Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και τεχνολογικής αναβάθμισης των διαδικασιών της, για την παροχή νέων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πελάτες της.
Του Ιωάννη Τσαβδαρίδη, Διευθυντή Πληροφορικής & Ψηφιακής Τραπεζικής, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
Το 2020, η Τράπεζα Ηπείρου πέτυχε ισχυρή λειτουργική επίδοση, εκπληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία μία πληθώρα στόχων που δημιουργούν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ήπειρο και την Τράπεζα. Στόχος της Διοίκησης είναι να αποτελεί η Τράπεζα μια εταιρεία-πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ικανή να δημιουργεί αξία για τον τόπο της, την Ήπειρο, με πράξεις που κάνουν τη διαφορά στις ζωές των μετόχων της και την κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και τεχνολογικής αναβάθμισης των διαδικασιών της, για την παροχή νέων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πελάτες της. Το 2021 ήταν ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς στο διάστημα του Α’ Εξαμήνου υλοποιήθηκαν τα σημαντικότερα έργα της τελευταίας δεκαετίας για την Τράπεζα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον. Η νέα ψηφιακή τραπεζική βασίζεται στις τελευταίες παγκόσμιες τάσεις, με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, εύκολη πλοήγηση, σύγχρονο περιβάλλον με δυνατότητες εξατομικευμένης εμφάνισης και επιπλέον επιλογές συναλλαγών.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τράπεζας στοχεύει στην προσωποποιημένη και ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών της, αλλά και στη διατήρηση της ισχυρής της θέσης στην Ήπειρο, για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Τα φετινά έργα αποτελούν συνέχεια των πρωτοποριακών έργων που υλοποίησε η Τράπεζα, όντας η πρώτη που υλοποίησε το 2016 Video Customer Service, το 2017 το «Τηλέ-ραντεβού» και συνεχίζει προς αυτή τη κατεύθυνση έχοντας σαν βάση το τριετές Business Plan που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στα πληροφοριακά συστήματα της
Η Ομάδα
Βέβαια, όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν αν δεν υπήρχε ο ανθρώπινος παράγοντας, που στη περίπτωση μας έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς η Τράπεζα έχει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου γνώσεων τεχνικό στελεχιακό δυναμικό, το όποιο σχεδιάζει και υλοποιεί στην πλειονότητα τα έργα.
Core banking – e-banking – m-banking
Το βασικότερο έργο για τον Oργανισμό μας ήταν η μετάβαση στο νέο τραπεζικό πληροφοριακό σύστημα. Σ’ αυτό το έργο, έχουμε συνοδοιπόρους και στρατηγικό συνεργάτη μας, από την αρχή λειτουργίας της Τράπεζας την εταιρεία Natech, που εδρεύει στα Ιωάννινα.
Επιλέξαμε τα προϊόντα τους, γιατί πέρα, από τη ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, έχουμε πάντα άριστη συνεργασία, άμεση εξυπηρέτηση και μοιραζόμαστε πολλές φορές τεχνολογίες και υπηρεσίες που θέλουμε να υλοποιήσουμε, δουλεύοντας σαν μια ομάδα.
Τα νέα συστήματα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα περισσότερο από τα ελληνικά και ξένα τραπεζικά συστήματα, καθώς διαθέτουν πολύ καλή αρχιτεκτονική και είναι πλήρως παραμετροποιήσημα. Σ’ αυτό που θα ήθελα να σταθώ, είναι η υπηρεσία m-Banking, την οποία θεωρώ ότι είναι από τις κορυφαίες στον ελληνικό χώρο και όχι μόνο.
Οι λύσεις Core Banking, Web Banking, Mobile Banking με τις οποίες έχει εξοπλιστεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου έχουν σχεδιαστεί για να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
• Προσαρμόσιμες – Παραμετροποίηση ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες
• LIVE λειτουργία 24/7 – Δεν υπάρχει ανάγκη κλεισίματος και ανοίγματος ημέρας, χωρίς off-line υπόλοιπα
• Εξαιρετικά αξιόπιστες και ασφαλείς – Υποστηρίζουν χιλιάδες συναλλαγές/λεπτό
• Συμμόρφωση με κανονισμούς ΕΚΤ & AML
• Πολυγλωσσικές, υποστηρίζουν πολλαπλά νομίσματα
• Αρχιτεκτονική που υποστηρίζει open banking
Core Banking
• Live λογιστική
• Πλούσιο σύνολο API για τρίτους
• Πλούσιες αναφορές/reports
• Real time σύστημα – Live λογιστική
• Συμβατό με κανονισμούς: GDPR, PSD2
Web Banking
• Άμεση ενσωμάτωση σε τρίτα συστήματα
• Yψηλό επίπεδο ασφάλειας
• Πολλαπλές λειτουργίες και επιχειρηματικές λειτουργίες
Mobile Banking
• Διαχείριση και δημιουργία νέων λογαριασμών και καρτών
• Συναλλαγές και πληροφόρηση για σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων τραπεζικών προϊόντων (καταθέσεις, δάνεια, επιταγές, κάρτες, πληρωμές κοκ)
• Επιχειρηματικές λειτουργίες, πληρωμές λογαριασμών άμεσες αποστολές και λήψεις χρήματων με QR Payments χωρίς την ανάγκη καρτών κ.α.
