεις κατά μήκος της Cloud πλατφόρμας της εταιρείας, τις οποίες και χαρακτήρισε μονολεκτικά ως «Game-changing! Κι αυτό, καθώς οι πελάτες μας απολαμβάνουν μια σειρά από ξεχωριστά πλεονεκτήματα, τα οποία εδράζονται στο γεγονός ότι η Oracle αποτελεί το μοναδικό πάροχο cloud που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο αντίστοιχο πορτφόλιο, που εκτείνεται από το Infrastructure as a Service (IaaS), το Platform as a Service (PaaS) και το Software as a Service (SaaS) μέχρι το Data as a Service (DaaS). Παράλληλα, φροντίσαμε να ενσωματώσουμε σε κάθε επίπεδο του συνόλου με μοναδική προϊοντική τεχνογνωσία, machine learning και τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες μας μπορούν να επιταχύνουν σε εντυπωσιακό βαθμό την εν γένει διαδικασία της καινοτομίας συνδυάζοντάς την με απαράμιλλες δυνατότητες επιλογής, κόστους και απόδοσης».

Σε μια προσπάθεια να δώσει απτά στοιχεία για τις εξελίξεις που έχουν μετέλθει ανά κάθε τομέα ενδιαφέροντος ξεχωριστά, ο κ. Kurian επιχείρησε να κάνει μια περιληπτική παρουσίαση-αναφορά προόδου του ολοκληρωμένου πορτφόλιο της Oracle. Έτσι, λοιπόν, όπως επεσήμανε στο IaaS, έχουν αναπτυχθεί προτάσεις built-in servers, storage, δικτύωσης και υποστήριξης των cloud υπηρεσιών, όπως είναι λ.χ. η εξισορρόπηση των φορτίων και το DNS. Η πλατφόρμα της Oracle δομήθηκε κομμάτι-κομμάτι προκειμένου να παράσχει την ταχύτερη λειτουργία computing με τις αντίστοιχα πιο γρήγορες GPUs και block storage. Ο Πρόεδρος της εταιρείας παρουσίασε μια σειρά από καινούριες δυνατότητες δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων μιας υπηρεσίας Public Cloud προφέροντας 25 gigabit Ethernet στον host με την συνοδεία μιας διεθνούς επιπέδου “ελαστική” υπηρεσία DNS Service.

«Ευφυές» PaaS
Στο επίπεδο του Platform as a Service, οι παροχές της Oracle λειτουργούν ως τη βάση επάνω στην οποία θα στηριχτεί η ανάπτυξη, η ολοκλήρωση, ο έλεγχος, η ασφάλεια και η βελτιστοποίηση εφαρμογών με τα εντελώς νέα ενσωματωμένα AI και machine learning εργαλεία. «Το όραμά μας για το PaaS περιλαμβάνει εφαρμογές λογισμικού που με αυτοματοποιημένο τρόπο ‘μαθαίνουν’, διαχειρίζονται, ρυθμίζουν και κλιμακώνονται σε τέτοιο σημείο ώστε να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες τους στις πληροφοριακές τους ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Kurian.

Serverless πρόταση computing
Ένα από τα κύρια γνωρίσματα που διακρίνουν ιστορικά την ύπαρξη και λειτουργία της Oracle είναι η παροχή μοναδικών επιλογών open source εργαλείων, γλωσσών προγραμματισμού και των πλατφορμών διαχείρισης δεδομένων προς τους πελάτες της. Κάτι, που επιτρέπει στους τελευταίους να διατηρήσουν τις υφιστάμενες επενδύσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα την απόδοσή τους, ενώ παράλληλα περιορίζουν τις ιδιαίτερα κοστοβόρες διαδικασίες εκμάθησης, ενσωμάτωσης και ολοκλήρωσης.

