Ενίσχυση των οικονομικών του μεγεθών παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2021 ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, κατέγραψε αυξημένα έσοδα και EBIDTA. Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των αναλυτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, η άρση των περιοριστικών μέτρων, η ανάκαμψη στον τουρισμό και κατ’ επέκταση της περιαγωγής (roaming) και της ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες στη σταθερή και δεδομένα (data) στην κινητή, ευνόησαν τα έσοδα. «Χάρη στις συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις μας στην Ελλάδα, ο όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ένα δυνατό τρίτο τρίμηνο. Έσοδα ομίλου, EBIDTA και περιθώριο EBIDTA, είναι όλα υψηλότερα από πέρυσι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο στρατηγικό πλάνο του ΟΤΕ βρίσκονται τα μεγάλα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών που αναμένεται να προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, χρηματοδοτούμενα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. «Αναμένουμε τους διαγωνισμούς για διάφορα δημόσια έργα, οι δημοπρασίες για τα οποία αναμένονται στα μέσα του 2022. Ήδη είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι στην εν λόγω αγορά κι έχουμε εξαιρετικό ιστορικό υλοποίησης αντίστοιχων έργων. Οπότε θα είμαστε βασικοί διεκδικητές και αναμένουμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

Οι επιδόσεις στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, τα έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 3,5% και διαμορφώθηκαν στα €789,9 εκατ., λόγω ανάπτυξης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και στην κινητή. Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής αυξήθηκαν κατά 1,8% στο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη ενίσχυση των εσόδων από ευρυζωνικές υπηρεσίες, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες, καθώς και στην αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες τηλεόρασης.  Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες ενισχύθηκαν στο τρίμηνο, κατά 8,2%. Τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής αυξήθηκαν σημαντικά λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού κατά τη θερινή περίοδο, αγγίζοντας το 90% των εσόδων προ πανδημίας  (Γ’ τρίμηνο 2019).

Τα έσοδα από ICT αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2020, καθώς ο ΟΤΕ παραμένει συνεργάτης επιλογής για μικρά και μεγάλα έργα ψηφιακοποίησης, για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς. Σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε το Γ’ τρίμηνο για τον κλάδο της υγείας είναι η εφαρμογή «myHealth».

Οπτικές ίνες
Καταγράφεται ετήσια άνοδος κατά 7% του βαθμού διείσδυσης των υπηρεσιών οπτικών ινών, με το ποσοστό των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100 Mbps ή υψηλότερες να έχει διπλασιαστεί και να διαμορφώνεται στο 23% των συνδέσεων οπτικών ινών.

Ο όμιλος ΟΤΕ στα σημεία
Κύκλος εργασιών
Γ’ τρίμηνο 2021: 861,4 εκατ. ευρώ
Γ’ τρίμηνο 2020: 846,4 εκατ. ευρώ

EBITDA
Γ’ τρίμηνο 2021: 504,7 εκατ. ευρώ
Γ’ τρίμηνο 2020: 344 εκατ. ευρώ