Στην υλοποίηση ενός υβριδικού 5G δικτύου που συνδυάζει οπτικές και ασύρματες τεχνολογίες (Fiber-Wireless) και είναι κατάλληλο για πυκνοδομημένες περιοχές, συνέβαλε η Cosmote, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου 5G-PHOS. Το υβριδικό δίκτυο 5G-PHOS συνιστά παγκόσμια καινοτομία στις κινητές επικοινωνίες, καθώς συνδυάζει τη σταθερότητα και τις υψηλές ταχύτητες των οπτικών ινών με την ευελιξία εγκατάστασης των ασύρματων δικτύων.

Χάρη στα χαρακτηριστικά του, μπορεί να συνεισφέρει στην εξέλιξη των δικτύων 5ης γενιάς και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών εφαρμογών και λύσεων 5G, υψηλών απαιτήσεων.  Αποτελεί μία λύση υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας, με μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως η απλοποίηση χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εγκατάστασης, η υψηλή ενεργειακή απόδοση και η χρήση ενός πρωτοποριακού συστήματος διαχείρισης δικτυακών πόρων που αντιδρά στις αυξομειώσεις της κίνησης με τη βοήθεια έξυπνων αλγορίθμων. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν τη λύση ιδανική για πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, hotspots, γήπεδα, και χώρους με περιορισμούς, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι.

Ζωντανή επίδειξη του υβριδικού δικτύου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
Οι δυνατότητες του υβριδικού δικτύου Fiber-Wireless (FiWi) παρουσιάστηκαν ζωντανά για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια του τελικού demo της λύσης 5G-PHOS που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, παρουσία των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο της επίδειξης σε πληθώρα υπηρεσιών: φωνής (VoLTE), δεδομένων (zero-latency MobileTV/4K-video, ΗD Movie, AR/VR Remote Assistance, AR/VR Gaming, AR/VR 12K 360 videos και IoT εφαρμογές, όπως η μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας, περιβαλλοντικές μετρήσεις, αυτοματισμοί, κ.ά., επιβεβαιώθηκε ότι η ενσωμάτωση της λύσης 5G-PHOS σε πραγματικό δίκτυο κινητών τηλεπικοινωνιών, ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις όλων των υπηρεσιών, χωρίς να επηρεάζεται η υψηλή ποιότητα εμπειρίας του χρήστη.

Το έργο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017 και έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Horizon 2020 5G-PPP της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο έργο συμμετείχαν 16 εταίροι (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Orange, Telecom Italia, Cosmote, Fraunhofer, Eindhoven University of Technology, MELLANOX, IMEC, SIKLU, LIONIX International, Incelligent, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, IQUADRAT, ERICSSON, ΠΑΟΚ, III-V lab) από 8 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία).