Σε επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ οι οποίες θα κατευθυνθούν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου, την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home –FTTH), στα δίκτυα 5G καθώς και στη συνδρομητική αναμένεται να προχωρήσει ο ΟΤΕ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020. Να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ κατέγραψε το 2020 μειωμένα έσοδα της τάξεως του 1,3% σε σχέση με την με την οικονομική χρήση του 2019, διαμορφωμένα σε 3,25 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στα πεπραγμένα του 2020, ο κ. Τσαμάζ δήλωσε πως «ο ΟΤΕ επέδειξε ανθεκτικότητα σε μία πρωτόγνωρη χρονιά», που σημαδεύτηκε από τον κορονοϊό, συμπληρώνοντας πως οι μεγαλύτερες απώλειες στα έσοδα προήλθαν από τον τουρισμό, και συγκεκριμένα από το roaming, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 4,3% το 2020 λόγω των περιορισμών σε μετακινήσεις και ταξίδια. Επιπροσθέτως, οι περικοπές στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας που επιβλήθηκαν στις αρχές του έτους επηρέασαν αρνητικά τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής. Αντιθέτως, τα έσοδα λιανικής από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 0,3%, κυρίως λόγω της αύξησης των υπηρεσιών οπτικής ίνας.

Προσδοκίες για αύξηση εσόδων το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Η διοίκηση αναμένει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά μέσα στο 2021, επιτρέποντας μία συγκρατημένη επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ύστερα. Αναφορικά με την πώληση της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2021, η διοίκηση εκτιμά πως θα τη δυνατότητα στον όμιλο να ανακατευθύνει πόρους σε πιο βιώσιμες και κερδοφόρες δραστηριότητες. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΟΤΕ για τη χρονιά που διανύουμε περιλαμβάνει: – Ταχεία ανάπτυξη υποδομών FTTH. – Επενδύσεις σε δίκτυα 5G με στόχο την επίτευξη πληθυσμιακής κάλυψης σε ποσοστό 50%. – Βελτιώσεις IT συστημάτων. – Επιτάχυνση ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες (Omnichannel, νέες λειτουργίες στα apps κ.α.). – Έργα ICT σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. – Συνεργασία CloudMicrosoft – Έργα για έξυπνες πόλεις με αιχμή το ΙοΤ. – Ανάπτυξη COSMOTE Insurance – BOX. – Διάθεση νέων υπηρεσιών (ePaymentsOnline Betting).

Οι επιδόσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2020

Όσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΤΕ διαμορφώθηκε στα 849 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε κατά 5,8% στα 295,1 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους 59,7 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2020, μειωμένα κατά 45,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.