Μια νέα εποχή ευαγγελίζεται η Oracle, που μας καλεί να δημιουργήσουμε το αύριο, σήμερα!

Κάθε μεγάλη εταιρεία (όπως και αρκετές μικρότερες) στον χώρο των ΤΠΕ -εκτός από την τακτική παρουσία της σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις- διοργανώνει κάθε χρόνο μια δική της μεγάλη εκδήλωση, προκειμένου να δώσει στους (συνήθως, αρκετές χιλιάδες) συνέδρους και εκπροσώπους των ΜΜΕ το δικό της στίγμα, τη δική της θεώρηση για τις εξελίξεις, τις οποίες συν-διαμορφώνει με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Για την Oracle, αυτή η μεγάλη εκδήλωση είναι το OpenWorld, που παραδοσιακά πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο τον Οκτώβριο, όμως -για να περάσει καλύτερα το μήνυμα και στον υπόλοιπο κόσμο- από φέτος συμπληρώνεται με τρεις ανάλογες, αν και μικρότερες σε μέγεθος, εκδηλώσεις στο Λονδίνο, το Ντουμπάι και τη Σιγκαπούρη. Στην πρώτη, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, στο συνεδριακό κέντρο ExCel της βρετανικής πρωτεύουσας, το Netweek ήταν εκεί, για να δει, να ακούσει, να καταγράψει και να σας μεταφέρει τα πιο σημαντικά σημεία… Η «ταυτότητα» της εκδήλωσης; περίπου 6.500 σύνεδροι, δυο ημέρες παρουσιάσεων, στρογγυλών τραπεζιών και εκθέσεων, δεκάδες ομιλίες σε δώδεκα αλληλο-συμπληρούμενους τομείς, σημαντικές εμπειρίες, μπόλικο networking, άφθονη τροφή για σκέψη, διάχυτη ανησυχία για ένα «σκληρό» Brexit. Κι ένα motto-πρό(σ)κληση από μόνο του: «Create your Tomorrow, Today» που, κατά την Oracle, μπορεί να έχει επιτυχημένα αποτελέσματα, αρκεί να υπάρχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: προσαρμοστικότητα, διάθεση για επανεφεύρεση και προχωρημένη σκέψη. Που με τη σειρά τους, έχουν ως όπλα στον καθημερινό αγώνα τη δύναμη των δεδομένων (τα οποία μπορούμε και πρέπει πλέον να αξιοποιούμε στη λήψη αποφάσεων), την αυτονομία των συστημάτων (χάρη στην εκθετική πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης) και την ταχύτητα της αντί-δρασης (που συνδέεται, βεβαίως και με την ευελιξία μιας επιχείρησης – βλέπε agility).

Η αυτονομία κάνει τα δύσκολα εύκολα
Απ’ όσα παρουσιάστηκαν αυτό το διήμερο, ίσως το πιο εντυπωσιακό και πολλά υποσχόμενο, είναι η αυτονομία των βάσεων δεδομένων. Με αναφορές τόσο από τον CEO της εταιρείας, Mark Hurd, στη βασική ομιλία της δεύτερης ημέρας, όσο ακόμα περισσότερο από τον βετεράνο, Andy Mendelsohn, Executive VP Database Server Technologies της Oracle, στο ξεχωριστό στρογγυλό τραπέζι για δημοσιογράφους και αναλυτές, οι αυτόνομες βάσεις δεδομένων διευκολύνουν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στο cloud, όπου τόσο οι υποδομές, όσο και οι εφαρμογές έχουν περάσει πλέον σε φάση ωριμότητας. Με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους, οι αυτόνομες βάσεις αναλαμβάνουν -χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση- να φροντίζουν τη λειτουργία και την ασφάλεια, αλλά και την επιδιόρθωσή τους, στην περίπτωση που θα εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα – νωρίτερα, σε άλλη ενότητα, είχαν παρουσιαστεί και συγκεκριμένα παραδείγματα, για του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με τον κ. Hurd μάλιστα, με τις αυτόνομες πλατφόρμες που παρουσίασε πριν από λίγους μήνες η Oracle, η επανάσταση παίρνει σάρκα και οστά, καθώς όλα γίνονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά και η χρονοβόρα συντήρηση παίρνει πλέον τέλος, απελευθερώνοντας σημαντικούς ανθρώπινους πόρους της επιχείρησης. Η συνάντηση με τον Steve Zaheb, Sr. VP Paas/IaaS της Oracle επιβεβαίωσε με το παραπάνω τη γενικότερη εντύπωση απ’ όλες τις ομιλίες και παρουσιάσεις στο OpenWorld, ότι τα πάντα στο εξής θα διατίθενται as-a-Service, μέσω συνδρομητικών προγραμμάτων, τα οποία εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες προσφορές, δημιουργώντας ολοένα πιο σημαντικά οικοσυστήματα. Εκεί, η αυτονομία βοηθά πάρα πολύ, αφού μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια αυτο-ελεγχόμενη βάση δεδομένων, η οποία θα ικανοποιεί επακριβώς τις ανάγκες του. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτησή μας, ο κ. Zaheb τόνισε ότι, καθώς ο χρήστης ορίζει εκείνος τις προδιαγραφές της βάσης, μπορεί επίσης να αποφασίσει και τον βαθμό αυτονομίας του συστήματος, από το πλήρως αυτόματο ως το πλήρως ελεγχόμενο, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά, ανά περίπτωση.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Amit Zavery, Exec. VP Fusion Middleware & PaaS Development της Oracle, ο οποίος παρουσίασε τις δυνατότητες των υποδομών που είναι διαθέσιμες στις επιχειρήσεις, με κυριότερα πλεονεκτήματα την ενσωματωμένη ευφυΐα, το μικρότερο κόστος, τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και την ευκολία στη χρήση.

