Η διεξαγωγή του ετήσιου Payments 360° αποτελεί ένα cornerstone για τις συνεδριακές εκδηλώσεις που τελούν υπό την εποπτεία του Bankers Review της BOUSSIAS, καθώς ο πυρήνας του, που δεν είναι άλλος από το χρήμα -φυσικό, πλαστικό ή ψηφιακό- κινεί το επιχειρείν, στηρίζει την κοινωνία και δίνει την απαιτούμενη ώθηση για την καθημερινή αλλαγή, βελτίωση, αναζήτηση και εντέλει υιοθέτηση μιας καλύτερης διαβίωσης. Ατομικής, ομαδικής, εθνολογικής, και δη σε παγκόσμια κλίμακα.

Το φετινό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υπό εντελώς νέες συνθήκες, ως απόρροια της πανδημίας που ενέσκηψε, επιχείρησε να εξετάσει το μεταβαλλόμενο τοπίο των πληρωμών τόσο σε φυσιολογικές (προ-κορωνοϊού), όσο και σε έντονα απαιτητικές, πρωτοεμφανιζόμενες και σίγουρα «προβληματικές» συνθήκες. Μάλιστα, οι ομιλητές του συνεδρίου φρόντισαν να αντιμετωπίσουν spot-on τις νέες προκλήσεις, καθώς έχει καταστεί κοινό κτήμα πως η πρόκληση του Covid-19 δύσκολα θα επιλυθεί κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και σίγουρα έθεσε νέα δεδομένα.
Αντίστοιχα, με αυτά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η BOUSSIAS Conferences, η οποία χάρη στην ευελιξία, την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την συνέπεια και το αποδεδειγμένα επιτυχές track record στην διοργάνωση business συνεδρίων, βραβείων, εταιρικών και εν γένει tailor made εκδηλώσεων, κατάφερε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει πράξη την αλλαγή και να υιοθετήσει πλήρως την διαδικτυακή μορφή των συνεδριακών εκδηλώσεων. Αποτέλεσμα; Έννοιες όπως «περιεχόμενο που αξίζει», «υψηλή ποιότητα» και «άρτια διοργάνωση», οι οποίες χαρακτηρίζουν την φυσική διεξαγωγή των επιχειρηματικών εκδηλώσεων της BOUSSIAS Conferences να συνεχίσουν να την «ακολουθούν» και στην ψηφιακή έκφανση αυτών!

Πληθώρα θεματολογίας με κοινό σημείο αναφοράς
Ανεξαρτήτως της δυναμικής, μα και της πίεσης που επέφερε σε κάθε επιχειρηματική πτυχή η πανδημία του κορωνοϊού, η αγορά των payments τα τελευταία χρόνια ήδη βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας ανασχηματισμού. Ενσωματώνοντας, ουσιαστικά, μια σειρά από νέες εξελίξεις, όπως λ.χ. η διαρκώς αυξανόμενη χρήση που επιφέρει και το ανάλογο «αποτύπωμα» της ψηφιακής μορφής των πληρωμών, η των υπηρεσιών που σχετίζονται με την πραγματικότητα των payments, η μεταβαλλόμενη πραγματικότητα του platformification, η πρόνοια σχετικά με το πώς θα μετεξελιχθεί το τοπίο των πληρωμών άμα τη εμφανίσει και μαζικότερη υιοθέτηση του open banking κ.ο.κ.

Η Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών περιέγραψε με αναλυτικό τρόπο το πώς διαμορφώνεται τόσο το εγχώριο, όσο και το εν γένει Πανευρωπαϊκό τοπίο των payments, αναδεικνύοντας τα σημεία εκείνα που αναμένεται να παίξουν καίριο ρόλο στην περαιτέρω καθιέρωσή του. Ο Richard Parlour, Πρόεδρος της Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας παρουσίασε τις βασικές τάσεις που επικρατούν στην αγορά των payments, επισημαίνοντας πως η εκρηκτική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, η διαρκώς εντονότερη διείσδυση των ανέπαφων πληρωμών με την ταυτόχρονα καλπάζουσα αξιοποίησή τους από την πλευρά των μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, καθώς επίσης και η στήριξη που απολαμβάνουν από τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται να αποτελέσουν καταλυτικής σημασίας παράγοντες στην διαμόρφωση του νεοαναδυόμενου τοπίου. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και η εκπεφρασμένη θέση-στόχος των Κεντρικών Τραπεζών διεθνώς περί της διάθεσης εύκολα προσβάσιμων, χαμηλού κόστους, μα και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες payments.

Η Κωνσταντίνα Βιτωράτου, Βοηθός Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής του τομέα Λειτουργικού Κινδύνου του Ομίλου Eurobank επιχείρησε να αναδείξει τους κινδύνους υπό την μορφή του λειτουργικού ρίσκου που ελλοχεύει στην αγορά των πληρωμών, παρουσιάζοντας ένα συνεκτικό σχέδιο αποτελεσματικής διαχείρισής τους, με συγκεκριμένα βήματα που δύναται να βρουν άμεση εφαρμογή στον τομέα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Έναν τόνο διαφορετικότητας μα και αισιοδοξίας προσπάθησε να δώσει η Σταυρούλα Καμπουρίδου, Επικεφαλής του Fintech Hub καινοτομίας της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς αναφέρθηκε εκτενώς στα… άλματα που έχει κάνει πράξη η τελευταία με την δημιουργία και λειτουργία των Regulatory Sandboxes, που με την σειρά τους θα στηρίξουν έτι περαιτέρω την εφαρμογή και υιοθέτηση του FinTech στην καθημερινότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων, μα και την διασφάλιση ευελιξίας, ταχύτητας και απεριόριστων δυνατοτήτων δίχως δεσμεύσεις και όρια από την πλευρά του ευρύτερου επιχειρηματικού τοπίου.