Ο Πρόεδρος της Oracle αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έλαβε χώρα στην πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών της, δίνοντας ξεχωριστή έμφαση σε μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως λ.χ. πόσο πιο «ανοικτή», σύγχρονη και εύκολη στη χρήση έγινε σε συνδυασμό με την ανάπτυξη container-native, υψηλής κλιμάκωσης και  πλήρως διαχειρίσιμες υπηρεσίες Docker και Kubernetes. Παράλληλα, σημείωσε τη διευρυμένη υποστήριξη polyglot, αλλά και την ύπαρξη μιας εντελώς καινούριας όσο και «ευφυούς» πλατφόρμας chatbot.

Αίσθηση προκάλεσε και η νέα serverless προσφορά computing της Oracle -που στηρίζεται στο open source project Fn- και βοηθά τους πελάτες να μειώσουν αισθητά την απαιτούμενη cloud υποδομή και τα αντίστοιχα έξοδα διαχείρισης, πληρώνοντας μόνο για τον χρόνο κατά τον οποίο οι λειτουργίες τους βρίσκονται σε χρήση και όχι για ολόκληρο τον χρόνο κατά τον οποίο το cloud compute είναι μεν ανοικτό –  σε idle λειτουργία όμως…

AI SaaS δυνατότητες σε πληθώρα επιμέρους επιχειρηματικών τομέων
Στο επίπεδο του SaaS, η Oracle ενσωμάτωσε τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης κατά μήκος της σουίτας των εφαρμογών της, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με περισσότερο ευφυή όσο και αποτελεσματικό τρόπο. «Αυτήν τη στιγμή, είμαστε ο μοναδικός ΙΤ vendor που προσφέρει στου πελάτες της μια ολοκληρωμένη όσο και διασυνδεδεμένη σουίτα εφαρμογών προκειμένου να ‘τρέξουν’ ολόκληρη την επιχείρησή τους στο cloud.

Προσφέροντας διαισθητικά user interfaces και ενσωματώνοντας καινοτόμες δυνατότητες συνεργασίας και συνδυαζόμενα με τις νέες εξελίξεις στο machine learning, το AΙ και το Internet of Things (IoT) και αξιοποιώντας αποτελεσματικά την συνδεσιμότητα των chatbots, η οικογένεια των cloud εφαρμογών της Oracle βοηθά τους πελάτες μας να συνδέουν με άρτιο τρόπο τις καίριες επιχειρηματικές λειτουργίες τους, ‘εκτινάσσοντας’ τα αποτελέσματα της ευφυούς παρουσίας τους», τόνισε ο κ. Kurian. Ο τελευταίος παρουσίασε τις νέες AI SaaS δυνατότητες στους επιμέρους τομείς του finance, του ανθρώπινου δυναμικού, του supply chain, του marketing, των πωλήσεων και της εξυπηρέτησης τω πελατών.

DaaS για απόλυτα στοχευμένο marketing
Όσο για τον τομέα του Data as a Service, επιτρέπει στις adaptive intelligent εφαρμογές της, να «μαθαίνουν», να αντιδρούν και να υιοθετούν σε πραγματικό χρόνο στηριζόμενες σε ιστορικά όσο και δυναμικά δεδομένα πελατών. Με αυτή την εξέλιξη, οι marketers θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να αναγνωρίζουν τα επιμέρους κοινά, συνδέοντας τις συμπεριφορές τους κατά μήκος συσκευών και πλατφορμών, προκειμένου να αναπτύξουν και να μεταδώσουν το κατάλληλο μήνυμα, σε εκείνους τους πελάτες που πρέπει και δη στον κατάλληλο χρόνο. Ο κ. Kurian τόνισε πως «To Oracle Data Cloud, που αποτελεί και το μεγαλύτερο marketplace δεδομένων διεθνώς, διαθέτει μια συλλογή στοιχείων ταυτότητας από κάτι παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τουλάχιστον 7,5 τρισεκατομμύρια σημεία δεδομένων που συλλέγονται σε μηνιαία βάση!».