Για να έλθει το ΑΙ, θέλει δουλειά πολλή…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο Economics of Connected Businesses, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των legacy systems, τα οποία ζουν και βασιλεύουν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, παρότι οι καιροί πιέζουν για αλλαγές προς περισσότερο ευέλικτες και εν πολλοίς ανατρεπτικές λύσεις – αν το δούμε από άλλη σκοπιά, πάντως, το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό! Όπως τόνισε ο Andrew Harding, υψηλόβαθμο στέλεχος του Association of International Certified Professional Accountants, μελέτη του συνδέσμου τους σε συνεργασία με την Oracle έδειξε ότι εννιά στους δέκα CFOs (προφανώς και οι ομάδες τους) δεν αξιοποιούν τις τεράστιες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, ούτε διαθέτουν τις δεξιότητες για να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους, με προφανή αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξή τους.

Ο κ. Harding υπογράμμισε ότι «το cloud και οι εκθετικές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το blockchain, ενισχύουν την αποδοτικότητα και βελτιώνουν τη βαθιά γνώση και ακρίβεια, επιτρέποντας στους οικονομικούς διευθυντές να αναλάβουν έναν περισσότερο στρατηγικό ρόλο στις επιχειρήσεις τους, καθώς θα ενισχύουν τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων. Όμως, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις νέες τεχνολογίες, θα πρέπει να αναπτύξουν τις ικανότητες των ομάδων τους ταυτόχρονα στην αναλυτική σκέψη, την ορθή λήψη αποφάσεων και την επιδίωξη επιχειρηματικών συνεργειών». Απαντώντας σε ερώτησή μας για το πώς θα χαρακτήριζε τον σύγχρονο και καλά ενημερωμένο CFO, ο κ. Harding απάντησε… «συγκυβερνήτη του CEO, έναν story-teller που ‘βλέπει’ το μέλλον της επιχείρησης και βρίσκει τον τρόπο να πετυχαίνει τους στόχους του»!

Ο χρόνος που έχουν, πάντως, στη διάθεσή τους τόσο οι CFOs, όσο και οι επιχειρήσεις προς «συμμόρφωσή» τους με τα κελεύσματα των καιρών, μάλλον είναι περιορισμένος: ο Mark Hurd τόνισε εμφατικά στη δική του κύρια ομιλία, μέσω δορυφόρου, ότι ως το 2025, όλες οι εφαρμογές της εταιρείας του, που θα βρίσκονται στο cloud, θα περιλαμβάνουν και Τεχνητή Νοημοσύνη – η οποία, ως τότε, θα είναι πανταχού παρούσα, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το blockchain, με αυτοματοποιημένες πλέον όλες τις δράσεις και αντιδράσεις.

Μεγάλα τα περιθώρια για τα Financial Services
Ειδικά σ’ ό,τι αφορά στα Financial Services (τον μεγαλύτερο τομέα δραστηριοποίησής της, καθώς υποστηρίζει 9.000 πελάτες με 10.000 εργαζομένους της) η Oracle διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική, βασισμένη στην αξιοποίηση της καινοτομίας. Αφού παρέθεσε στοιχεία και αριθμούς, ο Sonny Singh, Sr. VP & Gen. Manager, Financial Services GBU της Oracle, τόνισε ότι η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών έχει αυξήσει αναλόγως και τις προσδοκίες, ιδιαίτερα στους τομείς των επενδύσεων και της χρηματοδότησης. Με το 85% των πελατών της να δραστηριοποιούνται σε ψηφιακά κανάλια, αλλά τον δείκτη ικανοποίησης των συναλλασσόμενων να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι εφαρμογές open banking και οι εταιρείες fintech δρουν καταλυτικά, επιταχύνοντας τις αλλαγές, η προτροπή του αντιπροέδρου της Oracle, «Keep Calm and Deliver Better Financial Services», ήταν κάτι περισσότερο από δικαιολογημένη…

Ως λύση στην εξίσωση, ο κ. Singh πρότεινε την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων που οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί παρέχουν στους πελάτες τους, την ανάκαμψη της οικονομίας, την ενίσχυση των ρυθμιστικών αρχών και βεβαίως, τη βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλείας. Δύσκολη μεν η προσαρμογή αλλά αναγκαία, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, καθώς όλα αλλάζουν πλέον ταχύτατα και χρειάζεται να γίνουν πολλά, με μια σειρά από «μικρές νίκες», στις οποίες περιλαμβάνει την αξιοποίηση ανοικτών αρχιτεκτονικών, την παροχή κινήτρων, αλλά και τη μετάβαση στο cloud, όσων οργανισμών και επιχειρήσεων δεν το έχουν ήδη κάνει…

Και έξυπνο και αυτόνομο και επεκτάσιμο…
Από τη δική του πλευρά, ο πληθωρικός Andrew Sutherland, Sr. VP Technology & Systems, Oracle EMEA, υπερθεμάτισε στην κύρια ομιλία του, την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, διακηρύσσοντας ότι «το μέλλον είναι έξυπνο, αυτόνομο και επεκτάσιμο», σ’ έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις μόνο να ωφεληθούν έχουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εκθετικές τεχνολογίες, που ήδη εντείνουν το ρυθμό ανάπτυξης με σημαντικά αποτελέσματα, και δεν είναι οι μόνες, καθώς όλοι καλούμαστε πλέον να επαναπροσδιορίσουμε τις ζωές και τις αξίες μας. Μίλησε, τέλος, για τις απίστευτες νέες ευκαιρίες που πρέπει να αδράξουμε, για τη συνέπεια της Oracle να προσφέρει τα πάντα, εφαρμογές και πλατφόρμες, as-a-Service και την ενσωμάτωση, πλέον, Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης στις εφαρμογές, με στόχο την αύξηση της πληροφόρησης και της παραγωγικότητας, δίνοντας και τα σχετικά παραδείγματα.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους δημοσιογράφους, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Oracle υπογράμμισε πως ποτέ πριν δεν είχε δει τέτοια ταχύτητα στις αλλαγές και την εμφάνιση καινοτομίας, έκανε λόγο για «έκρηξη» δεδομένων, για «έξοδο από το Λαβύρινθο» χάρη στους αυτοματισμούς, αλλά και για τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν οι digital assistants όχι μόνο στους καταναλωτές, όπως συμβαίνει ως σήμερα, αλλά πλέον και στις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη λήψη σωστότερων αποφάσεων. Πού θα είμαστε σε πέντε χρόνια από τώρα, τον ρωτήσαμε; «Θα έχουμε αντιληφθεί πλήρως την αξία των δεδομένων, θα συλλέγουμε περισσότερα και θα μπορούμε να τα αναλύουμε σε βάθος, θα συνεργαζόμαστε καλύτερα, θα συν-καινοτομούμε και θα ανοίγουμε νέους δρόμους, χωρίς το μέγεθος της επιχείρησης να παίζει σημαντικό ρόλο…» NW

    Photos: Ελένη Τσιπά/Oracle