Το στοιχείο του ιντριγκαρίσματος περιείχε η ομιλία του Δημήτρη Πλέσσα, Διευθυντή Digital Business της Εθνικής Τράπεζας, καθώς μέσω της καταφυγής του σε πληθώρα από αριθμητικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία κατέδειξε μια αναμενόμενη -εν πολλοίς- πραγματικότητα: Τα μετρητά ενέχουν κυριαρχική θέση στο τοπίο των payments στην χώρα μας, ακόμη και στην μετά-Covid-19 εποχή. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ανοδική πορεία που εμφανίζουν οι ψηφιακές πληρωμές, και δη κατά την τελευταία πενταετία. Τάση, που ο ίδιος θεωρεί, πως θα εξακολουθήσει να κινείται με υψηλές «στροφές» και κατά το εγγύς μέλλον. Το κεντρικό όραμα της Revolut, μιας εκ των κορυφαίων fintech εταιρειών διεθνώς που ήδη προσφέρει με επιτυχημένο τρόπο τραπεζικές υπηρεσίες νέας εποχής, για την ανάπτυξη ενός SuperApp δια μέσω του οποίου ο χρήστης-τελικός πελάτης θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο το σύνολο των χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτει, τα οποία θα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι», απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το μέγιστο των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από την διαρκή ανανέωση και βελτίωση τους επί το ανταγωνιστικότερο, παρουσίασε η Elena Lavezzi, Regional Director της εταιρείας για την Νότια Ευρώπη.

Στην ταχύτητα που παρατηρείται στην υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών σε ώριμες Ευρωπαϊκές αγορές, με το ταυτόχρονο κτίσιμο καινούριων καναλιών που οδηγούν στην διασφάλιση εμπειριών νέας γενιάς, αναφέρθηκε ο Χάρης Ξενοφώντος, Επικεφαλής Merchant Acquiring, Open Banking & Digital Payment Services στην RCB Bank.
Ο Daniel Doderlein, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της AUKA στηριζόμενος στο γεγονός ότι περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν εγκαταστήσει και χρησιμοποιούν επί καθημερινής βάσεως μια πληθώρα από payment apps, ανέπτυξε το case του σύμφωνα με το οποίο οι m-πληρωμές – ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή αγορά- δύναται να καταστούν το επιζητούμενο δίχτυ ασφαλείας μέσω του οποίου θα πλοηγηθούμε με επιτυχία στον… ωκεανό της οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Στα αυξημένα επίπεδα χρήσης των ψηφιακών και m-πληρωμών, τα οποία καταγράφηκαν τόσο κατά την διάρκεια του γενικευμένου lockdown, όσο και της χρονικής περιόδου που ακολούθησε αυτής, αναφέρθηκε ο Νίκος Πετράκης, Διευθυντής του τομέα Καρτών του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς. Μάλιστα, ο κ. Πετράκης εκτιμά πως ο Covid-19 θα λειτουργήσει ως σημείο διαχωρισμού του βαθμού διείσδυσης και αξιοποίησης κάθε μη-φυσικής πληρωμής.

Την πρόταση της viacash, μιας εναλλακτικής πλατφόρμας συναλλαγών με μετρητά παρουσίασε ο Αντώνης Πέππας, Γενικός διευθυντής της Viafintech για την ελληνική αγορά.
Στην δυναμική που προσφέρει το εξελιγμένο platformification για την αποτελεσματική, όσο και seamless διαδικασία των διασυνοριακών πληρωμών αναφέρθηκε ο Jonathan Neumann, Επικεφαλής πωλήσεων σε μεγάλους πελάτες της Paypal για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και του Ισραήλ. Την πλήρη εικόνα του τρόπου προσέγγισης και λειτουργίας του Ομίλου της HSBC στο ζήτημα των πληρωμών, με την ταυτόχρονη ανάδειξη των προϊόντων, τεχνολογιών και πρακτικών που μετέρχονται σε κάθε ένα ξεχωριστά, παρουσίασε ο Scott Gaten, Επικεφαλής των λειτουργιών Payment του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τους ενδόμυχους φόβους του παγκόσμιου πληθυσμού για την πιθανότητα η πανδημία του Covid-19 να οδηγήσει τον πλανήτη συνολικότερα σε μια νέα κρίση καταναλωτικού χρέους, επιχείρησε να αναδείξει και πραγματευτεί ο Jean Σιδέρης, Principal leading του γραφείο στο Ντουμπάϊ της εταιρείας Edgar, Dunn & Company. Όσο για το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, μάλλον θα πρέπει να ηχήσει ως… καμπανάκι κινδύνου για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την «πινελιά» του σχετικά με το πως η Alpha Bank σχεδιάζει, δομεί, αναπτύσσει και διαχειρίζεται την παρουσία της στο περιβάλλον των πληρωμών, προσέθεσε ο Αθανάσιος Παυλίδης, Επικεφαλής Χρηματοοικονομικών προϊόντων της εν λόγω τραπέζης.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, έλαβαν χώρα συνολικά 3 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, που περιεστράφησαν γύρω από το πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο των πληρωμών, το πώς και με ποιους τρόπους επιδρούν τα payments ως game-changer επερχόμενων εξελίξεων στον τομέα του λιανεμπορίου, καθώς επίσης και ποιες είναι οι προκλήσεις, οι τάσεις και η επόμενη ημέρα του platformification. Σε αυτά, έμπειρα, όσο και καταξιωμένα στελέχη από ποικίλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πολλαπλούς τομείς, έδωσαν μια ρεαλιστική διάσταση των πραγμάτων, που προέρχεται από την καθημερινή τους δραστηριοποίηση στην ίδια την αγορά.