Ο Δήμος Τρικκαίων συμμετέχει στο ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα CityMobil2, μέσω της Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ – e-Trikala, σχετικά με την κινητικότητα αυτοματοποιημένων οχημάτων χωρίς οδηγό, μέσω του οποίου δημιουργήθηκε το πρώτο έξυπνο όχημα που κινείται αυτόνομα.

Οκτώ από συνολικά δώδεκα Ευρωπαϊκές πόλεις – μεταξύ αυτών και η πόλη των Τρικάλων – έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση του Προγράμματος. Η επίδειξη στην πόλη των Τρικάλων αναμένεται να γίνει εντός του 2016. Εντυπωσιακό είναι ότι το γεγονός ότι η πρότασή της e-Trikala συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από τις υποψήφιες πόλεις. Το αυτοματοποιημένο όχημα αναμένεται να λειτουργήσει ως mini-bus, σταματώντας σε έξι προκαθορισμένες στάσεις εντός του κεντρικού αστικού ιστού της πόλης.

Αυτή η καινοτομία αναμένεται να αποτελέσει όχι μόνο ευρωπαϊκή πρωτοτυπία αλλά και παγκόσμια, μιας και δεν υπάρχει στην παγκόσμια βιβλιογραφία αναφορά για τέτοιου είδους συμβάν. Στα πλαίσια του CityMobil2 διοργανώνεται, στις 5 Μαΐου στο ξενοδοχείο Electra Palace στην Αθήνα, από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το Δήμο Τρικκαίων και το Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Πληροφοριακών Συστημάτων, ημερίδα με τίτλο “EU legal framework to certify automated road transport systems in urban areas“. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγγραφές: 2106508932.