Αγαπητοί αναγνώστες, φίλες και φίλοι,
Καλώς επιστρέψατε!

Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σας ευχηθούμε από τώρα καλό φθινόπωρο ή το ακόμη πιο… βαρύ, καλό χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν μας ωθούν περισσότερο στο καλό καλοκαίρι. Ας… συμβιβαστούμε με το “ουδέτερο” καλή νέα σεζόν.

Ευχόμαστε να καταφέρατε να ξεφύγετε για λίγο, πολύ ή και ακόμη περισσότερο από τις καθημερινές υποχρεώσεις και την σταθερά επαναλαμβανόμενη μονότονη πραγματικότητα και να… ξεχαστήκατε σε κάποια παραλία, νησί, βουνό, πεδιάδα, ή όπου αλλού κάνατε κέφι.

Θυμάστε μια παλαιότερη τηλεοπτική, ραδιοφωνική, ακόμη και έντυπη διαφήμιση μιας σχολής δημοσιογραφίας που μεταξύ άλλων ανέφερε: “… και η Λιάνα Κανέλη, και ο Τέρενς Κουϊκ, και ο Παύλος Τσίμας; Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι διδάσκουν στην σχολή…”.

Βέβαια, στην συντριπτική τους περίπτωση, η… διδαχή περιοριζόταν σε ένα «πέρασμα», ένα σεμινάριο-κουβέντα της μιας, άντε το πολύ δύο ωρών. Περισσότερο ως λογική παράθεσης επιτευγμάτων του πάλαι ποτέ παρελθόντος (απομνημονεύματα είπατε;) έμοιαζε, παρά ως απτή δημοσιογραφική μαθησιακή διαδικασία.

Κάτι τέτοιο μας ήρθε στο μυαλό όταν μια σειρά από αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνικές περί του ΙΤ ανακοίνωναν την συμμετοχή τους στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Γιατί, όταν κάνεις έναν διερευνητικό (τηλεφωνικό) γύρο στα εδώ γραφεία τους διαπιστώνεις πως η όλη διαδικασία έχει την αίσθηση του “αναγκαστικού”, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται ως (κάτι παραπάνω, μάλιστα) από μια υποχρέωση που πρέπει να βγει και τίποτε παραπέρα.

“Ένα Σαββατοκύριακο με καλό φαγητό και μπουζούκια…”, όπως ανέφεραν.

Φανταζoμαστε πως γνωρίζετε την ρήση πως “η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα είτε ως τραγωδία”. «Αρκεί να μην είσαι μέρος της», όπως ορθά και ρεαλιστικά επισημαίνει ένας… σοφός της ΙΤ αγοράς.

Κι εκεί, λοιπόν, που αναρωτιόμασταν τι να κάνει ο «Πτέραρχος», που να βρίσκεται, με τι να καταπιάνεται, τσουπ, να σου ξανά στην επικαιρότητα!

Και με ποια αφορμή! Και σε τι ρόλο! Και με τι αρμοδιότητες! Και σε τι “καυτή” θέση! Και με τι έλλειψη γνώσεων, παντελή απουσία εμπειρίας, και το ακόμη πιο «τραγικό», με μηδενικό δημιουργικό track record!

Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί ενδεχομένως και το πλέον προβληματικό στην όλη εξίσωση για μια σειρά από λόγους που, δυστυχώς, έχουν ισχυρή βάση.

Ο κυριότερος είναι πως στα χέρια του (στις αποφάσεις του, επί το ορθότερο) επικρέμεται η τύχη, η ζωή και οι περιουσίες ουκ έστιν αριθμού ανθρώπων. Και όταν έχεις να επιδείξεις -περίπου- μηδενικό έργο απ’ όποια θέση άμεσης ευθύνης κι εάν πέρασες, τότε τα πράγματα είναι κομματάκι δύσκολα όσο και προβληματικά και σίγουρα απαιτούν εγρήγορση. Εκ μέρους μας, όμως!

Ούτε… μαγική σφαίρα να διαθέταμε όταν στο προηγούμενο σημείωμά μας κάναμε αναφορά στον «Κόκκινο Τιμονιέρη» και στην ικανότητα να επιζεί και να αναγεννιέται (ου μην και αναδύεται) ως άλλος «Φοίνικας» από τις στάχτες του! Ακόμη πιο δυνατός, ακόμη πιο… πεινασμένος, σίγουρα πιο φιλόδοξος και πιο «επικίνδυνος».

Στην συγκεκριμένη (άκρως αρνητική) για τον ίδιο σε προσωπικό επίπεδο συγκυρία θα πρέπει να επιδείξει και να αξιοποιήσει τις εν λόγω αρετές που τον διακρίνουν προκειμένου να ξεφύγει από το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε.

Business wise, όσο… πεζό ή άκαιρο κι εάν είναι τέτοιες ώρες, τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν στο συνολικότερο “μαγαζί” του “Κόκκινου Τιμονιέρη”, καθώς το “στενό” διάδοχο σχήμα περιορίζεται στον έναν, τον εναπομείναντα εκ του διδύμου των “εκλεκτών”, ο οποίος επέδειξε και ηγετικές ικανότητες που καλύπτονται ιδανικά από το χαμηλό προφίλ που διατηρεί. Θανατηφόρος συνδυασμός, όπως ισχυρίζονται στην αγορά!