Ο «ευαγγελιστής» του Internet στην Ελλάδα και ιδρυτής της Forthnet εξιστορεί στο netweek τα πιο σημαντικά «στιγμιότυπα» της, συνυφασμένης με την τεχνολογία, ζωής του και μοιράζεται τις σκέψεις του για το ψηφιακό (και όχι μόνο) μέλλον της χώρας.

Ο «ευαγγελιστής» του Internet στην Ελλάδα και ιδρυτής της Forthnet εξιστορεί στο netweek τα πιο σημαντικά «στιγμιότυπα» της, συνυφασμένης με την τεχνολογία, ζωής του και μοιράζεται τις σκέψεις του για το ψηφιακό (και όχι μόνο) μέλλον της χώρας.

Τέτοια εποχή το 2000, η Forthnet εισερχόταν στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου, αντλώντας ιδιαίτερα σημαντικά κεφάλαια για την εποχή, 45,7 εκατ. €. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί μόλις τον Νοέμβριο του 1995 και αποτελούσε διεθνή άθλο, μια startup να καταφέρει τρεις συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις και να γίνει listed!

Η εταιρεία είχε θεαματική πορεία ανάπτυξης παρέχοντας υπηρεσίες στο Internet. Προσελκύσαμε μετοχικά την Telecom Italia, λάβαμε άδεια για ασύρματα δίκτυα (LMDS) και διαθέσαμε υπηρεσίες τηλεφωνίας στο ευρύ κοινό βασισμένες στην «εξωτική» τεχνολογία VoIP. Στη συνέχεια, το fund Novator σε ρόλο «λευκού ιππότη» κέρδισε τον έλεγχο της επιχείρησης και ξεκινήσαμε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, την αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόγχου (LLU) και την παροχή υπηρεσιών 2-play. Το 2008, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, αποκτήσαμε τη Nova και πρωτοπορήσαμε προσφέροντας υπηρεσίες 3-play (τηλεφωνία, Internet, payΤV). Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την BC Partners, θεωρώ ότι η Forthnet βρίσκεται πλέον σε πλεονεκτική θέση να συνεχίσει την εκπληκτική πορεία που ξεκίνησε το 1995.

Τέλη του ’10, ήμουν πρόεδρος του ΣΕΠΕ και μου τηλεφωνεί ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο είχαμε θεσμικά στενή συνεργασία για θέματα εκσυγχρονισμού της χώρας. Μου λέει «η χώρα βουλιάζει, θέλω τη βοήθεια σου». Με επέλεξε με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια, ήταν ένα στοίχημα και για τους δυο, αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Παραιτήθηκα από τη Forthnet τον Φεβρουάριο του ’11. Ξεκίνησα αρχικά σαν σύμβουλος του πρωθυπουργού και στη συνέχεια ορκίστηκα υφυπουργός eGov τον Ιούνιο. Αμέσως στήσαμε τη διακυβερνητική επιτροπή Πληροφορικής που -αν θυμηθούμε τα πρόσωπα- ήταν πραγματική dream team και αποτέλεσε τον προάγγελο του μετέπειτα υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός με όρισε συντονιστή στο ελληνικό σκέλος της Task Force, με συνομιλητή από πλευράς ΕΕ τον Χορστ Ράιχενμπαχ. Πραγματικά μας έδωσαν τεχνογνωσία για να κάνουμε τα πρώτα βήματα της μεγάλης eGov μεταρρύθμισης, με σημαντικά έργα/τομές.

eServices αντί για eΓραφειοκρατία
Δυο πράγματα πρέπει να γίνουν: Να πάμε στο eServices αντί για το eΓραφειοκρατία και να πετύχουμε τη σύνδεση έρευνας-παραγωγής. Για να προχωρήσουμε, η βιομηχανία πρέπει να βγάλει προϊόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά και σ’ αυτό προσπαθώ να συμβάλω με τη συμμετοχή μου στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ο Τύπος πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν την ικανότητα, αλλά και την ελευθερία να προδιαγράψουν και να πιέσουν προς κάποιες κατευθύνσεις. NW

Ο Παντελής Τζωρτζάκης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Computer Science στο Brooklyn College της Ν. Υόρκης. Πρωτοπόρος στον χώρο των δικτύων και του Internet, ίδρυσε to 1995 τη FORTHNET (αρχικά spin-off του ΙΤΕ) και παρέμεινε CEO της ως το 2010, καθιστώντας την ένα από τα ισχυρότερα brand στην Ελλάδα. Υφυπουργός Ηλεκτρονικής. Διακυβέρνησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περίοδο 2010-11, διαμόρφωσε τη στρατηγική για τα πρώτα eServices (Διαύγεια, ηλ. Συνταγογράφηση, κ.ά.) στη χώρα. Πρόεδρος του ΣΕΠΕ την περίοδο 2007-2010. Σήμερα είναι μέλος του ΔΣ της Quest Holdings, μέλος του ΙΤ Strategy Committee του ΧΑ και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας.