Στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του εντός της Ελλάδας, όπου υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. έως με ορίζοντα το 2022, επικεντρώνει το στρατηγικό του σχεδιασμό ο ΟΤΕ, ο οποίος ανακοίνωσε την πώληση του 54% που κατέχει στην Telecom Romania, στην Orange Ρουμανίας. Το συνολικό τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania στην Orange, ανέρχεται στα 497 εκατ. ευρώ. Το ποσό που αναλογεί στον ΟΤΕ, με βάση το ποσοστό συμμετοχής του στην εταιρεία, φτάνει τα 268 εκατ. ευρώ.

Η Telekom Romania διαθέτει δίκτυο σταθερής που εξυπηρετεί περίπου 930.000 πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών και 1,2 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2019, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε €622 εκατ. Με την πώληση της Telekom Romania στην Orange, ο ΟΤΕ φεύγει από το κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, ένα πεδίο ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό, στο οποίο θα χρειάζονταν επιπλέον επενδύσεις για να σταθεί απέναντι από τους αντιπάλους. Ουσιαστικά η κίνηση αυτή του ΟΤΕ αντανακλά τη στροφή του Οργανισμού στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε επενδύσεις σε νέα προϊόντα και νέες αγορές όπως το 5G, το Fiber to the Home, οι ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου (Cosmote Insurance), η υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών COSMOTE Payments, η πλατφόρμα ηλεκτρονικών παιγνίων (e-betting) και οι υπηρεσίες IoT (Internet of Things).

Μέρισμα στους μετόχους τα έσοδα από τις πωλήσεις

Το καθαρό ποσό που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα συναλλαγής και οι απαιτούμενες προβλέψεις,  θα διανεμηθεί με τη μορφή μερίσματος στους μετόχους του ΟΤΕ.