Οχι δεν κάναμε λάθος στον τίτλο. Το 2010 σηματοδοτεί για την Oracle μια νέα χρονική περίοδο. Τα ερχόμενα χρόνια το hardware αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή στον κύκλο εργασιών της εταιρείας. Παράλληλα, το λογισμικό της Oracle θα ντύσει το hardware σαν ένα ένδυμα απόλυτης εφαρμογής, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσει να ντύνει και το hardware άλλων κατασκευαστών.
Δεν θα απολογηθούμε για τη φράση κλισέ «η ιστορία κάνει κύκλους» γιατί οποιαδήποτε άλλη είναι ίσως λιγότερο κομψή προκειμένου να περιγράψει την πραγματικότητα που βιώνει η αγορά Πληροφορικής. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουν γίνει αλλαγές που οδηγούν ξανά στην εποχή του all in one.
Στην πρώτη κεντρική ομιλία του Larry Ellison, στο πλαίσιο του Oracle Open World 2010, η παρουσίαση του νέου all in one υπερσυστήματος Exalogic μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Το Exalogic είναι ένα rack, στο οποίο βρίσκουν στέγη servers, networking υποσυστήματα και storage. Κάθε Exalogic παίρνει ζωή (κατά προτίμηση) από το Oracle Linux με τον unbreakable kernel ή εναλλακτικά από το Solaris και σε περίπτωση πολύ επίμονων αγοραστών από το Red Hat Linux, το οποίο σύμφωνα με τον Larry δεν είναι επαρκές για να στηρίξει hardware επιπέδου Exalogic.
Το λογισμικό της Oracle ντύνει τα Exalogic από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Βάσεις δεδομένων, middleware, applications, front end είναι όλα διαμορφωμένα, ώστε να εξασφαλίζουν τις μέγιστες επιδόσεις του συνόλου, όπως ακριβώς η στολή του Iron Man συνεργάζεται απόλυτα με τον άνθρωπο στο εσωτερικό της. Η αναφορά στον Iron Man δεν είναι τυχαία. Η Oracle χορήγησε την παραγωγή της ταινίας, στη διάρκεια της οποίας εμφανίζεται ο ίδιος ο Larry και επιπλέον χρησιμοποίησε τις στολές που εμφανίζονται στο Iron Man 2 ως βασικό σκηνικό του συνεδρίου.
Εχοντας δημιουργήσει η Oracle τον απόλυτο συνδυασμό hardware και λογισμικού, το επόμενο βήμα είναι απλό αλλά και μεγαλειώδες, καθώς ίσως πολλοί να το σκέφτηκαν αλλά η Oracle είναι η πρώτη που το κάνει. Τα Exalogic θα είναι τυποποιημένο, δηλαδή θα έχει τους δικούς του εγκεκριμένους επεξεργαστές, δίσκους, routers μνήμες, τα πάντα.
Επομένως, ο αγοραστής θα μπορεί να πάρει το Exalogic από το ράφι, χωρίς να μπορεί να έχει την επιλογή διαφορετικών κατασκευαστών στα υποσυστήματά του. Τα οφέλη, σύμφωνα με τον Ellison είναι προφανή. Καταρχήν, το bug (γιατί πάντα υπάρχουν bugs) ενός συστήματος στη Β. Αφρική θα αποτελεί πρόληψη για ένα σύστημα που βρίσκεται στην Κεντρική Ασία, άρα στην οικογένεια των Exalogic, το ένα σύστημα προστατεύει το άλλο. Δεύτερον, μια εφαρμογή λογισμικού διαχείρισης θα δίνει στο διαχειριστή μια συνολική και αναλυτική εικόνα όλων των υποσυστημάτων του Exalogic (το Αγιο Δισκοπότηρο των λογισμικών διαχείρισης). Και τρίτο, άλλα και πιο ρηξικέλευθο, με ένα μόνο αρχείο, το οποίο θα έχει δοκιμαστεί από την Oracle σε ένα κλώνο Exalogic, θα γίνονται patch όλα τα υποσυστήματα των απανταχού Exalogic.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω οφέλη, καταλήγουμε σε μείωση του κόστους συντήρησης, ταχύτερη επίλυση προβλημάτων και φυσικά περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους ανθρώπους του IT, ώστε αντί να λύνουν καθημερινά μικροπροβλήματα, να οραματίζονται και να σχεδιάζουν δράσεις που θα ευθυγραμμίσουν καλύτερα τη χρήση της τεχνολογίας με τις ανάγκες του business. Είναι βέβαιο ότι η Oracle κάνει μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση. Ισως για να κατανοήσουμε τη νέα λογική της Oracle θα πρέπει να αναλογιστούμε τη δήλωση του Ellison, δύο φορές στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του και άλλη μια στη δεύτερη, ότι ο Steve Jobs είναι ο καλύτερός του φίλος και τον αγαπάει από τα βάθη της καρδιάς του.
Ανανέωση σε όλους τους τομείς
Σχεδόν όλα τα keynotes που ακολούθησαν αυτό του Ellison είχαν κάτι νέο να πουν στους τομείς του hardware, λογισμικού και υπηρεσιών. Ο νέος unbreakable Enterprise Kernel for Oracle Linux βρίσκεται στη αιχμή του δόρατος των λειτουργικών που προτείνει η Oracle για τους servers της, τουλάχιστον μέχρι την επίσημη εμφάνιση του Solaris 11. Σύμφωνα με τον Wim Coekaerts, Senior Vice President για τους τομείς Linux και Virtualization Engineering, ο νέος πυρήνας του Oracle Linux προσφέρει μέχρι και 75% υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τον Red Hat Enterprise Linux 5 Compatible Kernel. Φυσικά, ο Ellison δεν παρέλειψε να τονίσει στο δικό του Keynote, ότι η Oracle δεν εγκαταλείπει το Red Hat, το οποίο ήδη χρησιμοποιούν περισσότεροι από 5.000 πελάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το θεωρεί επαρκές για τη νέα γενιά των servers της.
Οσον αφορά στην εναλλακτική του Solaris 11, η Oracle πρόκειται να διαθέσει μια express έκδοση του νέου λειτουργικού μέσα στο 2011, ώστε οι πελάτες της να αρχίσουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα χωρίς να περιμένουν την πλήρη έκδοση, η οποία θα έρθει αργότερα. Οπως δήλωσε ο John Fowler, Executive vice-president του τομέα συστημάτων της Oracle, «Το Solaris 10 έθεσε τον πήχη των λειτουργικών συστημάτων στην αξιοπιστία, ευελιξία και ασφάλεια. Το Solaris 11 έρχεται να ανεβάσει τον πήχη ψηλότερα». Το Solaris 11 θα ενσωματώνει χαρακτηριστικά που εκτός των επιδόσεων θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να εντάξουν ευκολότερα τα συστήματά τους σε ένα cloud περιβάλλον.
Στον τομέα του hardware, αν και την παράσταση έκλεψε το Exalogic, ο επεξεργαστής SPARC T3 και οι servers που θα τον χρησιμοποιούν ήταν η επόμενη μεγαλύτερη είδηση. Ο νέος επεξεργαστής δίνει νέα ανάσα στην Oracle να ανταγωνιστεί entry level και midrange servers των IBM και HP, και είναι ο πρώτος SPARC που θα έχει το logo της Oracle και όχι αυτό της Sun. Με 16 πυρήνες απέναντι στους 8 των SPARC T2+ και ταχύτητα χρονισμού στα 1,65 GHz, προσφέρει διπλάσιες επιδόσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό η Oracle να παρουσιάσει στη συνέχεια επιπλέον εκδόσεις με χαμηλότερους χρονισμούς στα 1,4 και 1,2 GHz. Ο SPARC T3 είναι σχεδιασμένος με τεχνολογία 40 νανομέτρων, χρησιμοποιεί 8 KB L1 data cache,16 KB L1 instruction cache και 6 MB L2 cache, η οποία διαμοιράζεται από τους πυρήνες.