• Διαδραστικές λειτουργίες μέσω διασύνδεσης με λογαριασμούς τηρούμενους σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα (PSD2).
• Άμεσες ενημερώσεις, ειδοποιήσεις και δημιουργία επαφών για αποστολή και λήψη χρημάτων.
• Ενισχυμένες λειτουργίες ασφάλειας και Strong Customer Authentication για την αποτροπή υποκλοπών.
S.O.C. (Security Operation Center)
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καθημερινά απειλές από κακόβουλες επιθέσεις στα πληροφοριακά τους συστήματα, που μπορεί να αποβούν εξαιρετικά καταστρεπτικές για την εύρυθμη λειτουργία τους. Θέλοντας να καλύψουμε αυτή την ανάγκη για ασφάλεια και να δημιουργήσουμε το κατάλληλο για τη Τράπεζα περιβάλλον προστασίας και τις προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη βέλτιστη αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, υλοποιήσαμε το S.O.C. (Security Operation Center) με την εταιρία Netbull που είναι και σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας. Το ζητούμενο δεν ήταν η παροχή απλά μεμονωμένων λύσεων ασφαλείας υψηλού επιπέδου, αλλά και μίας συνολικής στρατηγικής ασφάλειας που οδηγεί στην αποτελεσματική ανίχνευση και αποτροπή των πλέον σύγχρονων απειλών.
Disaster Recovery – Backup As A Service
Η αποστολή του Τμήματος Πληροφορικής της τράπεζας Ηπείρου είναι η διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας και διαθεσιμότητας των συστημάτων, της ακεραιότητας δεδομένων και της επιχειρησιακής συνέχειας της τράπεζας, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε περίπτωση απροσδόκητων, μη προσχεδιασμένων διακοπών λειτουργίας.
Στα πλαίσια εγκατάστασης και χρήσης ενός σύγχρονου, πιστοποιημένου αλλά και λειτουργικού D.R.S. (Disaster Recovery System), η Τράπεζα προχώρησε σε συνεργασία με την IBM, ώστε να φιλοξενήσει εκεί το (Ε.Μ.Κ) Εναλλακτικό Μηχανογραφικό Κέντρο της. Θέλοντας να αυτοματοποιήσουμε εσωτερικές διαδικασίες εστιάζοντας στην ασφάλεια των δεδομένων, επεκτείναμε τη συνεργασία με την IBM και σε υπηρεσίες Backup as a service. Με αυτόν το τρόπο διατηρούμε τα δεδομένα σε storage στη Τράπεζα και παράλληλα τα αντίγραφα αυτών μεταφέρονται online, σε ασφαλείς χώρους της IBM.
Data Loss Prevention – Encryption – Classification – Mobile Device Management
Στα πλαίσια συνεχούς αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μεταφοράς δεδομένων, για τη πρόσθετη ασφάλεια και προάσπιση του οργανισμού, προχωρήσαμε με την εταιρία Syntax, την υλοποίηση των έργων D.L.P, Encryption, Classification, & M.D.M., ορίζοντας την ευαισθησία των δεδομένων, την ασφάλεια των κινητών συσκευών και τη κρυπτογράφηση των δεδομένων σ αυτές.
Επέκταση Υπηρεσιων Open Banking
Με την έναρξη του νέου Core Banking, γίνεται προσπάθεια προσαρμογής των τραπεζικών εργασιών σε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα περισσότερο ψηφιακό και διασυνδεδεμένο.
Η δυνατότητα μας να συμμετέχουμε ενεργά σ’ αυτό το γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο καθοριστική για την αξία που παράγουμε.
Στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες Open Banking είναι ένα ακόμα βήμα στην εξέλιξη των τραπεζικών υπηρεσιών, συμπληρωματικό στα υπόλοιπα δίκτυα της τράπεζας και για αυτό προσπαθούμε να επενδύουμε συστηματικά στην ανάπτυξη τους.
Υλοποίηση ΣΔΑΠ
Όλα τα αναφερόμενα έργα, δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν με επιτυχία, αν δεν υπήρχαν οι κατάλληλες διαδικασίες που πρέπει αυστηρά να τηρούνται. Για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε τις διαδικασίες του ISO-27001, με στόχο στο τέλος του τρέχοντος έτους να λάβουμε τη πιστοποίηση.
Άμεσα Μελλοντικά Σχέδια
Tα μελλοντικά σχέδια της Τράπεζας, είναι:
• Η παροχή χρήσης Hλεκτρονικών Yπογραφών από τους πελάτες
• Η χρήση onboarding υπηρεσιών
• Ο επανασχεδιασμός του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, εξοπλισμού και των υπηρεσιών από τους παρόχους αυτών
• Επέκταση χρήσης Cloud Computing, όσο και όπου αυτό είναι επιτρεπτό από τον επόπτη NW