“Ανατέλλει” η ημέρα των αυτοματοποιημένων databases! Ως το πλέον σημαντικό project και εξέλιξη που κατάφεραν να δημιουργήσουν και υλοποιήσουν εδώ και πολλά χρόνια χαρακτήρισε ο Larry Ellison, Εκτελεστικός Πρόεδρος, CTO και ιδρυτής της Oracle, τη νέα βάση δεδομένων Oracle 18c κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο Oracle OpenWorld (OOW) 2017 που διεξάγεται από την 1 μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου στο Σαν Φρανσίσκο.

Κι αυτό, γιατί σηματοδοτεί την πλήρη αξιοποίηση και χρήση του machine learning, το οποίο και χαρακτήρισε ως το πλέον ενδιαφέρον όσο και αποτελεσματικό τμήμα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). “Η Oracle 18c αποτελεί την πρώτη όσο και μοναδική αυτόνομη βάση δεδομένων που υπάρχει σήμερα στην αγορά. Θεωρώ δε πως η τεχνολογία στην οποία βασίζεται είναι τόσο επαναστατική, όσο και η εμφάνιση του internet. Κι αυτό, καθώς πρόκειται για πλήρως αυτόνομη βάση δεδομένων που βασίζεται στο machine learning και με αυτοματοποιημένο τρόπο πραγματοποιεί εργασίες πρόβλεψης, patching, updating, tuning, backup κ.ά. δίχως να απαιτείται η παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα!

Με τον περιορισμό της οποιασδήποτε παρεμβολής ανθρώπινου παράγοντα, αυτομάτως μειώνουμε κατ’ ελάχιστο και τα αντίστοιχα λάθη. Σε αντίθεση με τους υπολογιστές που “μαθαίνουν” από τα patterns των δεδομένων και ανάλογα προσαρμόζουν κάθε εργασία ξεχωριστά. Μάλιστα, όσα περισσότερα δεδομένα επεξεργάζονται, τόσο και βελτιώνεται στο έπακρο η διαδικασία της… εκπαίδευσης και μετεξέλιξής τους”, ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της Oracle.

Ταχύτερη, ευέλικτη και πιο οικονομική λύση
Η νέα βάση δεδομένων-πρόταση της Oracle, που θα είναι διαθέσιμη από τον προσεχή Δεκέμβριο, βασιζόμενη στη machine learning τεχνολογία καταφέρνει να βελτιώνει σε εντυπωσιακά μεγάλο βαθμό την απόδοση και την επίδοσή της, κάνοντας ταυτόχρονα πραγματικότητα το on demand computing. Συγκεκριμένα, η Oracle 18c σε επίπεδο OnLine Transaction Processing (OLTP) είναι κατά 4 φορές ταχύτερη σε in-memory πρόσβαση, 5 φορές πιο γρήγορη διαδικασία RAC για υψηλής σύνδεσης OLTP, 2 φορές ταχύτερη διαδικασία streaming για IoT workloads κ.ά.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο analytics εγγυάται 2 φορές ταχύτερο in-memory column store, 100 φορές πιο γρήγορο in-memory analytics για εξωτερικά δεδομένα και άλλο τόσο για την επεξεργασία query. Ένα από τα σημεία αναφοράς της νέας, αυτόνομης βάσης δεδομένων της Oracle βρίσκεται στον αυξημένο βαθμό ευφυΐας χρήσης των διαθέσιμων πληροφοριακών πηγών, επιτρέποντας την ουσιαστική ελαστική χρήση τους. Εντύπωση δε προκαλεί και το 99,995% εγγυημένο SLA σε επίπεδο αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας, περιορίζοντας αισθητά τα αρκούντως δαπανηρά, προγραμματισμένα και μη, downtime τόσο των πληροφοριακών συστημάτων όσο και των βάσεων δεδομένων των ίδιων των επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα; Ο συνολικός χρόνος downtime να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά ετησίως!

“Άνοιγμα” με… εγγυήσεις
Μια παρουσίαση του κ. Ellison σε ένα ευρύ κοινό που ξεπερνά τα 60.000 άτομα δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και μια… γεύση από κατά μέτωπο επίθεση με το βασικό “εχθρό” να μην είναι άλλος από την Amazon Web Services (AWS). Βέβαια, αυτή τη φορά υπήρχε και η απαραίτητη αφορμή που δεν ήταν άλλη από την Oracle 18c. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και CTO της Oracle έστρεψε τα βέλη του στη βάση δεδομένων Redshift της Amazon, που συγκριτικά με τη νέα πρόταση της πρώτης υπολείπεται σε κάθε τομέα: Ταχύτητα, κόστος, ευελιξία και ελαστικότητα, εγγυήσεις SLAs κ.ο.κ. Μάλιστα, ο ίδιος προχώρησε και σε ένα “επιθετικό άνοιγμα” προς τους υφιστάμενους πελάτες της AWS, καθώς τους κάλεσε να τις μεταφέρουν στην πρόταση της Oracle.

“Εγγυόμαστε γραπτά στο συμβόλαιο συνεργασίας πως το κόστος της διαχείρισης και της χρήσης θα περιοριστεί κατά το ήμισυ!”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Από τα δεικτικά σχόλια του κ. Ellison δεν ξέφυγε και η SAP, την οποία και χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες προϊόντων και υπηρεσιών της Oracle σε διεθνές επίπεδο. “Ξέρετε, η SAP διαθέτει ουσιαστικά μια δική της βάση δεδομένων τη Hanna. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια ενώ διαθέτει 3 βασικότατες online SaaS υπηρεσίες, εντούτοις αυτές “τρέχουν” σε βάσεις δεδομένων της Oracle…”. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τις εργασίες του OOW 2017 παρακολουθούν και καλύπτουν αποκλειστικά για τη χώρα μας τα Netweek και Netfax.