Παράλληλα με το νέο επεξεργαστή, ανακοινώθηκαν και 4 νέοι servers, εκ των οποίων 3 στην κατηγορία rack και ένας στην κατηγορία blade. Ολοι οι servers ονομάζονται T3, όπως ο επεξεργαστής που χρησιμοποιούν και συνοδεύονται από έναν αριθμό που υποδηλώνει τα διαθέσιμα sockets.
Από λογισμικό και υπηρεσίες παραπάνω από το 85% των εσόδων της Oracle
Το ορμητικό ρεύμα του hardware που διέσχιζε το συνέδριο δεν είναι ακόμα αρκετά δυνατό ώστε να παρασύρει τον «σοφτγουερικό» χαρακτήρα της Oracle. Με πολιορκητικό κριό τη βάση δεδομένων, η Oracle βρίσκεται σήμερα μέσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα συνεργατών και ανταγωνιστών της (πλέον ο ρόλος δεν είναι ξεκάθαρος). Για παράδειγμα, μια από τις δεκάδες ανακοινώσεις της Oracle κατά τη διάρκεια του Open World αναφέρονταν στο παγκόσμιο ρεκόρ επιδόσεων που σημείωσε ένα σύστημα Sun Fire με επεξεργαστή Intel Xeon, Oracle Solaris και Oracle Database 11g, στο τεστ SAP Sales and Distribution-Parallel.
Στην ομιλία της, η Ann Livermore, EVP της HP, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι περισσότεροι από 170.000 χιλιάδες πελάτες της HP χρησιμοποιούν στα συστήματά τους λογισμικό της Oracle.
Η μεγάλη ανακοίνωση του συνεδρίου στον τομέα του λογισμικού, ήρθε από το Fusion. Αλλωστε συνέδριο Open World χωρίς Fusion είναι σαν σαλάτα χωρίς λάδι. «Πήραμε τα καλύτερα στοιχεία από Siebel, Oracle, PeopleSoft και JD Edwards και κάναμε μια νέα υλοποίηση σε μια πολύ γρήγορη και ευέλικτη middleware πλατφόρμα», δήλωσε ο Ellison, συμπληρώνοντας «θα ξεκινήσουμε να διαθέτουμε εφαρμογές Fusion στους πελάτες μας στο τέλος αυτής της χρονιάς και μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών Fusion θα είναι διαθέσιμη μέσα στο 2011».
Ολες οι προαναφερόμενες λύσεις της Oracle έχουν μέχρι σήμερα το δικό τους middleware και αυτή ακριβώς την πολυπλοκότητα θα αντιμετωπίσει η ενοποιημένη πλατφόρμα του Fusion, η οποία βασίζεται σε αρχιτεκτονική Service Oriented (SOA).
Σύμφωνα με τον Ellison, το Fusion δεν θα έχει ομοιότητα με το Oracle E-Business Suite, θα έχει ένα μοντέρνο και οικείο interface με ενσωματωμένα εργαλεία για collaboration και socializing. Το Fusion 1.0 αναμένεται να ενσωματώνει 5610 database tables, περισσότερες από 10.000 αυτοματοποιημένες επιχειρηματικές διαδικασίες και περισσότερα από 100 product modules. Η νέα πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη on premise, σε public cloud, private cloud και υβριδικά μοντέλα.
Στο Java One, το οποίο έλαβε χώρα παράλληλα με το Open World, το business look είχε αντικατασταθεί από casual και smart casual ντυσίματα, ανθρώπων από όλο τον κόσμο που βασίζουν τη δημιουργικότητά τους σε μια από τις πιο διαδεδομένες πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών. Η Java έχει μια τεράστια εγκατεστημένη βάση εφαρμογών, την οποία θα ζήλευαν τόσο η Apple όσο και η Google. Περισσότερα από 1,1 δισ. υπολογιστές και 3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα τρέχουν Java.
Κάθε χρόνο διατίθενται στην αγορά 31 φορές περισσότερα κινητά τηλέφωνα με Java από τα iPhone και Android τηλέφωνα μαζί. Οπως είναι φυσικό, η Oracle δεν θα αφήσει αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη, καθώς είναι η μόνη της διέξοδος προς την ευρύτερη καταναλωτική αγορά. Κατά τη διάρκεια της keynote ομιλίας του, ο Thomas Kurian, ExecutiveVice President, Oracle Product Development, παρουσίασε τα πλάνα της εταιρείας για την Java και επιπλέον έδειξε ζωντανά αρκετές εφαρμογές που ενσωματώνουν καινοτόμο χρήση της Java. Ανάμεσα στις δεσμεύσεις της εταιρείας για το μέλλον της Java είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης εφαρμογών, το οποίο θα επιτρέψει καλύτερη ενοποίηση μεταξύ JavaScript και online υπηρεσιών.
Επίσης, η Java ME, έκδοση της Java για φορητές συσκευές, θα παρέχει βελτιωμένη υποστήριξη σε βασικά web standards, όπως HTML, CSS και JavaScript, ενώ επιπλέον την ερχόμενη χρονιά θα είναι διαθέσιμη μια rendering engine με βελτιωμένη υποστήριξη σε 2D και 3D γραφικά.
Η έκδοση 7 της Java αναμένεται να είναι διαθέσιμη στα μέσα του 2011, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση 8 προς το τέλος του 2012. Ο μακροχρόνιος προγραμματισμός της Oracle έρχεται να ανατρέψει τις κριτικές που είχαν ακουστεί μετά την εξαγορά της Sun ότι η εταιρεία δεν είχε μια σαφώς καθορισμένη πορεία, όσον αφορά τη Java, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η στρατηγική πολλών εταιρειών που βασίζουν τις εφαρμογές τους σε αυτήν την πλατφόρμα.
H «cloudολογία» έχει φέρει τα πάνω κάτω μέσα σε 2 χρόνια
Οι φράσεις elastic cloud, Business in cloud, private και public cloud (κυρίως το πρώτο) ήταν βούτυρο στο ψωμί ομιλητών και συμμετεχόντων στο Oracle Open World 2010. O Ellison αποφάσισε ότι το cloud μοντέλο που του αρέσει είναι αυτό που ακολουθεί η Amazon και όχι αυτό της SalesForce.com, το οποίο χαρακτήρισε αναξιόπιστο, ανασφαλές και απαρχαιωμένο.
Το ενδιαφέρον είναι πως το νέο cloud vision αλλάζει δυναμικά το τοπίο του hardware και του software. Σήμερα, τρία σχήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Oracle με τη Sun, διεκδικούν την καλύτερη πρόταση για ένα ευέλικτο, αξιόπιστο, αποδοτικό και ασφαλές cloud (όπως είπαμε, κυρίως private). Ομως το τίμημα που χρειάζεται να πληρώσουν οι αγοραστές είναι να δείξουν εμπιστοσύνη σε ένα μόνο brand. Οι πωλητές εξηγούν ότι όσο πιο πολύπλοκο γίνεται το configuration, τόσο περισσότερο αυξάνεται η δυσκολία και το κόστος διαχείρισης του cloud, μειώνεται η αξιοπιστία και οι επιδόσεις του και γίνεται πιο χαλαρή η ασφάλειά του.
Το σενάριο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους του ΙΤ, οι οποίοι δεν μπορούν να προβλέψουν πόσες γέφυρες θα παραμείνουν ανοικτές, αφού περάσουν στη χερσόνησο του ενός ή του άλλου κατασκευαστή. Επομένως το ερώτημα είναι αν τα κίνητρα που δημιουργούνται για να δοκιμάσουν αυτό το πέρασμα είναι πειστικά και επομένως ικανά να διαμορφώσουν την αγορά τα ερχόμενα χρόνια.